Ел. инструментите. Консумативи.
puh4 - специалист
И аз се учих на подобен, после на купешки и като се качих на инвертор тогава усетих удоволствие от заварянето.
gogin - специалист
С това съм свилнал с това работя, поне докато не паднат още надолу инверторите.
Да сложа капак казваш, но грее и ме страх да не го изгоря. Не че МАЙСТОРА не ми е под ръка.
Вие си се хвалете с вашите инвертори и др. подобни, да са ви здрави много години.
radius - майстор
Добре де, толкова ли не може да нахлузиш една шлаухка на тия стърчащи болтове или Майстора има нещо против?
kretio74 - специалист
pansim написа:
Пародия :lol:

То на хората им вършат работа и каруци по 30 год, ама гледам, купуват си и автомобили - защо ли? :lol:
Сега, без да се обиждаш, ама това чудо е било актуално преди 30 - 40 години, когато КРАКРА от малките до 160А се купуваше с връзки, щото ги нямаше масово по магазините.
И аз имах преди години подобен, но си имаше 4 степени с ключ. Тежеше доста - двама човека го пренасяхме. Отдавна замина на отпадъци и съм много доволен от работата на сегашния си инвертор - лек, мощен, заварява добре с най-различни електроди, което не може да се кажа за твоята самоделка.

И да допълня - на този човек който го е правил, не е редно да се казва "майстор". Тази изработка освен че е опасна за живота, е и грубо недодялана. :axe:
Пародия ама друг път. Баща ми има подобенно много по обезопасен с вентилатор даже за охлаждане. А Вие с инверторите за по 400лв. когато изгорите една кутия 4ка електроди един след друг ще говориме пак. Само пустото тегло е проблем но на баща ми е с пияни колела и се тегли, че иначе е около 50-60кг. утре ще го снимам и ще го кача . Моято мнение е че правените от МАЙСТОРИ електрожениса в пъти по надеждни от купешките китурски или джагатайски изпълнения.
inspo - майстор
Не си разбрал, сложи капак само на това, иначе тая самоделка си е жив убиец...

Прикачен файл

060420131144.jpg
pansim - майстор
kretio74 написа:
Пародия ама друг път. Баща ми има подобенно много по обезопасен с вентилатор даже за охлаждане. А Вие с инверторите за по 400лв. когато изгорите една кутия 4ка електроди един след друг ще говориме пак. Само пустото тегло е проблем но на баща ми е с пияни колела и се тегли, че иначе е около 50-60кг. утре ще го снимам и ще го кача . Моято мнение е че правените от МАЙСТОРИ електрожениса в пъти по надеждни от купешките китурски или джагатайски изпълнения.

Всеки има право на мнение. И още - спокойно си горя 4 мм електроди с моя инвертор. Не е турски нито китайски а си е чисто български, но това е друга тема...
Само че, не се сещам какво толкова ще заваряваш у дома с 4мм електроди и винаги са ме учудвали подобни мнения. Освен това при заваряване на ДЕБЕЛИ железа, се използуват многопроходни шевове, а не един шев с 5мм електрод на 250А.
Дебели електроди се използуват само и единствено за по-висока производителност, но не и при отговорни съединения.
За справка - питайте ИСТИНСКИ майстори които заваряват тръби за високо налягане /ВЕЦ, ТЕЦ/ или четете има много написано!!!
И последно - не ти завиждам, като се наложи да правиш я тераса, я монтаж на слънчев бойлер с тези 50 кила електрожен.
gogo7777 - майстор
Майстора дето го е навил, може да го е направил идеално. Има внушителен вид и мощност (предполагам). Но ако му придадеш малко визия и обезопасиш кабеляците около високото напрежение, ще е по-добре. Примерно стягащите трупчета ако са по-финни и тънки (това става с буково или ясеново дърво), шпилките месингови. Връзките на високоно напрежение ги направи с 5мм болтчета или шпилки и скрити в кутия, а най-добре в общ сноп и добре изолирани с каучукова лента, така ти отпада цялата гетинаксова плоча барабар с шпилките и кабелните обувки. Така както е не те ли дразни, с тия дъски и пирони :-D . При железарията пироните са забранени :-D . И накрая му направи и кутия, не се притеснявай няма да прегрее. Ако те мързи поне скрий (изолирай, изрежи) тия стърчащи 220 волтови шпилки, защото само като ги гледам и се плаша. Прави сметка, че може неволно да се допре опасната шпилка до детайла, който заваряваш и........... :x
unisex - специалист
...или неволно да се спънеш в железата които неминуемо са навсякъде около теб когато заваряш и да се опреш на фаза и нула.Вземи и както ти казват колегите скрий това високо напрежение в някаква кутия.Имам руски електрожен тежащ 50тина килограма и служебен инвертор.Инвертора си е удобство отвсякъде.Лек преносим компактен, работи супер стабилно.Руснака е направен за стационарно ползване в работилници, не можеш да го помъкнеш в шахти и по скелета.Не че навремето не са заваряли с такива, но все пак новите технологии имат несъмнени предимства.
gogin - специалист
Значи да поясня някой неща;
Това нещо е правено от човек който се занимава със заварки носещи многотонни конструкции, за хоби работа. Човека си разбира от работата и е много ценен. Направи си и за него такъв но ги разменихме защото първия подобен на този беше много силен и дупчех с него. Сега заварявам с този добре щом оградта издържа на теста с ,, вързано и раздразнено мъжко дого аржентино около 60кг,,. Както и да е вие винаги ще намирате старомодното за опасно, това е ваше право. Радвам се на хорта които са си позволили да си закупят инвертори за по 300 и нагорелева ( дори благородно им позавиждам).
Онзи ден едно от кучетата ми близа точно проблемните за вас шпилки при работещ уред и нищо не му стана. Иначе ще си взема поука да го облека, въпреки че си има такова, но е махнато че загрява. Ще говоря с МАЙСТОРА какво може да се направи по въпроса.
п.п. Историята на тези бубини или незнам как точно да ги нарека е много смешна и типично мутренска. Имаше над 20 такива неща и някой станаха на уреди за заваряване други станаха на зарядни за акумолатори, трети за други глупости.
п.п.п. не се обиждам на критиките просто споделих това корто имам, защото има хора дето го имат ама незнаят какво да го правят и не го дават дори и на вторични.
velsi - Почетен майстор
Не го вземай навътре. И аз заварявам с подобен електрожен. По-малък като габарити, но изключително мощен. Направих му кутия обаче. Нищо, че почти 10 години го ползвах като тебе в подобен вид. Добре е, че си решил все пак да се вслушаш и да закриеш опасните изводи.

Тема "Заварявам с ето това..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: