brum - майстор
Как е правилно да се монтира този фитинг по-долу. И по-специално - къде се пада ламаринката? Между двата слоя на картона или от външният край на картона. Ще съм благодарен за линк към инструкции документ на някой от производителите на такива системи.

И отделно от това по-горе - фитинга идва наравно със стената. Гледам, че при хидроизолация се слага лента която обхваща около фитинга. Какво се прави когато фитинга идва наравно със стената?


И да споделя моите разсъждения по този въпрос. Поставен съм пред свършен факт - ламаринките са от външният край на стената на повечето места. Човека с ВиКто има една гледна точка за нещата, хората с гипскартона друга. И съответно монтажа е според това кой го е правил.

Това което си мисля е, че с тази ламаринка от вън хидроизолацията ще е трудна за реализиране. Съответно обмислям да вкопая малко гипскартона и да заменя ламарината с две шайби с голяма периферия. Крайната цел е всичко да влезе няколко милиметра навътре в картона. А около самите фитинги ще се фрезова леко картона за да се получи надстърчане на фитинга с 4-5 милимера на картона за да може да се сложи лентата за хидроизолацията.

Иначе процеса по който ще се работи по баните е грундиране, шпакловане с мрежа, хидроизолация, плочки.

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (16.83 KиБ) Видяна 5970 пъти
Antonii - майстор
Нали върху този гипсокартон ще има и плочки, така че аз лично бих монтирал ламаринката на нивото на гипсокартона, за да излезе фитинга след това на нивото на плочките.
brum - майстор
Частта която монава през гипскартона е 26мм. При двуслоен картон няма как да я изкараш на нивото на плочките.
chapara - майстор
Ми то е ясно, с удължител. А ламаринката е отзад. През картона стягаш с рапиди ламаринката която притяга фитинга на първи слой картон.
brum - майстор
Абе не ме кефи нещо с удължител. Т'ва е още една връзка там, дето не ѝ е мястото. Ама е много вероятно така да действам, щото друг вариант нямам.

Та така ще е явно - вкопавам две шайбис достаътчно периферия, стягам през тях с рапидките и отгоре фрезовам картона така, че да има ръбче да хване хидроизолационната лента. Или поне така ще опитам да го направя. Ако бригадата дето ги прави тези неща има по-добра идея ще действаме по нея.

А за ламаринката - и на мен ми изглежда по-логично да е между двата картона (като се фрезова там за да не надува), ама не намерих никъде инструкции от производител как семонтира тези колена. А проверих поне 5 производителя. Дали са само размерите...


Какво се препоръчва за уплътнението между фитинга и PPR коляното? Течен уплътнител, тефлон или О пръстен?

Чета, че калчищата не били за там, защото се раздували и рискували да спукат месинговият пръстен в който е нарязана резбата. Макар че не си го представям колко ще се раздуе това калчище, че чак да спука резбата...
torbalan - Дървен философ
Лично аз харесвам най-много течния уплътнител. Не съм имал ядове до сега с него (работил съм само в моята къща).
Приятел водопроводчик (и по образование и по професия), пък предпочита тефлоновия конец на loctite...
Друг приятел, който работи ОВиК, ползва това, което клиента предпочита - тефлонова лента (но ползва само една по-дебела), конеца или течен уплътнител (той-има най голям стаж), но никога калчища.

Така че, ако ще работи бригада - да ползват това, с което имат най-добър опит, но не калчища.
brum - майстор
Съгласих се и така предадох на бригадата. Да ползват предпочитаният от тях начин. Пък и те дават гаранцията, та нека да не им давам наклон :) .

Иначе прибраха планките между двата слоя картон. И според тях е правилно да са там. А там където картона беше застъпен и прибирането ставаше много скъпо смениха планките с шайби, вкопаха ги и стегнаха с винтове.

Тема "Технология за извеждане на ППР фитинги през гипскартон" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: