• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 101
Ел. инструментите. Консумативи.
dragozow - майстор
http://www.youtube.com/watch?v=LCXdBovre-0
https://www.dropbox.com/s/2ma8z6najkdj4 ... 202013.pdf
Във втория линк има за четене по въпроса.
agj - майстор
pansim написа:
Ако наистина ти е необходима работа при 170 волта, то единственото решение е инвертор с коректор на фактора на мощност PFC.
Всичко друго е компромис. На ВИКИ-Б инверторите НЕ понасят понижено напрежение - тествано е. Пък за работа с базичен електрод - забрави при мрежа под 210волта.
Само машина с PFC, ама цената е друга...
Ами то всички професионални маркови машини НЕ понасят понижено напрежение ако не са с PFC!
Китайските инвертори от 300-400лв.понясат работа на понижено напрежение но това означава ли че са по добри от марковите ?За такъв проблем с понижено напрежение на маркова машина и на евтин китаец бях споменал някъде из темите !Мисля че и ти взе участие по този въпрос.
Да ви разкажа една случка от миналата седмица.
На един мой приятел правехме капак на една шахта за хидрофорна помпа.
Тя се намира на 150 метра от неговата къща , която пък е на около два километра от селото.
Във въпросната къща като се включи консуматор около 3 киловата и напрежението спада до около 180 волта.

Та се мъчихме с моя хоби 130т.То не бяха нерви то не беше чудо да запали 2мм. вежен :evil:

Той се бе купил такъв "китайски" http://prodavalnik.com/elektrozhen-repl ... -i29719341
За мое учудване за разлика от хобито палеше 3.25 базичен съвсем прилично.Данните който ги дават за въпросния инвертор са доста завишени.С 3.25 базичен заварява нормално на около 160 ампера(по неговите показания на потенциометъра)според мен реалния ток е около 120 ампера.ПВ-то също е доста малко , при въпросните електроди 3.25 топи три и сработва защитата.Като цяло не заварява хубаво(припуква,пръщи и не върви мазно дори и с рутилов електрод.
Като цяло това са ми впечатленията от въпросното "китайче" , но както се казва за тея пари толкова
flipz - помощник
А аз заварявам с Argo ARC 140 електроди Boler Fox Spe 3,24 но 45см т.е. на 110А можем да приемем, че е двоен електрод. Изкарвам 3 един след друг, пипам електожена и все едно нищо не съм правил (дори не е топъл) и това на 25гр темп.
Благодаря на (dragozow) за консултациите.

Ами ако електрожена е 160А и напрежението е занижено да кажем 180V няма ли на 160А да заварява с 3,25мм електрод.(А не както в случая с капацитет 120А за 3.25 и 180V)
Т.е. ако самият електрожен има по- големи възможности и да се компенсира тази разлика?
adrian87 написа:
Здравейте!

Някой който ползва някоя от машините и има впечатление как работят на занижено мрежово напрежение (например около 170-180 волта) да сподели впечатленията си.

Решил съм да закупя някоя от машините.Още се двумя дали да е с TIG или не.
За момента ползвам инвертор на Вики-б 130T , при занижено мрежово напрежение е пълна скръб.
Едвам пали 2мм. рутилов и то на максималния си ток от 130 ампера.
Другото което не ми харесва е ниското ПВ. което има , с 3.25мм. на около 120 ампера топи два електрода и половина и му се включва защитата от прегряване.Това при положение че навън е по-хладно (около 10-20 градуса) , а лятото и два не може да стопи.

ПП. Работя предимно с базични електроди с диаметър от 2 до 4 мм.
pansim - майстор
Проблема при ниско напрежение на захранващата мрежа, е че спада напрежението на дъгата, т.е. на вторичната страна на инвертора.
Затова се получава трудно палене и залепване особено с базачни електроди, които изискват по-високо напрежение за да работят нормално. Има и вариант без PFC, да се постигне подобен ефект, като се промени Ктр на силовия траф. Това обаче довежда до други проблеми...
С една дума може ама не със всеки инвертор. Правил съм опити с един от моите, на 160 волта си работи без проблем с базични...но това е друга тема
gogo7777 - майстор
Тя се намира на 150 метра от неговата къща
Аз като ви казвам да не отписвате Кракрата.........кой ли ме чува :-D . Иначе машина с PFC би свършила работа и на по-голяма дистанция.........Ама да не се светнат "китайците", че почнат ли и те да бъзикат по фактора на мощност става страшно :-D

А и още нещо......Това, че се ползва инвентор не означава, че непременно трябва да се заварява всичко с базични електроди и то 3,2мм. Примерно споменатия капак за шахта.
Имам и трнсформаторен електрожен ръчна изработка.Който при нормално мрежово напрежение на най-ниската степен , работи нормално с 5мм електроди :finga: Но път тежи към 80 кила :rolleyes: така че носенето му е много неприятно.

Въпросният електрожен съм го пробвал на подобно място със силно занижено напрежение.Преди да почна за заварявам напрежението е около 190-200 волта , при запалена дъга е около 110-120 волта , а залепне ли 70-80 волта :finga: )
Всичко това с електрод 4мм. на пред последната степен на електрожена , а има още една :group3g:

ПП.Електрожена е правен от баща ми преди доста години , когато електро-преносната мрежа е била с доста по-тънки проводници от сега.Той ми каза че тогава на-най ниската степен е работел и с 2.5мм.
pansim - майстор
Реших да заснема кратко клипче с работа на един от моите инвертори при напрежение 170 волта без товар и 160 волта при заваряване. Пуснете клипа на цял екран за да се види че положението на потенциометъра е между 100 и 120А. Същото показание дава и амперметъра на клипа. Това означава, че въпреки много ниското захранване, реалния заваръчен ток е близък до установения с потенциометъра.
Заваряването е с 2.5мм базичен електрод на ЕСАБ ОК48.00 Е7018
За информация - инвертора е без коректор на фактора мощност /PFC/ но както се вижда това не му пречи да заварява при 160 волта.
Смело мога да твърдя, че в тази ценова категория този инвертор е без конкуренция по отношение на работа с нестабилна мрежа.
http://www.youtube.com/watch?v=4yew57VZ ... e=youtu.be
iivanov - майстор
Pansim,за работенето работят, но дали има някакво негативно влияние в/у елементите вътре?
pansim - майстор
При моите инвертори няма никакъв проблем
При останалите - повечето въобща не работят при такова напрежение, а други се взривяват яко като ги натовариш
Всичко е до изпълнение.
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 101

Тема "Покупка на ЕЛЕКТРОЖЕН" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: