Ел. инструментите. Консумативи.
boltik - специалист
Здравейте.Купих тези битове,но се оказ че под тях има написани някакви съкръщения.Въпросът ми е кой бит за какъв вид видия е предназначен.Става дума за кръстатие.Ето и снимка.

Изображение
На Бош са играчки.
Само Wurth!
Аз имам METABO с куфар и битовете в него са много яки :)
solo5 - майстор
tzanio написа:
На Бош са играчки.
Само Wurth!
И аз така чух днес
От днес имам Skil 6222 и съм още млад и зелен с винтовертите :lol:
Купих си 3 бита по 1лв всеки (някакви немски noname от Мастерхаус Бургас)
Като стана по-печен с винтоверта ще трябва и аз да взема някои по-маркови :-D
shadowman - майстор
boltik написа:
Здравейте.Купих тези битове,но се оказ че под тях има написани някакви съкръщения.Въпросът ми е кой бит за какъв вид видия е предназначен.Става дума за кръстатие.Ето и снимка.
Номера е според винта който използваш, за кръстатите е същото, взимаш винтовете които ще използваш и си тършиш бита.
Chefo77 - майстор
Колеги, въпросче ако позволите:
Доколкото разбрах, има някаква зависимост между диагоналните резки по главата и вида на винта. Pz главите били с диагоналните резки, а Ph са без тях. Така ли е, или е обратно? Или пък няма значение?
unclebim - специалист
Така е и има значение, PH е съкратено от Philips, а PZ от Pozidriv, второто е модификация на първото. Характерното за Philips е стесняването на 4те части на накрайника от основата към върха, докато при Pozidriv те не се стесняват, поради което по-трудно накрайникът излиза от главата на винта при недостатъчен натиск, това от своя страна позволява по-добро предаване на въртящия момент и по-големи скорости на завиване. За сметка на това при Philips формата на накрайника и главата на винта позволяват предаването на силата по оста на винта, което е необходимо при самонарезните винтове например, предимство, което липсва при Pozidriv. По-нататъшно развитие е Torx с още по-добро предаване на въртящия момент и на практика без обратна аксиална сила, която да изтласква накрайника от главата на винта.

Прикачен файл

Torx_01_KMJ.jpg
Torx_01_KMJ.jpg (26.85 KиБ) Видяна 9297 пъти

Прикачен файл

Pozidrivschraubendreher.JPG
Pozidrivschraubendreher.JPG (18.5 KиБ) Видяна 9297 пъти

Прикачен файл

Philipsschraubendreher.JPG
Philipsschraubendreher.JPG (20.26 KиБ) Видяна 9297 пъти
BAlexandrov - специалист
Мерси!
Не разбрах само каква е тази сила по оста на винта, защо при другия вид да не може?
velsi - Почетен майстор
Това е силата, която се опитва да измъкне накрайника от гнездото на винта и е с посока обратна на тази, в която ти натискаш.
unclebim - специалист
BAlexandrov написа:
Мерси!
Не разбрах само каква е тази сила по оста на винта, защо при другия вид да не може?
Това е силата, която прилагаш, като натискаш с инструмента, заради стесняването на четирите крила на накрайника към центъра при Philips тази сила се предава по оста на винта, който се самоцентрира, при Pozidriv има само скосяване към края, но не и стесняване. Понеже всяко действие има и противодействие, при прилагане на тази сила действа и обратна аксиална (т.е. по оста) сила, която избутва накрайника от главата на винта. Когато е изобретяван Philips накрайникът, не е имало инструменти с ограничение на въртящия момент, и е предвидено това избутване да се случи, преди да се скъса винтът.

Тема "Битове за винтоверт!!!?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: