• 1
  • 2
AudiTT - напреднал
Става въпрос за мазе на къща. Искам да попитам дали мога да го изолирам с влагоустойчив гипсокартон - директно лепене на стената.
Сега нямам мухъл, но дали няма да избие след време?

Благодаря предварително.
velsi - Почетен майстор
Можеш да го направиш,но няма да изолираш нищо. Защото самия гипскартон не е изолация. За да постигнеш изолация трябва да сложиш вата, а това вече означава, че трябва да има конструкция. Ако толкова държиш да лепиш може да речем да налепиш на стената стиропор или фибран, да го дюбелираш и отгоре да залепиш картона. Ще стане, но мисля, че ще излезе по-скъпо. По-добре класическия вариант: профили, вата, картон.
AudiTT - напреднал
По-точно проблемът е с влагата. Имаше мазилка но тя падна от влагата.
Ето за това искам да попитам.
velsi - Почетен майстор
Най-вероятно влагата е отвън и се просмуква по капилярен път в стената. Изолация от такъв тип, каквато е вътрешната с гипскартон няма да реши проблема. Каквото и да се прави то трябва да е от външната страна, откъм източника на влага. Нека се появи hydro той сигурно има какво да добави.
AudiTT - напреднал
OK. Незнам не съм специалист, но все пак мисля че щом гипсокартона е влагоустойчив той издържа на влага. А и влагата не е толкова голяма, че да тече по стените. Поне така мисля аз.
velsi - Почетен майстор
Правилно разсъждаваш, но аз ще ти кажа какво ще се получи. Ще залепиш картона. Той издържа на влага. До тук добре. Ще стане чисто и красиво. Обаче в кухината, която остава между картона и стената (а такава кухина неминуемо остава) ще затвориш някакво количество въздух, който вече няма да може да циркулира. А влагата си е там, макар и не много. Ето ти идеалната среда за развитие на разни мухъли и гъбични истории. Ти няма да ги виждаш, но те ще са си там. Може след време и да се разсмърдят. А ти не искаш това, нали?
AudiTT - напреднал
Да ок. нека да почакаме специалиста. да видим какво ще каже.
AudiTT - напреднал
Извинете, че нахалствам. Но ще ме посаветва ли някой как да постъпя.

Благодаря предварително.
AudiTT - напреднал
Почнах ремонта и мисля да сложа стиропор или фибран, да го дюбелирам както ме посаветвахте и после да лепя гипсокартона. Ще стане ли?
:?:
hygro - майстор
Прав си velsi. Падането на мазилката е симптоматично. Адхезията й е била разрушена от проникващата вода. В момента може да е сухо, но това е свързано само с временно благоприятни метеорологичните условия. Народът е рекъл: " Където е текло, пак ще тече".

Вътрешният ремонт няма да спаси положението. Влагата ще прониква под вътрешната изолация и ще разруши с времето адхезията й. Освен това няма да има спасение от миризмата на мухъл, да не говорим за здравословните последици от вдишването на спорите.

Според мен трябва да се установи дали проникващата влага е повърхностна или подпочвена и да се вземат необходимите мерки за блокирането й. Добрата новина е, че и в двата случая проблемът е лесно решим - в първия например с плочник и канализация, а във втория и дренаж. Лошата е, че и двете решения не са евтини...

Ако диагнозата не е вече поставена, необходима е консултация на място с инженер-хидрогеолог.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос относно гипсокартона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: