• 1
  • 2
mrdds - специалист
Сложих картоните на конструкция, на външните стени наредих каменна вата,и по указанията за пароизолация сложих и найлон между ватата и картона.От тук нататък който майстор е влезнал да прави нещо все ме убеждава,че съм направил най-голямата грешка с този найлон.Тавана в кухнята също направих с изолация и найлон.За там направо виждам присмех в очите им.

"Ще стане оранжерия","Ще се спариш като чорап","Кво да ти шпакловам тавана,той след зимата ще е надигнат от мухъл и влага".....

Какво да правя хора?

Не съм фугирал още картоните и ме вкараха в размисъл...да махам ли найлона,да стои ли..?

Всеки майстор ми говори,че предимството на тая вата било,че била дишаща и затова се слага на вътрешна изолация.Що съм давал пари за вата като с найлона правя ефект на изолация с фибран или стиропор.

](*,)
mrdds - специалист
Изчел съм целия форум по повод вътрешната изолация,ясна ми е и логиката на пароизолацията,но искам да чуя хора,които живеят с найлон зад картона.Да ми кажат има ли нещо вярно в това,което говорят майсторите ми,защото тук във форума е единственото място където се одобрява този метод.Говорих по телефона с Термокинг и те не слагат найлон и не мислят да го правят.... :sad:
dokobg - специалист
Въпросът според мен е спорен, макар и аз да съм изчел темата спомената по горе. Ще ти представя моите изводи, които НЕ твърдя, че са вярни - ако се сложи найлон (да го наричаме за по-кратко) като пароизолация между ватата и картона, ще има предпоставки да се надуе самият картон, защото реално в него ще се абсорбира най-бързо влагата от помещението. При редовно проветряване картона ще отдава влагата и няма да има проблем, но зимата няма да бъде отворен прозореца по няколко часа на ден. По мое мнение ако няма найлон влагата ще преминава и през картона, ватата и стената. Това е идеята с която се слагат - да диша стаята през стените. Ако искаш да се запечаташ със същият успех може да налепиш XPS 3см да речем. Ефекта ще е моментален и почти същият като картон и вата с найлон между тях с разликата, че няма да има картон да се абсорбира част от влагата в стаята.

Преди 3 години аз правих ремонт в къщи и не сложих найлон точно по тази причина нито на стените нито на тавана. На пода направих също изолация от каменна вата и гипсфазер. За сега нямам оплаквания от конденз по стени, ъгли и прочие. Зима ефекта е осезаем, но проветрявам по 2 пъти на ден сутрин и вечер за по 3-5 минути.

Надявам се да съм ти помогнал да вземеш правилно решение.
chapara - майстор
mrdds написа:
Изчел съм целия форум по повод вътрешната изолация,ясна ми е и логиката на пароизолацията,но искам да чуя хора,които живеят с найлон зад картона.Да ми кажат има ли нещо вярно в това,което говорят майсторите ми,защото тук във форума е единственото място където се одобрява този метод.Говорих по телефона с Термокинг и те не слагат найлон и не мислят да го правят.... :sad:
Аз имам найлон една година, на ТЕЦ съм и нямам проблеми. Става дума само за тавана.
dokobg - специалист
chapara каква е идеята на тавана да има пароизолация, а на стените не ? Ако се прави не би ли трябвало да е цялостна ? Сега се сещам, че съм виждал при строителството на един хотел да слагат каменна вата в найлонови торби, и след това опакованата вата между профилите което според мен е равнозначно. Дефакто стават два слоя пароизолация около ватата, но не съм спал вътре и не знам как е с конденза през зимата.
chapara - майстор
dokobg написа:
chapara каква е идеята на тавана да има пароизолация, а на стените не ?

Просто съм направил само тавана, за да не топля шомшиите. Стените са ми 36 см. плътна тухла.
Pooh - майстор
dokobg написа:
chapara каква е идеята на тавана да има пароизолация, а на стените не ? Ако се прави не би ли трябвало да е цялостна ? Сега се сещам, че съм виждал при строителството на един хотел да слагат каменна вата в найлонови торби, и след това опакованата вата между профилите което според мен е равнозначно. Дефакто стават два слоя пароизолация около ватата, но не съм спал вътре и не знам как е с конденза през зимата.
Не ми се вижда сериозно - отделните плочи вата, не могат да контактуват помежду си и да образуват ЦЯЛОСТНА изолация.
Гипсокартонът е материал, който има свойството да поема и задържа излишната влага от въздуха, след което - да го отдава при засушаване. Иначе казано - регулира влажноста в помещението (в някаква степен). Горното се отнася изобщо за гипса, но гипсокартона е с по-отворена структура, отколкото стандартната шпакловка/мазилка, изпълнена с гипс.
mrdds - специалист
Затварям фугите,каквото такова.Най много напролет да правя пак ремонт и смяна на картона.Ще разбия мита след зимата.
dokobg - специалист
Запиши си темата някъде и пиши пак след като мине зимата какво е станало.
  • 1
  • 2

Тема "Картон и вата...с найлон или без найлон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: