ivopicha - помощник
Здравейте. Предстои ми ремонт на 3 стаи. Как е най- лесно да се направи. Едни предлагат с гипскартон на стените и само опаковка на фугите. После грунд на картона и боя отгоре. Това удачно ли е? Ще покрие ли боята картона като не е опакован. Мазилката е киреч и вар отгоре. Ако мина с грунд върху мазилката , после трябва ли да слагам мрежа и да шпакля или може и без мрежа? Кой начин е по бърз и кой по евтин?
jabata - специалист
Най-бързото и лесното е да шпакловаш фугите на кашона с лента. Ако си много взискателен и старателен може да шпакловаш фино и целия кашон. Ефекта е приблизително един и същ.
Но като цяло няма причина да шпакловаш нещо сравнително равно. Още повече боята вече няма да е съвсем гладка. Иначе, не се бой....след грунд-а боята си покрива перфектно. Вярно може да се наложи вместо 2 ръце, да са три. Но времето за нанасянето на една ръка латекс е много по-малко от шпакловане, шкурене и т.н. на картона.
Що се отнася до това кое е по-добре, зависи от претенциите на клиента, и умението на майстора.
Лично аз кашона го шпакловам с малко по-разредена смес, за да се нанесе по-лесно и да стане по-тънко и гладко. Но съм го оставял и така и мога да кажа че разлика почти няма. Всичко зависи от финалната боя накрая. Ако боята седи по-матово, и е нанесена с мече с по-дълъг косъм, тогава трябва с микроскоп да гледаш за да видиш фугите. Ама тогава и цялостно да е шпаклован ще видиш фугите.

Затова най-бързо и евтино е картон и да си шпакловаш само 2 ръце фугите и си готов.
Мазилката ако е стара, тогава може да се наложи бетон контакт, цимонтова шпакловка с мрежа, и отгоре гипсова шпакловка...което си е супер разправия. Много често ако върху стара мазилка се шпаклова, след това самата шпакловка пада, или се рони при боядисване.

Тема "Обработка на гипскартон" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: