mici - специалист
Здравейте всички, От седмица съм в САЩ при сина си, ще останем с жената до пролетта. Искам да преградя едно помещение за да стане една стая, удобна за нас за през зимата. Работил съм с гипскартон в България, цялата си къща оправях, имам дастатъчно опит. Но ще имам нужда да се консултирам по специфични за Щатите неща, например: тук като че ли не работят с метални профили, а само с дърво... Ако има някой колега да сподели опит, ще му бъда много благодарен :hilfe:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Почти спам. "истинскоТО" сухо бла-бла. Просто условията са други. Дървеният материал сам по себе си е конструктивен елемент. Понеже къщите /стените им са леки, афиф, все си трябва нещо да им придаде здравина. На тухлена стена нема нужда от дървени водачи за картона. Но на картонена или "кьор"стена, са си задължителни.
А ти гледай да не се разглезиш твърде там :-) Големият пазар им е унифицирал нещата и е безкрайно лесно. Нищо чудно изобщо да не ти потрябва инструмент за рязане :wink: .
Къде в САЩ си, че говориш за зима? Ако не е тайна, разбира се.
mici - специалист
Благодаря на отзовалите се. Очевидно ще трябва да се справя сам. То изглежда ще трябва permit (проект, одобрение, контрол...), тук всичко трябвало да е по норми. Тия дни ще ходим със сина по магазините да видя с какви материали разполагат. Ще пиша, може и снимки да поствам. Намирам се в Орегон, тук климатът е почти като у нас, но малко по-мек и влажен, сняг ако падне е истинско бедствие, животът спира, нали всички са с колите си навсякъде.... Сега е красива многоцветна есен, но вали почти всеки ден.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ами то на проекта си пише всичко. В магазина даваш проекта и ти натоварват писаното.... Поне в некои щати е така, не виждам защо в Орегон да не е мързелешката.
А където са едни мои хора, складът отваря в 3 а.м и в 4 камионът вече е пред вратата, със слънцето. Но градът е много голям.
naB4o - специалист
Аз съм ремонтирал основно хотел в САЩ, и всичко си беше дърво и ГК. Первазите са от дърво основите на врати и всичко са дърво. За големи греди ползват 2х4 (2 by 4) това са големи летвии по тях дават нататък. Нещото, в което най-много се специализирах е сайдинг с дървесни летви, иначе съм правил и каси за врати и "клетка" за джакузи и т.н.
Питай отново ако имаш въпроси :)
housedoktor - майстор
За направата на partition wall използва се 2х4 греди.Поставя се горната ( head plate ) и долната (sole plate )Закрепват се през 60 см с 3 или 4 инчови винтове Вертикалните греди (studs) се поставят до 600 мм междуцентрово растояние при 12,5 мм гипсокартон(plasterboard) и до 400 мм при 9,5 мм гипсокартон.Хоризонталите (noggins) се закрепват на височината на гипсокартоонената плоскост с известно изместване от центъра.Използват се гвоздеи или винтове .Питай ,ако не съм бил ясен

Прикачен файл

wickes-partitionwalls.jpg
wickes-partitionwalls.jpg (9.04 KиБ) Видяна 3259 пъти
mici - специалист
housedoktor написа:
За направата на partition wall използва се 2х4 греди......
Вече видях материалите и гредите. 2x4 са греди с размери около 38х89 мм. Не ми е много ясно как ще срещна два листа гипсокартон върху дървена греда 38 мм, не е като широкия CD профил. Но щом го правят другите, трябва да го направя и аз :)
naB4o - специалист
Не се безпокой, щом аз съм се справил и ти ще се справиш :)

В реставрацията на стари къщи, има и други греди по-широки, а и има някакви стенни гредореди, които от своя страна са почти вечни (развалях ги само за да правя нови врати) А иначе дървесината е малко по-евтина от тук, заплатата е по-добра, и можеш да си експериментираш с нея по-спокойно :))))) а след месец два, ще се усъвършенстваш толкова :) че няма да имаш равен :) Това ти го казвам в следния контекст : Аз не бях пипал никога винтоверт, зеге, циркуляри и прочие; за 2 месеца станах направо един от най-добрите в града в който работех, и шефа ми даваше 30 часа овъртайм и с него направихме цял хан - сайдинг, дограма, и интериорен дизайн. А ти щом имаш опит от тук, там за седмица две, ще станеш един от най-добрите дърводелци и майстори :)

Успех !
crez - майстор
Тез американци толкова ли са смотани, там "направи си сам"са май само децата :lol: ама и това ми е съмнително. :?
jekasus - майстор
crez написа:
Тез американци толкова ли са смотани, там "направи си сам"са май само децата :lol: ама и това ми е съмнително. :?
Нали знаеш ,в България една седмица общак ,после най-добър майстор.

Тема "Търся съфорумци в САЩ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: