fantamaniaka - помощник
Здравейте
Ситуацията е следната
Стара къща в село на която тавана е.. пред разпадане.Изграден е от камъш (каквото и да означава това)Мисля че е нещо като летвички които са една до друга и е замазано.
Проблема е че тавана малко по малко пада...
Искам стаята да я облеча с гипсокартон.
Въпроса ми е за тавана как да стане?
къде да хвана окачвачите?
По принцип тавана мога да го съборя но после?Ако е само картон ще има ли изолация отгоре?
ако се махне тавана се виждат гредите.Мисля че може би там било по уместно да се хванат окачвачите?И само по картон ли да е отгоре? Ако нещо падне (керемида примерно) се пак е стара къща?
Моля дайте идеи :))
housedoktor - майстор
свалай камъша до голи греди.Импрегнирай .А окачвачите закачаш или на самите греди(работиш напреко),или,ако нямаш височина между гредите като си поставяш мостче за да ги хванеш.И най добре сложи снимка ...
Takezo Sensey - модератор
fantamaniaka написа:
.Изграден е от камъш (каквото и да означава това)Мисля че е нещо като летвички които са една до друга и е замазано.
Първи вариант в летвичките с рапидки, според зависи колко листа ще "висят" на тях.
Колко квадрата е ?
fantamaniaka написа:
По принцип тавана мога да го съборя но после?
И това съм го правил но на растерен тавн да не пада после от горе на него.
fantamaniaka написа:
Здравейте
Ако нещо падне (керемида примерно) се пак е стара къща?
Керемида ?... :? Таван или покрив ?
Най здраво е в гредите, а за изолация ще има но ако сложиш и вата.Идеята е въздуха над картона да не се движи.
fantamaniaka - помощник
снимка в момента не мога да сложа не съм го съборил още.
да варианта е окачвачите направо в гредите.
За ватата ясно но от горния краи ватата с какво да я затворя?
нали ако махна тавана отгоре ще остане отворено и ще се виждя пряко керемидите.
може би някакви пдч-та ? или фазери да накова и под тях вата и под нея картона?
Покрива е с керемиди.Самия таван е около 10 квадрата
мерси за бързите и точни отговори.
Takezo Sensey - модератор
fantamaniaka написа:
За ватата ясно но от горния краи ватата с какво да я затворя?
нали ако махна тавана отгоре ще остане отворено и ще се виждя пряко керемидите.
може би някакви пдч-та ? или фазери да накова и под тях вата и под нея картона?
Покрива е с керемиди.Самия таван е около 10 квадрата
мерси за бързите и точни отговори.
Опитай тогава да откопаеш около гредите само там където ще монтираш окачвачите.И да падне керемида няма да спука картона (предполагам).Ако ковеш ПДЧ-та или ОSB май мъничко се обезмисля втори таван от картон . :?
10 квадрата няма да е никак тежко откъдето и да го погледнеш.
maxuel82 - специалист
Здравейте и аз имам същия проблем с къщата на село :-D на гредите има заковани летвички които са надялкани и са измазани с нещо като хоросан в който има и слама и нещо като коса :? тавана пада и сега искам да го направя с гипсокартон! :? Дайте ми съвет каква конструкция да направя-с дървени летви или по стандартния начин-с UD CD И ОКАЧВАЧИ ??? ако има нещо по-специално при монтжа на гипсокартона на такъв таван моля да ме просветлите :idea: ще бъда благодарен :idea:
rendo - специалист
Тук има доста по просветени от мен на картона ама ще споделя моя опит - аз махам мазаното но не си играя да махам летвите винаги гледам скарата да е двойна (ако къщата е суха зидария това е 100% задължително.)
Туй като гредите са редени най често едно към - както дойде предпочитам двойната скара за да може да се спази броя на окачвачите.
летвичките ми стоят като ограничител на ватата.
Пробвано не 1 път - проблеми няма.
maxuel82 - специалист
http://www.napravisam.bg/index.php?id=visual&sid=57 за това ли говориш? на кое му казваш "двойна скара"
bobi111 - помощник
аз бях с абсолютно същия проблем, мазилка с коса и др. :) над нея скара от летви и отгоре греди, но на едно място беше паднала малко от мазилката и напънах летвите да видя как са и ми се видяха доста здраво заковани. та взех едни хубави дебели и около 5-6см дълги рапидки за дърво и директни окачваи и размерих тавана и хванах окачвачите директно през мазилката без почти да пада боклук а не ми се мислеше ако бях я свалял какъв прахоляк щеше да е. общо взето ми се струва че стана доста здраво (е не като в панел) и не вярвам да мръдне някога :) само дето завивах рапидките с бормашина понеже за винтоверт бяха дебели и явно летвите отгоре са доста здрави защото много се мъчеше винтоверта, и те така ...

Тема "Питане за монтаж на гипсокартон без здрав таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: