Ел. инструментите. Консумативи.
емовлаха - специалист
съб май 24, 2025 9:32 pmTo&To написа:
Мисля да сложа хубави шина 14" и верига на 3/8. Но за целта трябва да сменя ринга (звездочката). Искаше ми се Щилска, но там трябва рязане и разпробиване на шината. Не че няма да мога да го направя, но не си заслужава чак такива напъни. Мисля за Хуск или Орегон. По лесно и безболезнено ще стане... май :?

Модела на Щил е за .325" 1.3мм-1.6мм
Добре е да си останеш на стъпката дето е
To&To - специалист
пон май 26, 2025 4:26 pmемовлаха написа:
Мисля да сложа хубави шина 14" и верига на 3/8. Но за целта трябва да сменя ринга (звездочката). Искаше ми се Щилска, но там трябва рязане и разпробиване на шината. Не че няма да мога да го направя, но не си заслужава чак такива напъни. Мисля за Хуск или Орегон. По лесно и безболезнено ще стане... май :?

Модела на Щил е за .325" 1.3мм-1.6мм
Добре е да си останеш на стъпката дето е
Благодаря за клипа! Там първо машината е Stihl 261. Първо , че машината е яка и стъпка 0.325" е предназначена точно за такива и доста по яки машини. Първо че се справят перфектно поради по-мекия сряз на дебела дървесина щадящ от вибрации и заклинване поради по-малката стъпка. Там видях съвсем различни шини (предполагам са съвместими със Щилските... но не съм много сигурен) и вериги в неизвестно състояние. Това не е реално сравнение според мен. Реално сравнение щеше да бъде ако се сравняваха нови с еднаква ширина оригинални шини на Stihl с нова и еднаква съвместима верига с еднаква ширина и еднаква форма на зъба към шините но с различните стъпки. Защото Щилските шини са "малко по различни" от Хусковите и китайските ширпотреба шини по отношение на отворите за поставяне и най-вече на отвора за смазване на веригата и при други "измислени" шини не съвместими
конкретно за Щил дори се променя и броя на зъбите (по спомен... позабравил съм, може и глупости да пиша). Отделно че, при Щил ширината не е 1.5, а 1.6мм при по-широкия вариант, което пак не е ясно от клипа с каква ширина е зъба (1.3, 1.5 или 1.6mm). Не се загледах много, но според мен тези шини и вериги не бяха за тази машина. Ако г-н Драгозов или друг член на форума който с занимава професионално с продажба и сервиз на моторни резачки нека сподели мнение ще бъде полезно.
Та при мен става на въпрос за "тунинг" ;) на китайска 52сс резачка. В много състояние е. Почти нова е (на не повече от 15 часа работа), направил съм и настройки на карба, сменил съм свещ, горивен филтър и маркучи. Фабрично е с "хартиен" филтър. Работила е само със синтетични и полусинтетични масла на Husqvarna 1:40. Купил съм си я за да се забавлявам с нея и мога да кажа, че ми харесва за сега. Само не ми хареса шината 18" и веригата 0.325" на 1.5мм. Не са за тази резачка. Големи и тежки са за този змей :) Първото, че са кофти като качество и после, че според мен слабите резачки с тази стъпка имам чувството че приплъзват, а не режат. Идеята ми е да сложа 35 см-14" шина и верига със стъпка 3/8 и 1.3мм. За слаби резачки от опит знам, че се справят много добре. Другият вариант е да оставя стъпката от 0.325"-38см 64 зъба и 1.3мм. Щилската шина не става заради отворите. Насочил съм се към шини на Хуск или Орегон, но ми се иска Щилска верига и не знам дали ще пасне на тези шини. Най безболезнения вариант примерно е следния:

https://tashev-galving.com/promo/121637 ... -x-cut-c33

и

https://tashev-galving.com/promo/122037 ... -1-3-mm-64

За 3/8 стъпка трябва да сменя ринга, но пък изборът на вериги и шини е по-голям.

Ще приема всякакви мнения и съвети. :?:
пишман_майстор - майстор
0.325 на 1.3 мм е добра отправна точка за експерименти.
Всичко до тук добре.
Но нещо не съм убеден, че с китайки от тия "стандартните" и масовите , ще се получат нещата. Това все едно с москал осмак , тунинг да му правиш .
Може и да стане, но какво точно ще се прави , че да стане...
Ако ще му се сменят само джанти и гуми- ще стане едно голямо нищо.
Базата е грешна .
Виж ако беше някоя хуска, дори и по-стара да е, или йонсеред/ долмар от ПС52 нагоре и т.н. . Въобще златната среда машинки ( кубатура, тегло и години производство) , с картер от две отливки ( задължително условие за мен) .
Да си правиш проби. Но с китайка... само ако е млада и без деца :)
To&To - специалист
вт май 27, 2025 10:30 amпишман_майстор написа:
0.325 на 1.3 мм е добра отправна точка за експерименти.
Всичко до тук добре.
Но нещо не съм убеден, че с китайки от тия "стандартните" и масовите , ще се получат нещата. Това все едно с москал осмак , тунинг да му правиш .
Може и да стане, но какво точно ще се прави , че да стане...
Ако ще му се сменят само джанти и гуми- ще стане едно голямо нищо.
Базата е грешна .
Виж ако беше някоя хуска, дори и по-стара да е, или йонсеред/ долмар от ПС52 нагоре и т.н. . Въобще златната среда машинки ( кубатура, тегло и години производство) , с картер от две отливки ( задължително условие за мен) .
Да си правиш проби. Но с китайка... само ако е млада и без деца :)
Така съм преценил. :) Все пак сменявам шина и верига. Няма да и слагам нитро я. Хуск си имам оригинален в отлично състояние.
Въпросът е решен. Днес бях при моя човек дето ми обслужва техниките. Обясни ми това-онова.
Та оставам на старата стъпка. Взех шина Husqvarna X-force 15", 38 см, 0.325", 1.3 mm + верига Husqvarna X-cut + верига Stihl супер зъб направена на място.
емовлаха - специалист
Първо , че машината е яка и стъпка 0.325" е предназначена точно за такива и доста по яки машини.
Бъркаш се! Точно обратно е :) 0.325" двигателя е разтоварен/ веригите бяха Китайски 1.6мм
3/8 трябваше да е по-бърза но явно 1.6мм на 3/8 е тегава за стоковия Щил
Като вече изплю камъчето за 1.3мм

Заигравка със скороста със водещите колела
Тук е объркващо, първата верига не се знае на колко мм е, дали е на 1.6 Втората е 1.6мм 3/8 Третата е 1.3 3/8 PS3 нископрофилна нискооткатна верига. На първата чуваш как двигателя не забива, така работи 0.325" 7 зъбно водещо колело/ под 20м/с е скороста на веригата на около 9000 оборота на двигателя когато е в дървото. Със 1.3мм и 38см шина ще работи добре заради тесния срез и бавната стъпка няма да се усеща липса на въртящ момент на моторчето.
Но това са много пари за Китаеца дет си решил да инвестираш. Дръж височки ограничителите като за твърда дървесина/ не режи на зъбната опора и не натискай като съвет за това дет имаш
3/8 забързва веригата на малко над 21м/с отново със 7 зъбно колело.
Иначе и слаби маркови резачки се продават на 3/8 със къси шини

Тук е на 1.6мм резачката не е стокова. 3/8 50см 0.325" 45см
Аз докат седна да ти отговоря :)
Ще останеш доволен със избора си!
To&To - специалист
вт май 27, 2025 4:29 pmемовлаха написа:
Първо , че машината е яка и стъпка 0.325" е предназначена точно за такива и доста по яки машини.
Бъркаш се! Точно обратно е :) 0.325" двигателя е разтоварен/ веригите бяха Китайски 1.6мм
3/8 трябваше да е по-бърза но явно 1.6мм на 3/8 е тегава за стоковия Щил
Като вече изплю камъчето за 1.3мм

Заигравка със скороста със водещите колела
Тук е объркващо, първата верига не се знае на колко мм е, дали е на 1.6 Втората е 1.6мм 3/8 Третата е 1.3 3/8 PS3 нископрофилна нискооткатна верига. На първата чуваш как двигателя не забива, така работи 0.325" 7 зъбно водещо колело/ под 20м/с е скороста на веригата на около 9000 оборота на двигателя когато е в дървото. Със 1.3мм и 38см шина ще работи добре заради тесния срез и бавната стъпка няма да се усеща липса на въртящ момент на моторчето.
Но това са много пари за Китаеца дет си решил да инвестираш. Дръж височки ограничителите като за твърда дървесина/ не режи на зъбната опора и не натискай като съвет за това дет имаш
3/8 забързва веригата на малко над 21м/с отново със 7 зъбно колело.
Иначе и слаби маркови резачки се продават на 3/8 със къси шини

Тук е на 1.6мм резачката не е стокова. 3/8 50см 0.325" 45см
Аз докат седна да ти отговоря :)
Ще останеш доволен със избора си!
Нищо де, и да се окоти резачката имам къде да ги слагам тези мантракуки :) . Но не мисля. Няма да се претоварва чак толкова с работа. 20 тина кубика дърва на година + по двора и покрай реката разни дреболии. Сегашните дърва са предимно на метровици, не е като едно време на трупи и да ги режа на шайби. Та именно за да не дърлям Хуска за някакви солети. С него само йьедрото ;) Благодаря на всички за коментарите и съветите! :)

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: