Здравейте,

Имам следният проблем, Имам двойна изолация на къщата, отвън е със стериопор от най плътния а от вътре с вата 10см и гипсокартон. Стените са тухлени. За пръва зима съм тук(Негован) и е много студено, навън духа постоянно. При опит да затопля стаите нямах никакъв успех ( греене в продължение на седмица с печки с реутани и духалки) В моментът които спреш печката става почти веднага студено. Вече си мисля, че двойната изолация вместо да е добре дали няма да икзлезне голям проблем. Мисля да се отоплявам с камини с водни ризи на 2та етажа(на 2 кръга 2 или 1 ако е достатъчно) Дали гипсокартончето и ватата не спират напълно топлината и няма как да се загреят стените, дали не беше по достатъчно само отвън изолацията а стените да ги бяха направили по стария начин с мазилки и щпакловки. Изолациите са направени перфектно не е от тях да има проблем нещо. Чудя се дали не беше грешка ватата под картона, или поне да беше залепен плътно с материал, някакво лепило та да има топлообмен зада може да се затоплят стените? Моля, ако някой се е сблъсквал с подобно нещо нека пише.
Последна промяна от jboy на ср дек 26, 2012 2:15 pm, променено общо 1 път.
ralev - специалист
Имаш ли ТИ на таваните?
marmoz - специалист
ralev написа:
Имаш ли ТИ на таваните?
+Също отговори за ТИ на пода и за оплътненията/продухването/ при врати и прозотци :)
И таваните са с гипсокартон и 10 см изолация вата. При опита ми да зтопля бях отворил вратите през деня за да се грее равномерно. През ноща на затворена врата духалката не може да стопли да изключи, стои постоянно включенаи грее само пред нея. Цяла седмица харчих ток но не става. Затова вече си мисля, че проблема е в двойната изолация. Не могат да се загреят стените и да си задържат топлото. Иначе оплътненията на вратите и дограмите са нови и хубави. На втория етаж, което си е за живеене има паркет и подложка дебела от долу. В коридора е само плочки. Всички стени и тавани навсякъде са с вата 10 см.
Последна промяна от jboy на ср дек 26, 2012 2:43 pm, променено общо 3 пъти.
Тани - модератор
В този случай ти е объркана концепцията на отоплението! Трябва да затоплиш единствения ти останал "акумулатор на топлина" - стоманобетонната плоча( дано не си на гредоред)!За целта е най-подходящо да използваш водно подово отопление. На приземния етаж трябва да направиш изолация с "фибран" на пода и върху нея да направиш поне 4-5 см замазка пак с водно подово. В момента топлиш единствено въздуха и ако не ти е изключително добра дограмата , се получава и един дискомфорт от разликата в температурите близо до отоплителното тяло и тази до прозорците . Освен това въздуха няма акумулиращ ефект и изстива много бързо след като спреш печките.
шоп - майстор
jboy написа:
И таваните са с гипсокартон и 10 см изолация вата. При опита ми да зтопля бях отворил вратите през деня за да се грее равномерно. През ноща на затворена врата духалката не може да стопли да изключи, стои постоянно включенаи грее само пред нея. Цяла седмица харчих ток но не става. Затова вече си мисля че проблема е в двойната изолация, не могат да се загреят стените и да си задържат топлото. Иначе оплътненията на вратите и дограмите са нови и хубави.

Ами ти ако нямаше вътрешна ТИ с тази духалка, с която в момента и въздуха не можеш да сгрееш как си мислиш, че ще сгрееш и стените?!?!

Толко пари си вкарал във вътрешна и външна ТИ пък използваш духалки и реотани. Сложи си климатици.

П.П Ти нали на вътршните ( преградни ) стени нямаш 10 см вата? Или си направил и преградните стени от два пласта ГК и 10 см вата?
PIP - майстор
Това нов строеж ли е? Ако е, имаш много строителна влага и първата зима е много трудно и скъпо за отопление. Помня първата зима пусках в нова баня да не замръзнат плочките след като ги лепих два киловатова печка и при денонощна работа не можеше да се вдигне повече от 10 градуса. Акумолирането на топлина от стените си има своите предимства, но не е гаранция, че в това е проблема иначе по-тая логика 'дървените къщи' щяха да са също проблемни за отопление.
Така че ако е нова сградата не бих почнал да къртя и преправям това, което вече е направено. Между другото духалките са доста неподходящи уреди за основно отопление.
ralev - специалист
Съгласен съм с колегата ако влажността е голяма ще се стоплиш чак другата зима.
Чаро - Акълия
Аз да питам, ти до сега в апартамент ли си живял?

Сложи едно чудо в някоя стая и 2-3 дни подред го пали на въглища...

Не мисля, че имаш проблем с изолациите. Просто (не съм забелязал някой да го е споменавал във форума) и изолацията си има акумулиращ ефект. Трябва и време и достатъчно топлина за да се загрее. Колкото повече изолация, толкова повече топлина поема.
И пали камината ако е готова... за кога се кумиш с тия духалки? :?

Тема "Проблем при двойната изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: