• 1
  • 2
Dido_N - напреднал
Колеги имам една идея.

На картинката съм показал едно помещение, където стоят бурканите за зимата, през което минават тръбите от котела към комина.Идеята ми е с подходяща конструкция да я облицовам с гипсокартон и да пратя топлината отделена от тръбата през отвори на втория етаж.Точно над тази стая е спалнята.Ако пробия пода на две места и поставя от онези декоративни решетки с жалюзи, дали ще има ефект.Конструкцията ще е малко особена, тъй като ще трябва да се отваря за почистване на тръбите.Но какъв трябва да е гипсокартона че да изолира.Казаха ми че имало някакъв червен, който издържа на температура.Ще монтирам и един вентилатор, който да избутва топлия въздух и да го праща нагоре.Той по принцип сам ще се качва, но не искам в този малкия обем да се повишава много температурата, т.к. може да стане някоя инфекция.

Дайте препоръки и съвет.Благодаря Ви предварително!!! :wink:

Прикачен файл

Komin.jpg
Komin.jpg (40.49 KиБ) Видяна 7447 пъти
expander - специалист
Гипсокартонът сам по себе си няма да ти служи за изолация. Червеният е пожароустойчив. Според мен по-добрата идея е да изолираш тръбите в килера колкото се може по-добре без да позволяваш да отдават топлината си. Продават се специални изолации за тръби, не са скъпи, зависи от диаметъра де. По-добре пробвай с тях, можеш да добавиш и минерална вата навита, ако искаш по-голям ефект. Само ще трябва да я "запечатиш" по някакъв начин, за да не праши.
Dido_N - напреднал
На мен целта ми е да използвам отделената от тръбата топлина.Ами ако направя сандвичева структура от гипсокартон, като към тръбата е червения.Между двата картона ще сложа някаква минерална вата.
velsi - Почетен майстор
Добре де, дай малко повече изходни данни. До каква температура се загрява въздуха в това помещение? И после, след като и сега се загрява защо просто не отведеш въздуха където трябва? За какво ти в всъщност да обличаш с гипскартон?
expander - специалист
Сега се замислям, за червен гипсокартон, който да облепиш с EPS или XPS. Вижда ми се по-сложно за изпълнение с два кожуха от картона. Пък ако единия вентилатор го сложиш да качва въздух към стаята, той ще засмуква студен въздух от другия отвор... Остава да успееш да им придадеш естетичен вид с решетките и да не ти шуми от вентилатора. Ако ти позволява горното помещение, можеш да направиш с гипсокартон и някаква по-широка декоративна решетка така, че въздуха да излиза от по-голяма площ за по-равномерно отопление на стаята.
Dido_N - напреднал
Простете за невежеството но какво е EPS или XPS?А как се облепя?
velsi - Почетен майстор
EPS (екструдиран полистирол) е известния ти "Стиропор". А XPS (експандиран полистирол) е също известния на всички "Фибран"
expander - специалист
Вижда ми се доста рискован целият този план, представи си какво ще стане ако вентилатора засмука дим от комина...
Dido_N - напреднал
Аз живея в еднофамилна къща на три етажа и такива проблеми с комините нямаме.В къщи не знаем що е то връщане на пушек, или миризма от комин.Теглят като луди :lol: .Аз не се притеснявам от това.По ми е интересно какви плоскости или по-скоро какъв материал да използвам за да облицовам тръбата.Няма смисъл да я губя тая топлина в стая където има само зимнина.
leonardo_vd - модератор
Правиш кутията от червен картон като за по сигутна изолация можеш да наптавип още една кутия на 4см. от тази със вата и обикновен картон. Така топлината ще остане във въздушно пространство и ще има пък изолация да не го напуска откъм килера.
  • 1
  • 2

Тема "Гипсокартон около коминна тръба" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: