tyrnokop - специалист
Здравейте, колеги. Всички вие знаете за безумно малките квадратури на апартаментите ново строителство. Една от стаите винаги носи гръмкото име "дневен тракт с кухненски кът". Решил съм, че не искам дневния тракт да дава подслон на пералнята. Пералнята ще бъде в банята. Как точно съм решил проблема съм показал на картинките по-долу.
Интересуват ме следните неща:
1. По какъв начин мога да обработя хоризонталните лавици (в)? Ще ги използвам за слагане на препарати, тоалетни принадлежности, мръсни дрехи и подобни.
2. Мога ли просто да им лепна мебелно фолио и да приключа въпроса?
3. Вертикалната гипскартонена стена откъм страната на душа е изпълнена с два пласта водоустойчив гипскартон и ще я лепя с фаянс. Мисля да НЕ правя шпакловка и да НЕ поставям фугопълнител. Смятам само да намажа с дълбокопроникващ грунд и да лепя отгоре. Допустимо ли е така?
4. По вертикала където се срещат съществуващата стена с гипскартонената и по хоризонтала при пода смятам да поставя само хидроизолационна лента и да я закрепя с теракол.
5. Дълбокопроникващият грунд за гипскартон специален ли е или който и да грабна от магазина е все тая?

Благодаря на отзовалите се.

Прикачен файл

gipskartonRazpr.jpg
razpredelenie
gipskartonRazpr.jpg (62.98 KиБ) Видяна 10475 пъти

Прикачен файл

gipskarton3D.jpg
3d
gipskarton3D.jpg (57.88 KиБ) Видяна 10475 пъти
ribnikolaevi - майстор
Освен да ползваш хидроизолационната лента, намажи и с мазана хидроизолация /примерно/.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Аметнеш болера над пералнята какво ще стане? Хубаво?

2. Мога ли просто да им лепна мебелно фолио и да приключа въпроса?
Не!

3. Вертикалната гипскартонена стена откъм страната на душа е изпълнена с два пласта водоустойчив гипскартон и ще я лепя с фаянс. Мисля да НЕ правя шпакловка и да НЕ поставям фугопълнител. Смятам само да намажа с дълбокопроникващ грунд и да лепя отгоре. Допустимо ли е така?
Три пласта картон. С армитовъчна мрежа. Фуги нямаш, фугопълнител не ти трябва. И откъм пералнята ли ще е с плочки? Реално, където нямаш директно мокрене, можеш да си ги спестиш. И да си шпакловаш, с мрежа. Дълбокопроникващият грунд няма накъде да ти дълбокопрониква. Той е за други неща правен.
4. По вертикала където се срещат съществуващата стена с гипскартонената и по хоризонтала при пода смятам да поставя само хидроизолационна лента и да я закрепя с теракол.
Спазвай максимално точно технологията препоръчана от производител.
5. Дълбокопроникващият грунд за гипскартон специален ли е или който и да грабна от магазина е все тая?
На това вече отговорих.
niki_sap - специалист
Защо не направиш лавиците от стъкло? В къщи съм го направил по този начин и нямам никакви проблеми с влага, мухъл и т.н. Сложил съм стъкло 8 мм. стъпило върху метални планки за стъкло - 5 лв. за 2 бройки от Практирек. Предполагам, че има и по-евтин вариант. Моята първоначална идея беше стъклото да влезе в тези планки (те са П образни с винтче, точно за захващане на стъкло. В последствие се оказа, че не съм премислил, как ще влезе стъклото (имам каса на врата, която ми пречи да го вкарам) и в момента стъклото просто е стъпило върху тези планки. Вече 5 години никакъв проблем.
tyrnokop - специалист
ribnikolaevi, какво е
мазана хидроизолация
? В магазина когато попитах хидроизолационната лента с какво се лепи ми отговориха: "С лепилото за плочките".
--------------
n_a, бойлера няма как да го преместя над пералнята, вече съм изградил нишата и освен това цялото тръбно трасе е положено. Иначе признавам щеше да се получи прекрасно.
1. Да разбирам ли че и хоризонталните лавици ще е най-добре ако ги налепя с фаянс, щом не става с мебелно фолио? Не искам като "захвърля" някой леген да нараня или счупя гипскартона.
2. Откъм пералнята няма да поставям плочки, смятам само шпакловка. Много съм притеснен откъм размер ширина.
-------------
niki_sap, беше ми хрумнала и тая идея да търся матирани стъкла и да ги плъзна по нещо като рафтодържачи, но ми се стори че не е добра идея когато има малко дете.
niki_sap - специалист
Понеже и аз се замислям за същия проблем - да не вземе дете да се нареже на счупени стъкла, единственото, което мога да се сетя при вече поставените ми стъкла е да ги облепя от едната страна с фолио, така че ако се счупят да не се разхвърчат на парчета.
А иначе рафтодържачите ги държат, т.е. няма да е чак толкова лесно да се измъкнат от местата им.
Иначе стъклата си ги поръчах в едно магазинче за стъкла - просто ми ги отрязаха по размер и минаха кантовете да не режат.
tyrnokop - специалист
Благодаря за всички съвети и мнения.
Нишата вече е факт:
Изображение

Вертикалните стени покрай пералнята както и долните хоризонтали на лавиците са облепени с тапет за баня от Бриколаж.

Тема "Ниша за пералня в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: