Ел. инструментите. Консумативи.
mitko64 - майстор
Подкрепям мнението на колегите, че със сниманият плот изпълнението е несериозно. Гледал съм самоделно направени абрихти с плотове от горещо валцован(по-скъпото) или студено огънат(по-евтиното) шевлер( П-образ), примерно 300Х100, 200Х75, 240Х85, който работят по- добре от моя габровец. По- трудната част е изработката на вала- трябва си струг и фреза. Иначе конкретно по питането ти за оборотите трябва да се съобразиш, че има и циркуляр( на него си пише допустимата периферна скорост и диаметър). Иначе при по- високи обороти на абрихта е по- добро качеството на обработка. На моят оборотите бяха мисля 4500, а циркулярният диск до Ф200. Включва се с PV(защита от максимален ток) и ако изключи
се чака двигателят да поизстине. Моторът ми 1,1 kW, но ми се струва слабичък за циркуляра. При рендосване не съм усетил да се задъхва.
witchblood - помощник
Съгласявам се miko64 ще направя нов плот и ще ги отделя /циркуляр - абрихт/ за да не си играя всеки път да настройвам и разглобявам. Наистина ще излезе малко по-скъпо но едно по едно. Да видим тези дни с вала и ножовете какво е положението - ще следя темата.
mitko64 - майстор
Виждам, че си се заел на сериозно с направата на абрихта и мисля, че съм длъжен да кажа, че това е най-опасната дърводелска мащина, включително фрезата. Не съм дърводелец но си имам рендосан пръст. И то не от неправилна експлоатация, а от скрит дефект в рендосвания материал.Така, че всякакви компромиси и амат-орски изпълнения са недопустими, най-вече при изпълнение на вала(симетрично фрезоване,баланс на ножове и контраножове) и съосност на лагеруването. Не съм си правил такава машина, но съм виждал правени и съм поразпитвал това онова.
Като цяло добре си се справил дотук, но наистина ги направи на две машините една на абрихт другата на циркуляр mitko64 правилно ти казва това са най-опасните машини тук няма място за компромиси относно безопасност и начин на изработка. Виждам, че ще се справиш както дотук си понагласил нещата - Айде ще чакам снимки да видя.... :supz:
miliad - майстор
Имам фабрична хоби машина която е комбиниран абрихт и циркуляр.Ножовете на абрихта и циркулярният диск ползват един и същи вал.Основния плот е на абрихта/от две части както си трябва да е/стружката е фабрично регулирана-не може да се променя. Върху него се слага допълнителен плот за работа с циркуляра който е повдигнат на 1см над другия.Захваща се с болтове минаващи през дупки в долния плот.От вала на абрихта се вижда само 4см-колокото да минеш нещо на кант.
Недостатък е че работиш или само с абрихт или само с циркуляр.
witchblood - помощник
Благодаря за подкрепата колеги имам една молба към miliad ако е възможно да качи тук някоя снимка на хоби машината която споменава. Наистина ще разделя абрихт и циркуляр поотделно но се заинтересувах от това че две в едно са направени. Очаквам стругара да свърши с вала но бил в провинцията след земетресенията и обеща чак към 15-20 юни да е готов. Сега успях да напрявя друг плот който да използвам. Скоро ще качвам снимки само да събера повече неща за снимане. :tonqe:
piron45 - майстор
witchblood написа:
Здравейте колеги отново, благодаря, че давате идеи и съвети следя темата. Надявам се тези дни валът с ножовете да е готов и ще сложа снимки, още обмислем мотора, но търся във форума нещо за това какви колела за ремъка да му поръчам. Трябва ли да се вдигат оборотите или каквото колело с канал за ремък има на мотора, такова да има и на абрихта /вала/ който е и за циркуляр. Ще разгледам още - засега обмислям всички варианти които ми предложихте. Иска ми се хем да е нещо по-компактно, хем да бъде и достатъчно надеждно за работа. Не ми се иска да се заколя. :snakeman: Обмислям също и пускането и спирането - чувал съм преди време за някакъв автоматичен шалтер - нещо на диска ако задере се изключва автоматично така, че мотора да не изгори, ако сте виждали такова нещо моля дайте линк. Така и така сега се прави нека се довърши по професионално, безопасно и на по-ниска цена разбира се. Ако е за повече пари и в Бош на Киров гледах разни машини но ми идват скъпички. Благодаря Ви още веднъж за идеите. =D>
Колега, мотора трябва да е мощен при монофазен поне 2.2кW и с високи обороти. На вала трябва да докараш около 6000об и повече. Колкото оборотите на вала са по големи, толкова по мазно минава на чеповете без да прави дефекти.Вала трябва да е добре балансиран с ножовете, за да не тресе.
miliad - майстор
Ето снимки на моята машинка.Забавих се, но тя е на село.

Прикачен файл

Снимка0109.jpg

Прикачен файл

Снимка0110.jpg

Прикачен файл

Снимка0111.jpg

Прикачен файл

Снимка0114.jpg

Прикачен файл

Снимка0112.jpg
witchblood - помощник
Благодаря много miliad за снимките. Нещо такова ми се ще да направя, уверяват ме че поръчките ми вървели към завършване, но докато не видя вече не вярвам, първо бяха земетресенията, после други неща /разбира се важни не умаловажавам трусовете и аз ги изживях/ да видим какво ще е другото. Дано скоро мога да ви пусна някоя снимчица. Горе долу вече имам представа как ще стане - нещо подобно на колегата miliad - наистина е неудобно да се разглобява и преправя всеки път, но ако е за нещо дребно и домашно като при мен аз съм съгласен на този компромисен вариант. До скоро и весело лято на всички. Ще продължавам да допълвам темата.
smoka - помощник
при фабричните машини и двата плота са подвижни , ножовете се нагласят спрямо ПРЕДНИЯ плот а размера на стружката се регулира по ЗАДНИЯ плот

Тема "Направи си сам циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: