Наложи се да си дострояваме блока сами тъй като строителя ни фалира.Та във връзка с това е следнотото ми питане:
Поставихме външна изолация на фирма Стром 21/ не е реклама просто да се има предвид каква е/ с дебелина 8 см. и всички неща които вървят с нея.Апартамента ми е с три северни външни стени.Та въпросът ми е:Има ли смисъл да изолирам тези стени и таванаите с гипсокартон и вата отвътре/ страх ме е да не се получи конденз след това/???
Дограмата е 6 камерен тисен с К стъкло.Три от стените са тухла чевена четворка, а едната е бетон ,потивоземетръсна шайба.
VLADO66 - майстор
Изолирай най-малко шайбата,а останалото в зависимост от желание и пари.Ако ще правиш предстенна обшивка слагай вата навсякъде.
Освен парите - струва ли си да се прави гипсокартон с вата по стените и дали няма да с получи конденз в последствие????
За шайбата ясно там мъдане няма да има - картон с вата , но другите две и таваните ме интересуват?Чета тук из темите, че в последствие като запечатиш апартамента с външна и вътршна изолация ще си патиш от влага.
VLADO66 - майстор
Таваните няма смисъл освен ако си на последния етаж и отгоре има маймунарник.За другите две стени-Външната изолация/ако е стиропор/ е по-голяма паробариера от ватата.Недостатък е че губиш акумулиращата способност на тухлите.
Spaidy - специалист
Колега не е недостатък да губиш акумолиращия ефект на тухлите, недостатък е да топлиш стените, вместо само въздуха в стаята.

По темата: колега слагай на всички външни стени гипсокартон и вата и ще имаш един наистина топъл през зимата и хладен през лятото апартамент. С какво ще се отопляваш/охлаждаш?
ralev - специалист
VLADO66 написа:
Таваните няма смисъл освен ако си на последния етаж и отгоре има маймунарник.За другите две стени-Външната изолация/ако е стиропор/ е по-голяма паробариера от ватата.Недостатък е че губиш акумулиращата способност на тухлите.
Точно на таваните има смисъл, топлината бяга на горе и няма никакъв смисъл да топлиш плочата от горе.
Ще се топля с газ в района няма възможност за тец, а климатици определено не са ми по вкуса.Незнам с този гипскартон и вата много ме е страх от конденза/Дъщерята е с алергии и ако хванем мухал не ми се мисли/.Слагам схемата на апартамента ако помага нещо.Две стени са севрерни една е източна, но пък тя почти цялата е бетонна шаиба./Извинявам се за неточността/

Прикачен файл

plan.jpg
8180 - майстор
8 см. външна ТИ не е за подценяване.
Дали трябва допълнителна вътрешна (обосновано икономически с избраното отопление, режима на ползване и др.) си е въпрос на сметка. При тухла/панел в случая, не очаквам кой знае каква разлика между стена бетон/тухла. Ако се прави заедно с др. довършителни работи вътре, сметката се подобрява. Има си начини да се избегне конденз/мухъл за всеки вариант, макар и с особености в случая (при налична изградена външна ТИ).
Таваните - пак зависи кой какво прави отгоре. Топлото както може да бяга "най-много" натам, може и да влиза от там - достатъчни са 1-2 градуса разлика м/у горе в нашата стая и долу в стаята на горните съседи.
При избран вариант (надявам се някои от професионалистите тук да се включат) съм насреща за повече коментари.
zdraveca - специалист
Аз на твое място (естествено ако има финанси) бих сложил поне 5см каменна вата с малко над средното плътност и гипскартон на скара. Поне според моите знания които вярно не са най-много, сама по себе си такава изолация с вата няма как да доведе до конденз.В комбинация с тухла и стиропор, пак не би следвало да даде проблем. Най-ме притеснява, отоплението на гас. На печка с открит пламък ли мислиш да се топлиш или на някакво парно което е някъде? Открития пламък е много влагообразуващ фактор, то при изгарянето на гаста се отделя основно водни пари, тогава спокойно можеш да се превърнеш в аквариум. За мен там е отговора на въпросите ти в газовата печка.
По проект е с газово котле което е в кухнята, отам отива до колекторна кутия в коридора и съответно до радиаторите по стаите.За печка с открит пламък не съм мисл изобщо.Спрели сме се на газово котле и радиатори, макър че няколко фирми вече се опитваха да ме убеждават, че с подово щяло да бъде по добре отколкото с радиатори.Но това не е тема за тук, може би ще питам в секцията за отопление

Тема "Изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: