• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Ел. инструментите. Консумативи.
Mega - специалист
Идеята е, че в горната справка за класовете прах, строителния се води клас М. В този случай ако взема машина от клас L то няма ли да има проблем с мотора. Финия прах да мине през филтъра и да скапе мотора? Когато пробивам с Ф45 в бетон, отделения прах хич не е едър. Лети из помещението с минути? Същевременно един колега работи същата работа с Керхер от Метро за 100 лв. и казва, че две години няма никакъв проблем?

Chefo77, точно това се мъча да разбера, дали по-малка прахосмучкачка от клас L ще ми върши работа? Нещо от рода на Stihl SE 61 E?
Chefo77 - майстор
Напротив, едър е. Много по-едър от този при шкурене на гипсова шпакловка. Това исках да кажа :)
Затова и според мен не си заслужава толкова пари за това. По-добре е да инвестираш в по-мощна, която ще ти помогне да улавяш повече прахоляк в момента на пробиването. Като падне на земята е ясен :)
Тази от Метро е 2200 или 2004 - единия от дизейнерите, с които работя, ползва А 2004 от години за чистене на абсолютно всичко възникващо по обекта - прахоляци от замазки, шпакловки ... какво ли не. Само сменя торбичките редовно.
Което не е атестат за това, че е някаква суперпрахосмукачка, а че става и за такива неща. И си мисля, че и Щил-а, и 7/1 ще са ти перфектни. Ако не искаш съвсем любителските серии.
За торбички - като купиш машината, виж дали Тони не предлагат аналог. Разликата е поне 2 пъти, ако имат.
guroto - специалист
Vulio написа:
Колега пак си се объркал...
Колега май нещо ти пак си се объркал-един път казваш:"STIHL SE 61 E въобще не влиза в класацията с Bosch GAS 15",а сега твърдиш:" ... преди покупката на прахосмукачката лично ги сравнявах двете, едно към едно са!".
Ползвай си със здраве Боша,а аз на твое място бих си купил два Щила за тия пари :yawinkle:
guroto - специалист
Vulio написа:
Относно торбичките могат да се купуват още по-евтини, има на пазара колкото искаш, но те не са задължителни!
Колега и колко време изкарва Боша като чистиш строителен прах без торбичка?С тоя малък резервоар и с малката филтърна площ без автоматично очистване,едва ли издържа повече от 10 минути,преди да се задръсти филтъра.
И да знаеш,че качеството на торбичките има значение за работата на прахосмукачката.
Vulio - напреднал
Колега май нещо ти пак си се объркал-един път казваш:"STIHL SE 61 E въобще не влиза в класацията с Bosch GAS 15",а сега твърдиш:" ... преди покупката на прахосмукачката лично ги сравнявах двете, едно към едно са!".
Ползвай си със здраве Боша,а аз на твое място бих си купил два Щила за тия пари
Да продължавам да твърдя че въобще не може да се сравнява Stihl - Bosch, в началото и аз си мислех че няма разлика, отидох на място видях разликата и си взех това което ми върши работа. Колегата които започна темата се интересуваше за Bosch Gas 15/25, аз я имам и споделих мнение за нея, ти като гледам и това нямаш и ще си останеш само с писането!
Аман от специалисти и търговци в тоя форум!
guroto - специалист
Колега аз не съм нито специалист,нито търговец,а човек,който знае къде и какво да чете преди да направи даден избор-в случая покупка на прахосмукачка.Лично аз ще си купя Бош Гас 25,защото разбрах че всичко по-надолу като функционалност и цена е компромис със строителна професионална прахосмукачка и това казах на хората в първия си пост.
После се появи ти гордият собственик на Бош Гас 15 и оплю неговия аналог Щил.Оставям на колегите да преценят кой от нас е бил по-полезен с постовете си по тая тема.Все пак се надявам,че съм успял да им докажа несъстоятелноста на твоето твърдение(разбира се не без твоя помощ,за което ти благодаря :yawinkle: ),че STIHL SE 61 E въобще не влиза в класацията с Bosch GAS 15, и съм сигурен,че той ще им върши същата работа,само че за много по-малко пари.
Остани си със здраве.
Mega - специалист
... В крайна сметка взех Stihl SE61-E. Сега си мисля, че избора ми беше емоционален, но ако ме дразни много ще го понижа в домашна прахосмукачка и ще взема GAS-25. Спрях се на Щил-а заради размера. Като цяло, в магазина нямат грам идея как се работи с тази прахосмукачка. В упътването няма грам написано за настройка на машината в различните режими (сухо, мокро, вода). Гаранцията е само 12 месеца, а уж машините били супер?

Веднага изникват няколко въпроса:

1. При сухо почистване е ясно, работи се с торбичка. Какво става при мокро? Да речем пране на седалки на кола? Вътре има филтър за мотора, в магазина твърдят, че при мокро се маха задължително, иначе се задръствал веднага?!? На мен не ми се вярва, кое защитава мотора тогава? В книжката пише, не пускайте машината без филтър в никакъв случай? Последно как се работи.

2. Ако смучем само вода, тогава как се работи?

Благодаря на отзовалите се. ;)

Все въпроси на които Щил няма отговор!
guroto - специалист
Колега честита покупка и се надявам,че StihlSE61-E няма да те разочарова. Гаранцията за физически лица трябва да е 24 месеца,ако си я взел като фирма е 12.
Не знам какво ръководство за употреба са ти дали,но в това което намерих аз се съдържа всичко необходимо за използването на прахосмукачката(ако има някакъв начин ще ти го изпратя).Ето какво извадих от него по въпросите,които те интересуват
ВСМУКВАНЕ НА ТЕЧНОСТИ:
Преди всмукване на течности винаги отстранявайте филтърната торбичка и проверявайте действието на поплавъка-при обръщане на горната част на прахосмукачката поплавъкът трябва да бъде лесно подвижен.Поплавъкът прекъсва въздушния поток, щом резервоарът се запълни до край.Работете
винаги с филтриращ елемент. Ако прахосмукачката се използва само за
всмукване на течности,филтриращия елемент следва да се замени със
специална вложка(специални принадлежности).След всмукването на течности
филтриращият елемент е влажен и може лесно да се замърси, задръсти при всмукване на сухи вещества.Поради тази причина филтърът
преди всмукване на сухи вещества трябва да се остави да изсъхне(поставете горната част на прахосмукачката на отделно място) или да се смени със сух.

ВСМУКВАНЕ НА СУХИ ВЕЩЕСТВА:
Преди всмукване на сухи вещества в съда трябва да се постави филтърна
торбичка. По този начин всмуканите материали се отстраняват по-лесно.
Всмукването на сухи вещества може да се прави и без филтърна торбичка.

ПОЧИСТВАНЕ НА ФИЛТРИРАЩИЯ ЕЛЕМЕНТ:
Затворете плъзгача /шибъра на тръбната дръжка.Включете прахосмукачката.
Силно притиснете отвора на тръбната дръжка към равната повърхност на горната част на прахосмукачката – по този начин отворът се затваря от тръбната дръжка (както е показано на илюстрацията).Натиснете 3 пъти копчето за почистване на филтъра.Така се извършва почистване на
филтриращия елемент от насъбралия се в него прах.
Филтърът на прахосмукачката може и да се мие.
Последна промяна от guroto на вт окт 30, 2012 7:26 pm, променено общо 2 пъти.
dragozow - майстор
Всмукване на вода не означава пране, машините за това се казват екстрактор. Има ги по по-големите автомивки, изглежда като прахосмукачка, но е друго:
http://www.argo-market.com/Search?q=%D0 ... 0%BE%D1%80

На прахосмукачките със засмукване на вода най-често се маха торбата и филтъра и се слага друг филтър за мокро, нещо като дунапрен.
Mega - специалист
Колега guroto, благодаря ти за информацията. Това при мен го няма или поне не го намирам. При мен е дебела книга на различни езици. При теб на коя страница е?

dragozow,

Каква е разликата в машината? При пране на седалки водата е много по-малко? Като студент, преди години работех в една фирма за почистване и там ползвахме едни AEG-та със същата конструкция като на Щил-а. С тях перяхме мебели и коли? Никога не е имало проблем.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Пак избор на професионална прахусмукачка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: