Ел. инструментите. Консумативи.
Анонимен1
На Dewalt-a в упътването пишеше, да се заредят преди първа употреба. Предполагам е същото и при другите марки. Може да погледнеш инструкцията.
Chefo77 - майстор
Да, наистина има едно златно правило - когато нищо друго не даде резултат, прочети упътването :)
При мен на всичко с батерии винаги съм ги изчаквал първо да клекнат тотално и тогава да им направя 12-часов заряд. Включително и телефоните. Не претендирам за правилност!
wanderer - специалист
разбира се. само дето на многоезичното упътване нищо конкретно не е написано (четох руското). в добавката на български - има още по малко по въпроса.
Virtex - майстор
Това с 12 часовото зареждане е мит от близкото минало.

Li-Ion/Po батериит имат много строг режим на зареждане ( специално като стигнат стабилни 4.2 / 4.1 V се изключва задължително ) и последвало зареждане за 2-12 часа най-много да започне процеса на скапване ако е некадърно захранването.

По принцип "скапване", защото ако зареждащият чип ( ако има такъв ) или електроника са некадърно направени, при спад под 4.2 V веднага започва да зарежда наново, макар и с малък ток. Това не е много идейно с цел живота на самата батерия, защото оптималният цикъл е 100% - 5-10% или нещо такова.

Най-добрият вариант за съхранение на Li-Ion/Po продукти е от 80% до 20% от капацитета им, т.е. да са заредени от 80% до 20%, затова и не идват напълно заредени някои батерии.

Също така "първото" зареждане вероятно е било на QC проверката или проверката за качеството на продукта в завода още. 18650 елементите, които се ползват в мощните уреди минават някаква базова проверка какво могат и да се категоризират (примерно 1.5Ah, / 2Аh / 3Ah батерия ползва едни и същи клетки от един производител, но различен модел, който модел най-често е различен batch в зависимост какъв е минималният заряд стигнат при тестовете или продуктовата линия). Затова ще потърся информация, но желанието на хората да бъдат 'първия' на батерията вероятно няма как да стане :-D

Източник : чел съм покраи желанието да правя хоби продукти с батерия, покраи дроновете и покраи колега с няколко стотин 18650 клетки минали през ръцете му (има желание да си електрифицира яриса, та човека събира и рециклира 18650 елементи и знае доста).
Homunculus - помощник
Бягайте далеч от Метабо. Масови оплаквания от изгорели моторчета, освен това четките им свършват много по-бързо от на Бош. Сервизът на "Киров" е просто плачевен, с цел да не "затварят" пари не държат нищо налично и разчитат на чести доставки. Под чести да се разбира 2 седмици (най-малко...)на трупчета в сервиза, ако наближи краят на 30 дневния срок се разглобява нова машина от рафта и се вадят частите. Освен това в сайта на Метабо е указано, че ВСИЧКИ Li-ion батерии от серията Ultra-M technology и LiHD имат 3(три) години гаранция, но "Киров" дава 3 години гаранция само на батериите Ultra-M technology над 3Ah включително. От 01.04.2015г Бош дава две години гаранция на всички Li-ion батерии и зарядни устройства В ОКОМПЛЕКТОВКАТА НА МАШИНАТА след регистрация и разпечатване на сертификат. Батериите на Метабо определено са по-добри от на Бош. Метабо ползват основно елементи на Samsung, a Бош - на LG и Sanyo. Oсвен това Метабо ползват балансен заряд/разряд с вграден в батерията контролер, докато Бош просто зареждат 4(5) елемента последователно без контрол на отделната клетка. За рециклиране съм ползвал само елементи INR18650 25R с отдаван ток 20А и INR18650 30Q с отдаван ток 15А на Samsung. Всички останали елементи от лаптоп, за фенерчета и разни с надписи 8600 mAh са просто смешни, защото не са за тази цел.
И накрая една радостна новина - в момента текат усилени преговори за придобиването на Metabo от Hitachi Koki. В края на годината се очаква напълно заслужения крах на "каскенщайн"! Дали ще премахнат марката или ще я запазят можем само да гадаем. А може и да я направят хоби, като просто премахнат надписа PROFESSIONAL... :snakeman:
Chefo77 - майстор
Да питам в тази тема, че има много общо ...
Предстои ми (живот и здраве) монтаж на едни плоскости на едни стени, като за целта ще използвам винтове за директен монтаж. Говорим за много винтове. Основата е бетон.
Въпросът - с какво най-добре (и бюджетно, разбира се) и най-лесно се завинтват такива винтове. Каква машинка ми трябва, дето се вика :)
Гайковерт ударен на ток?
wanderer - специалист
с моя не много голям опит много успешно за винтове 100 - 150мм. се получи с HILTI TKI 2500 мисля че беше. според мен една много очарователна машина. зависи от дължината на винтовете все пак.
mitko64 - майстор
С перфораторът двете операции няма ли да стане. Само сменяш свредло 6,8мм мисля беше и после патронник с държач за бит Т25 или 30, не помня вече. Завивал съм така амо винтове в бетон със Спарки 241Е.
ZEDYCUS - майстор
Без удар ще е по добре, за тези винтове. Николай беше пускал клипче с макити Fs2700 и електрическия ударен винтоверт.
Ама не са бюджетни много.
Chefo77 - майстор
Не не, с перфоратор - категорично не. Няма и да пробвам. Не съм ги намерил на улицата, че да ги тормозя така :)
TD0101F ще го проверя :)

Тема "Винтоверти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: