Ел. инструментите. Консумативи.
ZEDYCUS - майстор
Аз като точих моите вериги на ел.резачката с която бичих бор, орех, череша с вериги на Щил чизъл май се води, нагласях ъгъла 10 гр, а наклона на 65 градуса. Сега не помня информацията от къде я бях намерил, не помня. Ряза ставаше сравнително гладък, карах с тези настройки всички посочени дървесини по горе.
Честито за придобивките и аз съм с такова Гуде от няколко години, само камъка ме дразни, че се замазва и почва да прави чепаци, иска често опресняване с брусчето. Скоро не съм бичил, а имам едни парчета зверски изсъхнал орех и ще е голям зор за цепенето, добре са къси по около 1,30м :partyman:
пишман_майстор - майстор
Мерси за инфото! Мисля и аз бях засякъл такъв наклон ( под 60 гр да не се слиза, вероятно има защо)
Това за замазването, ами основната причина е, че се слагат непочистени вериги за точене, със смолисти наслоявания от самата работа/рязане. Аз ги промивам със стар бензин, ако "изпадне" някой по-серт разредител, още по-добре, накисвам ги и ги обърсвам/продухвам след това.
И чак след това- на точиларката.
вт дек 30, 2025 12:24 amпишман_майстор написа:
Като гледам тоя хехт и не намирам конструктивна разлика с Гуде-то . При мен на синята има проблем с притискащите шайби, бие леко диска ( китайска му работа) и създава лек дразнещ резонанс и вибрация. Ще го оправя. То май това бе основната ми забележка към нея. И наклона в основата е недоизпипан не върви така гладко както ми се иска , но се свиква с настройката. Не е чудо голямо, там внимавам. Но иска ( или по-точно искаше ) малко тренинг в началото с едни вериги, които бяха към "края" си . Оправям се , само ще сменя притиск.шайби на дисковете .
На Текомек имаше в Мина оод предложение на основния им модел Джоли Ево ( ако не бъркам, мисля е на Текомек и този модел) , бе за 340лв. Погледни преди да поръчваш нещо ( ако въобще де) .
На какъв ъгъл/наклон на главата заточваш фулл-чизел веригите? Ако има значение: за полусуха широколистна дървесина и за резачки хуск 372/390 и съответно в него клас и щил? Гони се макс скорост на рязане.
Пробвах от 45 до 50градуса за наклона- веригата става звяр, но минимум машина е хуск372 и нагоре кубик мотор, по-слабите се товарят мъжки. Затова винаги питам за каква машина е , че да няма издънки . Износва се бързо обаче...
За суха широколистна дървесина не е за предпочитане малкия наклон, там около и над 55 градуса .
Знам, че не е много правилно с малкия наклон , но нали в края на краищата точно за такива експериметни си я бях купил точиларката.
Искам да поразпитам , ако има някой колега за тия вериги за разбичване . Това за 10-те градуса-ок, за по-добра трайност: полу-длето. Но наклона на главата колко? За иглолистна, за широколистна дървесина?
Аз при хехт-а нямам такива екстри като изброените от теб, освен че шимнах челюстите(пластинките, които държат веригата на 1.8мм, бяха на над 2.5мм) след тази операция нещата заспаха. Ако разглобиш цялата машина ще видиш, че за наклона на основата на 10градуса китаеца не е направил вдлъбнатини, както има за градусите наляво-надясно, за мен не е болка за умиране, тъй като за моите щилски вериги които ползвам не ми е необходим, а не мисля да ставам профвесионален заточвач на вериги. А китаеца най-вероятно не ги е направил нарочно - все пак и той не иска да получиш топ машина за без пари. Ако ти се занимава, но се съмнявам след като си поръчал орегонка, може да полираш сферичното легло, и ще имаш по-мазен ход на тия прословути 10градуса, но ще трябва и да смениш пружината с по-твърда, за да държи. За текомека визирах модела супер джоли - тук е 840лв, а у Щатско беше 200 и малко доларес на примоция за черния петък, но прецених че не ми е нужно чак такъв клас машина за лично ползване. Иначе и хехт, и гюде, че дори и твоя орегон са на база на текомек - това го четох някъде по американските форуми, само където текомек-а бил върха на сладоледа според тях, но разликата в цената спрямо нашите китайци е в порядъци. При нашите машини е много важно как ще позиционираш зъба - за да е всеки път еднакво всичко трябва да него дърпаш много силно назад, защото мърда леко преди да стегнеш веригата. Ето ти една таблица на щил за техните вериги, тя е леко стара - за някой вериги има корекция на ъглите, и имай в предвид, че щил мерят ъгъла от горе от дясно наляво, като където на нашите машини е 90 на щил на машината е 0 градуса, докато нашите машини ползват скалата на орегон - горе е 90градуса, и се накланя надясно: П.П. фаила е в пдф и не мога да го кача - дай вайбър и ще ти го пратя ако искаш. Аз като заточвам на 60 градуса зъба става леко по-агресивен от стоковата заточка, довечера ще пусна снимки.

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: