• 1
  • 2
service_chocho - специалист
Привет на всички.

Забелязах, че почти всички използвате Sheetrock. Шпакловах гипсокартон с Sheetrock зелен капак и забелязах следните проблеми.

1. Винаги при нанасяне на материала ми остават балончета въздух, аз си отделям малко от голямата кофа и бъркам в друг съд, пробвах на бавни и бързи обороти, бъркалката да се върти отвътре на вън от вън на вътре ефекта е един и същ единствено при по интензивно бъркане балончетата намаляват. Защо според Вас се получава така ?
За да махна мехурчетата се налага много пъти да разнасям материала на едно място.
Поради неуменията ми да шпакловам се наложи да търкам с жираф и после на ръка. Забелязах, че с шкурка 180 на ръка е най ефективно. Сека проблема е, че остана много фин прах, който е по-лек от въздуха и седи като мъгла и не може да се отстрани. Чистих грубо с метла, после с четка баданарка, после с прахосмукачка. В момента прокарам ли ръка винаги става бяла.
Снощи пробно на скритите места пробвах да грундирам с грунд vivechrom primer и направо с латекс dulux trade supermatt с добавяне на бяло и забелязах следния ефект.

2. При разнасяне и на грунда и на боята директно върху Sheetrockа докато е мокро с пръст можеш повърхностно да размазваш Sheetrockа, все едно в момента шпакловаш, Дали ще се получи проблем при грундирането и боядисването ? След като изсъхне всичко изглежда нормално.

Принципно съм работил по следният начин:
1 Гипсокартона е монтиран на конструкция
2 Фабричните и другите фуги са запълнени с жълт Фугенфюлер с самозалепваща мрежичка
3 Почистване с баданарка и сух парцал /картона беше чист и не цапаше при пипане с ръка/
4 Нанасяне на 2 ръце Шийтрок между ръцете минаха няколко дена понеже нямам време да работя всеки ден
5 След примерно една седмица шкурене с мрежеста шкурка 120 после с 240 с обикновена с жираф
6 След още няколко седмици шкуренене на лампа с 180
7 Почистване с метла, после с баданарка после с прахосмукачка на , която накрайника е четчица
radius - майстор
Ти какво очакваш от материал, който е готов забъркан и стои с години?
Ще пуска бяло вечно и ще се размеква като го намокриш. Имам чувството, че няма някакво свързващо вещество...
Но и в моята къща е правено с такова, и аз после съм ползвал, такъв си е материала, не е като гипс.
service_chocho - специалист
Аз нищо не разбирам и нищо не умея, и затова чета по форумите, навсякъде всички много го хвалят. Принципно нямам други оплаквания единственно, че в него има въздух и при намокряне се размазва все едно го шпакловаш. Единственото ми притеснение след време ако се намокри при някакви други обстоятелства например наводнение да не се разтече :-D
ssmmaaa - специалист
Мехурчета та, вероятно ти се получават защото си го нанесъл дебело. Като грундираш, боядисваш не пипай докато е мокро. Нямаш повод за притеснение.
service_chocho - специалист
Мехурчетата са в кофата, в самия материал
Последна промяна от service_chocho на нед окт 15, 2017 10:29 am, променено общо 1 път.
GDoTT - специалист
Мехурчетата са от бъркането - аерираш сместа. Доколкото съм чувал, кнауф си имат специална бъркалка, която не аерирала, но там проблема е че ножовете и бъркалките им струват колкото 3 кофи шиитрок :D Но този проблеми се решава с изтегляне няколко пъти. Можеш също така преди да го нанасяш да разбъркваш с мистрията няколко пъти на ръка в кофата, в която бъркаш и по този начин тези балончета ще излизат.

Това лято, като правих стените трябваше да свалям старата мазилка с бормашина с телена четка и всички стени ми бяха в такъв прах - решението - измиване с пароструйка. Това се прави, като не са прави стените. В твоя случай можеш с една влажна дунапренена гъба да събираш прахта. Но задължително пери често гъбата, така че да няма прах по нея.

Единствения проблем, който ме озадачава е този, че сместа се размеква. Принципно пише, че сместа изсъхва, а не се втвърдява по листовките, но все пак да е толкова мека като се намокри си е странно. Аз също смятам да слагам догодина, тъй че с интерес ще следя темата. Иначе виж срока на годност. Принципно е казано да се ползва до 6 месеца след като е пройзведена кутията и ако е по-стара на теория може да се е влошило качеството и от това да ти прави проблеми. Най-добре тука някой майстор, който работи често с материала да се изкаже дали е нормално.
service_chocho - специалист
Благодаря Ви за отговорите но проблемите за които пиша, ако има такива са в материала. Прилагам снимки:
Прикачен файл:
IMG_20171016_074750.jpg
Прикачен файл:
IMG_20171016_074754.jpg
Прикачен файл:
IMG_20171016_074800.jpg
Прикачен файл:
IMG_20171016_074812.jpg
Закупил съм 4 кофи зелен капак с всичките проблема е един и същ
1: Балончетата в материала Купих една 25 кг. от Булгарика, втората 25 кг. от Лагуна Лукс – направи ми впечатление, че няма найлонче върху материала все едно някой я е ползвал. В Болгарика им бяха свършили големите и купих 6 кг. Четвъртата от, която са снимките на балончета пак от Булгарика. В материала на всички има балончета. На 100% съм сигурен, че и с бъркалката на Sheetrock няма да изчезнат защото сместа е гъста и те няма как да излязат. Проблема са малките балончета или, че поради някаква причина след нанасяне избиват или се появяват. Колкото и да бъркаш материала после на места се появяват балончета или са вътре в шпаклованата част и при шкурене се появяват още.
Прилагам и снимка на дата на производство на последната кофа:
Прикачен файл:
IMG_20171016_074728.jpg
От цифрите предполагам, че е произведена 2017 другото трябва да месец или седмица на производство. Има вариант кофите да не са съхранявани правилно примерно на слънце или студ не знам.

2: Три седмици след шпакловане при пипане на материала с длан цапа все едно е тебешир. Това нормално ли е ?
nikolov333 - майстор
Значи..шийтрока е идеален материал за основа за боядисване, понеже е лесен за нанасяне и шлайфане и боята се разстила равномерно при нанасянето и..НО е много капризен при нанасянето му върху проблемни основи.. примерно стара силиконова боя или предварително грундирана основа. Проблема с мехурчетата е често срещан и се получава дори по време на боядисването, ако основата под шиитрока не попива и влагата се събира между него и основата от което се отлепя и се образуват мехури.. Случвало ми се е да се подува на балони вече нанесен и изсъхнал шиитрок при самото грундиране, а в последствие и при боядисването му.. Иначе оранжевия е идеална основа за "тънки" бои и резултатите при добра подготовка на основа винаги са отлични.. Не смятам, че проблема е в материала, така че не го мисли. По-скоро внимавай с грундовете при разреждането и нанасянето им не трябва да са гъсти или да се стичат на вадички при нанасянето им с валяка, а след изсъхването грунда не трябва да лъщи.. :idea:
service_chocho - специалист
Основата е гипсокартон, стоял е вкъщи 2- седмици, монтиран за седмица, пак е стоял няколко дена, фугиран е със жълт фугенфюлер, пак е стоял може и две седмици, после е забърсан със суха баданарка и сух парцал и чак тогава е шпаклован със шийтрок.
Със сигурност основата е била суха.
ssmmaaa - специалист
Няма от какво да се притесняваш, всичко си е наред с широка.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с Sheetrock" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: