Ел. инструментите. Консумативи.
Ronin - специалист
Чета темата на колегата и си припомних как преди 12 години започнахме с един колега от любители да ставаме професионалисти....и така с моята ударна бормашинка Спарки модел БУР2 162 МЕ дупчи дюбели и с разни бургии по 200-300 мм с диаметър 8-10 мм....дупчи трегери по 3-4 часа....онази ти ми бургия се огъва като змия.... :lol: И така след 2-3 обект събрахме парички (но не достатъчно) и в един магазин.....пазарлък....Перфоратор спарки на изплащане.......жълт....мечта ...ех какво дупчене падаше........каква радост с този перфоратор......
Така че към колегата автор на темата перфоратора ти е решението.......а ако искаш да се мъчиш основно себе си и бормашинката както ти е написал колега по нагоре черни оксидирани бургии ...Български...с жълта видия.....те са най здрави....

п.с А бургии като на снимката имам сноп.....най НЕ ДОВОЛЕН от дългите бургии на Хилти ....направо ментета продават от официалния им магазин...за малките размери хилти са много добри
Kasper - специалист
Използвам свредла от около 15 години, както професионално така и любителски. За своя опит мога да кажа следното:
За свредла за обекновенна дрелка с удар (т.н. свредла с цилиндрична опашка) - най-доброто на кето с което работя е:
Немски свредла на [b]Drebo[/b]
За пробиване на бетон - [b]Supershlag[/b] - това свредло почервенява, посинява, пак побелява, но падналя видиева пластина НЯМЯМ.
За пробиване на фаянсови плочки - [b]Alro[/b] - пробивате плочката без удар и когато стигнете до бетона включвате удъра и продължавате до необходимата дълбочина.

Вносител на тези свредла (колкото и да не го харесвам, че като търговез е голям "смотаняк") e Галвинг Ташев - Drebo е прекрасен продукт но търговеца ... една свястна консултация не могат да направят!!! Потърсете си друг дистрибутор, че ако отидете на щанда няма да могат да разберат какво точно искате.

При пробиване със свредлата [b]НЕ ГИ ОХЛАЖДАЙТЕ ВЪВ ВОДА!!![/b] Ако усетите че прегрява просто го оставете да си изстине и продължавайте ... :-D до посиняване! Цените на свредлата са нормални и са пъти по-качествени от ULTRA. Качеството на Ultra e съизмеримо с тези на българския завод Видия - Видин - така че изберете БЪЛГАРСКОТО www.vidia-v.com. За сравнение една 6-ца на Ultra струва около 1,50 лв., Drebo - 3,50 - 4,20 лв. (зависи Supershlag или Alro).

По въпроса за максималния диаметър на SDSplus свредлата - този захват не може да "носи" големи диаметри и тъй като на диаметър 25мм и дължина на свредлото 45 см. тежеста на свредлото е почти колкото на машината (ако говорим за масовия клас 2 кг. перфоратори). Това при едно заклинване на свредлото може до домеде до счупване на опашката на свредлото в тръбата на машината - после обикновенно се ходи до сервиз за да го извадят - 10 лв. Това е малкия дявол!! Големия - При пробиване на по дълбоки от 10 см отвори, с 22-25мм диаметър, се получава често сработване на изключватела на машината който предпазва ръцете от усукване и счупване, при заклинвене на свредлото. Това води до износване на механизма и ако перфоратора е български ремонт 50-70 лв. ако е "марков" BOSCH Makita DeWalt и т.н 100-150 лв. (може и по- малко да е ама ако знаете как ще ви се зарадват в сервиза .... :-D ).

Извода: големи свредла SDS plus се ползват само ако ви се налагат еднократно пробиване на отвори с голяма дълбочина и подобен диаметър. Може да правите това което правя аз - пробивам със свредло 12/450 мм и после разширявам от двете страни на стената със свредло 22/250 мм. Машинката не се тормози и свредлото ми служи вярно вече 5 години.

По въпроса за повечето от две режещи пластини - големите диаметри от 20 мм нагоре е желателно да са с 4 пластини, ако ви трябват по малки диаметри с повече пластини - Makita Nemezis или Diager.

Diager съм ползвал - обикновенните с две пластини имат особенна спирала която докато е нова работи добре, но като се поизноси 200-300 отвора така тормози машинката ... боклук!! Но имат едно свредло за армиран бетон - свредлото е с три пластини Boster - пробива армиран бетон през арматурата ... върши работа - проверено!
[b]Makita Nemezis [/b]- свредлото е с 4 пластини - роботи като звяр!!! Малко са кът размерите ...

Дано да съм Ви бил полезен! Успех!
tsvetelincho - напреднал
Здравейте, аз ползвам за плочки без удар свредла на Блек енд Декер не са лоши и имат шестостенен захват, за SDS+ свредлата имам едно ф25мм на АЕГ и е ОК но малките размери до ф 12 много бързо се износват и не си заслужават,за Диагер мога подкрепя колегата ,а сега ползвам едни японски с три режещи върха на вънпен вид сивеят ама за пробиване в бетон са супер.

Тема "За дрелките и свредлата или..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: