• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Ел. инструментите. Консумативи.
tyo - специалист
Антония написа:
Защо не сложите СОТ?
Едно време баба ми казваше "Ключалките и ключовете са за добрите хора, да видят, че е заключено и да не влизат".
Бих го перефразирал към днешното време "СОД-а е за добри хора" Който е минал "от другата страна" хич не го спира.
И давам пример с обира на Археологическия музей във Велико Търново. По-голямата част от охранителната техника ползва честотен спектър (165-174MHz high band frequency) модулиран по специален начин. Единият от главните герои, в даденият линк, си докарваше напълно законно доста добра четирицифрена сума в евро месечно! Но реши да мине "от другата страна". Всичко е създадено от човек. Не е проблем да се излъже системата! Така, че "бай бабо"...
Колегата rusev от 1 страница май пропуска нещо сигурен съм не умишлено. Всяка централа има master код, който позволява пълно програмиране и включително деактивиране. Този код в 99% от случаите се знае само от фирмата монтирала СОТ. Ако някой от Вас има монтиран СОТ нека сподели знае ли си мастеркода. Да не говорим, че в много случай фирмата монтирала СОТ е различна от фирмата осъществяваща СОД.
Извинявам се ,че казвам мнението си толкова късно но едва днес разбрах, че съм активиран.
force10 - напреднал
Master code на алармата наистина е един. Използва се когато се настройва алармената система. Точно поради тази причина, контролният панел се монтира на скрито място, максимално далеч от датчика на входната врата, за да има достатъчно време, при проникване, системата да реагира преди някой да е стигнал до панела.
Относно, дистанционното управление, според мен, то е по-сигурно, защото в този случай, при задействане на датчик, веднага се подава сигнал. /не се задава време, в което да изключиш алармата/
Естествено, ако някой е решил да влезе с цел, то неминуемо, ще успее. /не говоря за кокошкарите, които грабят каквото има на портмантото в коридора/
force10 - напреднал
darak63 написа:
Колегата rusev от 1 страница май пропуска нещо сигурен съм не умишлено. Всяка централа има master код, който позволява пълно програмиране и включително деактивиране. Този код в 99% от случаите се знае само от фирмата монтирала СОТ. Ако някой от Вас има монтиран СОТ нека сподели знае ли си мастеркода. Да не говорим, че в много случай фирмата монтирала СОТ е различна от фирмата осъществяваща СОД.
Извинявам се ,че казвам мнението си толкова късно но едва днес разбрах, че съм активиран.
Да, аз си знам мастер кода.
The_FAN - специалист
СОТ... пак ми разбиха офиса и кво ? Посвирило на съседите и толкова
Бахти наглите копеленца са тия... 2 врати разбити под музикалния съпровод на алармата в 4 сутринта...вече съм и бе лазарен нивелир.
griffin - майстор
Колега сега едва ли ти е до това ама сот-а не покриват ли щети до някаква стойност при нас офиса е с сот и доколкото знам покриват щета до 100 или 200 хилядарки независимо на коя минита дойдат щом го няма покрива.
А сот-а на къщата ни е покриват щета до 3000 лв. няма ли сот-а към който си такава клауза с застраховка, не че това ще ти върне инструментите но поне няма да си толкова наватре с парите
EmoZ - специалист
SHL написа:
Антония написа:
@SHL: А не може ли да си смениш кода, да го скриеш от СОТ-а?
Мисля, че те трябва да го знаят винаги, за да могат да реагират, обаче не съм сигурен. Не знам дали се продава, този код или някакъв друг, който е нещо като номер в самото устройство :?
А бе няма ли тук, някой специалист да ни разясни, нещо по въпроса?
Или пък някой, който си е патил от липса на реакция на сотаджии?
Веднага разяснявам:

1. Кода непосредствено след инсталацията е известен само на собствениците и техниците монтирали системата;

2. Инструкцията за работа със системата започва със начина за смяна на кода от ползвателите, никой друг не трябва да го знае - ииии това е пределно известно на ползвателите;

3. Патрулите не знаят кода и нямат ключове от имота на собствениците, така че нямат достъп до охраняваните помещения и не могат нито да продават кодове, нито да саботират каквото и да било;

4. Патрулите имат достъп само до границите на имота, за да могат да установят дали има нежелано нарушение на целостта му, а именно от вратата на входа, стълбищната площадка или някаква друга преграда;

5. Системата разбира се може да се саботира, но това става САМО ОТВЪТРЕ и само от ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГАМОТЕН БАНДИТ, който ако има тези познания няма да се занимава с кражби на стйоност под 15-20 хилки;

6. Бандюгите при всички случаи разполагат с малко време (защо е така ще обясня след малко), макар и твърде ограничено, но РАЗПОЛАГАТ С МАЛКО ВРЕМЕ, това трябва да се има предвид от всеки, които съхранява нещо ценно;

7. Системата разполага с автономно захранване, и може да работи 'под охрана' най-малко 24 часа след прекъсване на основното захранване;

Начини да се предпазим:

*Начините за предпазване са известен набор от технически средства, общо известен разбира се, иииии определено ПОВЕДЕНИЕ на ползвателите. Но в крайна сметка всеки сам преценява каква част от времето и средствата си да отдели, разбира се, съобразно ЦЕНАТА на риска.

1. Врата - масивна (не от тия китайските, те могат да се срежат тихо и кротко с обикховен газов поялник с размерите на химикалка, не стават за нищо), желателно е магнитният датчик да се разположи в насрещника на бравата, така входното време започва да тече от момента на преодоляване на бравата, а не на цялата врата, добре е да има две брави с два 'магнита' (техниците ги наричат ампули) свързани последователно, така кой да е магнит като сработи започва да тече входно време, освен това винаги остава втората брава, която ЗАБАВЯ поне минута. Ако имате две врати, магнитният датчик (МУК-а) се постава задължително на външната врата, а клавиатурата на касата между двете ви врати - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

2. Брава(и) - някои касови брави са добри, но не и с ключ в тях, патроните на ABLOY се водят с много високо ниво на сигурност, имат сериозна процедура по направа на дубликати на ключовете, но наскоро чух, че ключ за тях струва 30 хилки, начи и те са малко или много компрометирани. Обикновените патрони се отварят с 'бъмп кий' (не съм се замислял как се превежда на български) за около 3-5 секунди - абсолютно противопоказно е да разчита на тях. Елетромеханичните брави са смислени, висока надеждност, но дефекти в тях могат да ви оставят навън - на мен ми се е случвало два пъти, и те имат начини за преодоляване, по-високотехнологични, та пичовете, които могат да го правят, предпочитат да разчитат на добрата заплата, пред риска.

3. Много важно е да се има предвид следното: врата и нейните брави имат за цел да ЗАБАВЯТ 'ЧИТАВИТЕ' бандюги и да ОТКАЖАТ 'НЕПОДГОТВЕНИТЕ'. От изключително значение е елемента на ИЗНЕНАДА, появата на непредвидено от бандита препятствие, то ги забавя - отказва. Ако до определено време врата не се отвори бандитите се изтеглат по-тихо отколкото са дошли - за тях няма смисъл да губят време с нещо труднодостъпно, докато има толкова други незащитени балъци.

4. Тъй като независимо от системата и възможностите на екипите за реагиране, след преодоляване на вратата бандитите имат входното време и времето за транспорт на патрулите, т.е. поне 2-3 ---- 5 минути, трябва да се мисли в посока ЗАБАВЯНЕ и ЗАТРУДНЯВАНЕ на достъпа до ценностите, поставяне на кинтите и оръжието (то си е задължително) в каси.

5. Решетки отвън не са ефективни, защото по тях може да се 'работи' необезпокоявано. Колкото и да е грозно по-смисле но е да са отвътре.

6. ПВЦ дограмите се отварят с 'поглед' - задължително резета на отваряемите части, колкото и да са грозни, стъклопакета все пак се предолява по-трудно, ако трябва да се чупят стъклата.

7. Настройка на минимално входно време.

8. Следене за целостта на системата особено ако до охраняваните помещения имат достъп 'външни' хора. Оглед на системата всеки път преди поставяне на помещенията под 'охрана'.

9. Използване на всички възможни средства на пасивната сигурност, врати, ключалки, решетки, резета преди поставяне на помещенията под охрана.

10. Фиксиране на скъпите вещи неподвижно, ТФТ телевизорите на конзоли, ТФТ мониторите в офисите завити за бюрата (колкото и да е драстично), при кражба губят всякаква търговска стойност.

11. Оценка на разположението на охраняваните помещения и съсредоточаване на пасивни средства за сигурност на местатата рискови от гледна точка на нежелан достъп. Охраняване на външен периметър - двор.

12. Осветление, аларми и сигнализация - задължително! И най-закоравелите бандюги с най-здравите нерви безсъзнателно реагират на сигналите, че са разкрити. Аларма 100 ДБ минимум, да им писнат ушите. Силно осветление.

13. Видеонаблюдение - вече не е скъпо, една дърта таратайка (компютър), контролер и няколко камери.

Всяка охранителна система се изгражда индивидуално, съобразно нуждите, нивото на приемлив риск и бюджет на ползвателите. За мен предвид възможните загуби една проста и надеждна системка за около 500-600 кинта средно се рентира. Това е за, което се сещам на първо четене, дано е полезно! Ако някой се сеща за нещо конкретно да пита, това е тема без дъно и май не и е мястото тук (ако админите решат да преместят поста, няма да им се сърдя :) )

Успех.

п.п. Това няма да спре бандюгите, просто ще откаже аматьорите - ще останат само способните пичове, които така или инак не се занимават с кражби по апартаменти :-D .

п.п.п. Сега като се замисля апартаментните злодеи няма да изчезнат, докато има балъци, които предпочитат да си купят ТВ за 2000 кинта, пред това да ИМАТ ТВ за 1500 кинта и за 500 да го пазят (предпочитат да си плащат кабеларката по 20 кинта вместо 16 кинта за охрана, може би 'щото кабеларката има начин да не я плащат). В интерес на истината 95% от инсталираните системи са на вече претарашени 'клиенти' ('клиенти', но на кой :) ).
housedoktor - майстор
Емо2,благодаря ти за подробните инструкции.Когато намеря време и аз ще драсна няколко реда по въпроса.А не е зле мисля да има и раздел "Сигурност" във форума(охранителни системи, ключалки,кучета ,малки ,но ефективни трикове )
Възможно е да е крадена - както е повдигнат въпроса от администратор - но дори да направите протокол, че си я купил от еди кой си - пак няма кой да ти върне парите ако се стигне до там че е крадена. Така че рискът си е изцяло за наша сметка при закупуване на такава. Ако е стара, тя все ще си има документи. Внимавайте...
rolls - специалист
force10 написа:
Master code на алармата наистина е един. Използва се когато се настройва алармената система. Точно поради тази причина, контролният панел се монтира на скрито място, максимално далеч от датчика на входната врата, за да има достатъчно време, при проникване, системата да реагира преди някой да е стигнал до панела.
Относно, дистанционното управление, според мен, то е по-сигурно, защото в този случай, при задействане на датчик, веднага се подава сигнал. /не се задава време, в което да изключиш алармата/
Естествено, ако някой е решил да влезе с цел, то неминуемо, ще успее. /не говоря за кокошкарите, които грабят каквото има на портмантото в коридора/
Мастър код-ът не се ползува при инсталация на системата. Това е потребителски код с най високи права. Ако има и други потребители на системата правата им се определят от този, който държи мастер код-а. Мастер код се сменя само когато имаш мастер код-а!

Бъркаш мастер кода с инсталаторския (инженерен) код, който се ползува при инсталация/настройка на системата. Техникът знае своя код, а мол-а знае мастер-а. Друг е въпроса, че сот-овете в някои градове не дават на мол-а master-а, а се дава user-ски код. Това не е правилно! Винаги си искайте мастер код-а!

Поздравявам EmoZ за бих казал наистина перфектното обяснение!

И още нещо - СОТ-а е да намали щетите от крадците, а не да ти гарантира, че няма да влязат!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Крадена техника" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: