Ел. инструментите. Консумативи.
jasonsmith - помощник
Здравейте колеги майстори.
От доста време обмислям покупката на заваръчен апарат, като главно ще го ползвам за ремонт на " автомобилни тенекии". До момента никога не съм заварявал, но ако трябва ще изкарам и някой курс.
Та питането е, какъв заваръчен апарат е най-подходящ за ремонт на ламарини с дебелина до 1.5 мм - пак повтарям - ще ми е необходим главно за авто тенекии. От малко прочетеното до тук, разбирам, че най - добре би било с телоподаващо - но моля все пак знаещите за тяхното мнение. Другите варианти за които не знам дали са подходящи са: Апарати за ВИГ заваряване, ИНВЕРТОРНИ ТЕЛОПОДАВАЩИ и т.н

Моля също да давате предложение за модели и марки в ниския и среден ценови клас (все пак няма да си изкарвам парите с него! )
dragozow - майстор
Здравей, телоподаващо ти трябва като гледам. Колко пари ти се дават да знам какво да ти предложа?
jasonsmith - помощник
Здравейте, това дали би ми свършило работа?
Цитат от сайта на търговеца:

"ИНВЕРТОРЕН ЗАВАРЪЧЕН АПАРАТ MIG-180 С ВГРАДЕНО ТЕЛОПОДАВАЩО УСТРОЙСТВО - ЦЕНА 490 ЛЕВА
Предлагаме на Вашето внимание MIG/CO2/ ИНВЕРТОРНИ заваръчни апарати-MIG180 с вградено телоподаващо устройство. С тях се заваряват всички черни метали, алуминий, неръждавейка, чугун, бронз и месинг. Окомплектовани са с ръкохватка за МИГ/МАГ заваряване, щипка маса, маска и чукче с четка, регулиране на заваръчния ток/плавно/ 30-180 ампера, монофазни/220V/ Захранваща мощност: 5,2 kVA, Степен на защита: IP21. Работи с телове размери 0.6 и 0.8 мм. и с ролки от 1 и 5кг. Тегло - 13 кг. без ролка. Размери Д/Ш/В : 41/26/37см. Предназначен е за ремонтни и сервизни дейности. Поради малкия си габарит, тегло и широкия спектър на заваряване/заварява почти всички видове метал/е удобен и за монтажни заварки."
gogo7777 - майстор
От превюто, веднага ти казвам, че е шир потребна стока. За да може да заварява гореспоменатите метали означава, че трябва да ти дадат 2 шланга (полагат се, щом парадират). Някои от тези метали ИЗОБЩО не могат да се заварят на СО (за друго нямаш шланг или броня). Степента на защита означава, че няма да ти признаят гаранцията (рекламацията), просто ще те обвинят в неправилна експлоатация на апарата 100%. Казват МИГ/СО.........няма такова животно. Просто не е сериозно ...Инертния газ и активния такъв са различни по предназначение. Няма да се изненадам, ако китайците измислят редом с МИГ-МАГ и ТИГ-ТАГ апарат. Заварява и дърво с бамбукова тел и газ пушек :-D .
apel - напреднал
Здравейте, извинете за въпроса, но от доста години заварявам с дъгов елелектрожен, но виждам, че техниката се разви доста и има преносими заваръчни апарати с телоподаване, които правят доста по-прецизни заварки, но не ми са ясни точно видовете апарати като MIG, MAG, BI, инверторни, полуавтомати, автомати, някои са с бутилка газ, други без ...

Моля, пуснете няколко добри линка с информация. Предварително благодаря!
koveslav - майстор
jasonsmith написа:
Здравейте, това дали би ми свършило работа?
Цитат от сайта на търговеца:

"ИНВЕРТОРЕН ЗАВАРЪЧЕН АПАРАТ MIG-180 С ВГРАДЕНО ТЕЛОПОДАВАЩО УСТРОЙСТВО - ЦЕНА 490 ЛЕВА
Предлагаме на Вашето внимание MIG/CO2/ ИНВЕРТОРНИ заваръчни апарати-MIG180 с вградено телоподаващо устройство. С тях се заваряват всички черни метали, алуминий, неръждавейка, чугун, бронз и месинг. Окомплектовани са с ръкохватка за МИГ/МАГ заваряване, щипка маса, маска и чукче с четка, регулиране на заваръчния ток/плавно/ 30-180 ампера, монофазни/220V/ Захранваща мощност: 5,2 kVA, Степен на защита: IP21. Работи с телове размери 0.6 и 0.8 мм. и с ролки от 1 и 5кг. Тегло - 13 кг. без ролка. Размери Д/Ш/В : 41/26/37см. Предназначен е за ремонтни и сервизни дейности. Поради малкия си габарит, тегло и широкия спектър на заваряване/заварява почти всички видове метал/е удобен и за монтажни заварки."
Колега,преди време в темата "Кой какъв инверторен електрожен използва" колегата "danail" написа че е поръчал телоподаващ апарат на тази фирма.Влез там и му пиши,човека е споделил,че е разговарял с тези хора и са го посъветвали какво да си купи,а освен това мина време-би трябвало да има вече впечатления за възможностите на тези машини.Информация от първа ръка ще ти свърши най-добра работа.
apel - напреднал
Благодаря Ковеслав! Имам и въпрос за бутилката с инертния газ, как стои въпроса с малките еднократни бутилки като цена п разход и как ако си взема голяма зареждаща се бутилка?
MrSpasov - специалист
jasonsmith написа:
Здравейте колеги майстори.
От доста време обмислям покупката на заваръчен апарат, като главно ще го ползвам за ремонт на " автомобилни тенекии". До момента никога не съм заварявал, но ако трябва ще изкарам и някой курс.
Та питането е, какъв заваръчен апарат е най-подходящ за ремонт на ламарини с дебелина до 1.5 мм - пак повтарям - ще ми е необходим главно за авто тенекии. От малко прочетеното до тук, разбирам, че най - добре би било с телоподаващо - но моля все пак знаещите за тяхното мнение. Другите варианти за които не знам дали са подходящи са: Апарати за ВИГ заваряване, ИНВЕРТОРНИ ТЕЛОПОДАВАЩИ и т.н

Моля също да давате предложение за модели и марки в ниския и среден ценови клас (все пак няма да си изкарвам парите с него! )
Взимаш си две изгнили ламаринки от автомобил и пробваш апаратите на място.
Апарата не трябва да надвишава 160 А за да прави добра заварка (да влезне в добър режим) при долна граница 1мм - 1,5мм. Разбира се подобен апарат ще е с малко КПД, но не мисля, че ще има проблем с заварки до 1 час на ден.
Не си взимай инверторно телоподаващо , освен ако тези коли не ги правиш в аптека. Трябва ти дуракоустойчиво устройство , което подлежи на ремонт, при инверторите повечето платки са многопластови и заляти със смола и не подлежат на ремонт. Предлагам ти да се насочиш към БГ производителите, имат опит с машини за български потребители. Не се нахвърляй на китайци Енхели и прочее ..
MrSpasov - специалист
gogo7777 написа:
От превюто, веднага ти казвам, че е шир потребна стока. За да може да заварява гореспоменатите метали означава, че трябва да ти дадат 2 шланга (полагат се, щом парадират). Някои от тези метали ИЗОБЩО не могат да се заварят на СО (за друго нямаш шланг или броня). Степента на защита означава, че няма да ти признаят гаранцията (рекламацията), просто ще те обвинят в неправилна експлоатация на апарата 100%. Казват МИГ/СО.........няма такова животно. Просто не е сериозно ...Инертния газ и активния такъв са различни по предназначение. Няма да се изненадам, ако китайците измислят редом с МИГ-МАГ и ТИГ-ТАГ апарат. Заварява и дърво с бамбукова тел и газ пушек :-D .
Колега не си съвсем прав.
Почти всички правотокови апарати могат да заваряват цветни метали. Миг - Маг всъшност означава (метал инертен газ/метал активен газ). Не са длъжни да ти дават два шланга или броня , освен ако не е част от окомплектовката.
Според това, което ще заваряваш можеш сам да си я комплектоваш.
За черни метали се ползва CO2 газ с метална броня в шланга. За цветни метали се ползва Аргон и пвц броня вътре в шланга както и съответните консумативи (тел).
agj - майстор
А бе аз като чета тук,май никой не е съвсем прав!Та даже има писания достойни за темата „ Бисери на форума „!

Тема "Покупка на заваръчен апарат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: