• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
infomar
Чета - това копче го видях, но и в двете положения не показва нищо - стои около нулата. На десет амперовата скала трябваше да отчете поне 1-2 А. Ако имаше някаква батерия щях да я сменя..... няма..... Всички диапазони превключих... без ефект. Отворих го вътре - няма никакви следи от изгоряло или повреди. Останал е от предният собственик на къщата.... ако му трябва на някой ще му го подаря.
Ще видя къде да го пробвам на по-силен ампераж, ама всички кабели ми са двойка/тройка и не ми се цепят за една проба.
kuger - майстор
В едно от положенията на копчето стрелката трябва да се "люлее", когато разклатиш клещите. Това е освободена стрелка. Тогава можеш да мериш напрежение /на съответен обхват напрежение/, или ток. Пак на съответния обхват. Ток и напрежение само променливотокови!.
Ако стрелката не мърда и при двете положения на копчето, вече е проблем. Или ги даваш за ремонт, или пускаш в "подарявам". Имах проблем с такива, беше застанало парченце от магнита в рамката на стрелковата система, внимателно премахване и си бачкат.
Клещите са добри, минус им е габарита.
На мен определено не са ми нужни, имам си :)
Запомни, ток с такива клещи се мери на единичен проводник /такъв, по който тече променлив ток/.
infomar
kuger написа:
В едно от положенията на копчето стрелката трябва да се "люлее", когато разклатиш клещите. Това е освободена стрелка. Тогава можеш да мериш напрежение /на съответен обхват напрежение/, или ток. Пак на съответния обхват. Ток и напрежение само променливотокови!.
Ако стрелката не мърда и при двете положения на копчето, вече е проблем. Или ги даваш за ремонт, или пускаш в "подарявам". Имах проблем с такива, беше застанало парченце от магнита в рамката на стрелковата система, внимателно премахване и си бачкат.
Клещите са добри, минус им е габарита.
На мен определено не са ми нужни, имам си :)
Запомни, ток с такива клещи се мери на единичен проводник /такъв, по който тече променлив ток/.
Точно така, при едното положение на клещите стрелката леко се люлее, но гравитира около нулата. Явно понеже меря правотоково, затова не показва. Ще пробвам на променлив ток.
Много благодаря за разяснението. :partyman:
kuger - майстор
Клещите определено са за променлив ток! И напрежение.
PCL82 - майстор
Има един трик за мерене на малки токове. Прекарваш единичния проводник няколко пъти през клещите, така че да се получат няколко навивки-напр 10 за по-лесно смятане. Така при ток 100mA и 10 навивки клещите ще отчетат 1А, който вече удобно може да се отчете от скалата, докато 100mA директно я видиш я не и то с голяма грешка. Аз имам същите и съм си направил една добавка от щепсел свързан с парче проводник навито на 10 навивки и контакт. Така мога да меря консумацията на малки уреди, а ако искам на по-големи защипвам клещите не през десетте навивки, а отвън само през единия от изводите и меря 1х.

Сондите на волтметъра с цел безопасност са с женски букси към скритите щифтове 4мм в корпуса. За целта ще трябва да преработиш едни сонди за мултицет като им смениш бананите с букси за кабел и при неоходимост подрежеш кръглата им изолация, за да влиза в правоъгълните гнезда.
  • 1
  • 2

Тема "Амперклещи PK 210" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: