Ел. инструментите. Консумативи.
Celeborn - специалист
Бях до една от фирмите, която също предлага Макита за София, но при тях нещата са с поръчка и ми казаха, че до 18 за Макита не може да се пускат нови поръчки (отпуска).

Дано в Ташев или Марка имат наличност, защото аз след 14-и заминавам на морето, а работата има краен срок 11-и... дано не се принудя да купувам Бош-а :|
Niky77 - специалист
Не може да нямат! Ако не обади ми се. А диска се захабява ако не се сменя шкурката редовно. Като се затлачи, започва да загрява и топи кукичките на диска!
Celeborn - специалист
Niky77 написа:
Не може да нямат! Ако не обади ми се. А диска се захабява ако не се сменя шкурката редовно. Като се затлачи, започва да загрява и топи кукичките на диска!
Ами това, което четох от хора, ползвали го над година редовно е, че краищата се захабяват и нащърбват (което става при почти всяка марка де, освен ако не е Festool za 800 лева, примерно). Идеята ми е такава, че аз не смятам да го ползвам особено много и очаквам подобно захабяване да се появи след 5-6 години, когато дали ще се намери този диск е въпрос с повишена трудност :)
А никога не е приятно да отпишеш машина с перфектно работеща механика заради подобне проблем (и липсата на резервна част за разрешаването му) - както при мен 2 пъти е ставало :(

Иначе още в понеделник сутринта ще звънна на двете фирми, стискам палци да имат :)
Niky77 - специалист
Току що проверих - при Ташев има 4бр. машини и 3 диска оригинални!
scalpelo - напреднал
Може ли да се цикли паркет с такава машинка?
Niky77 - специалист
Може, ама колко квадрата?
Celeborn - специалист
Според мен няма да имаш проблеми, работа за около час и половина с 80, 120, 180 (по желание накрая 240 и дори нагоре... зависи какво качество гониш).

Тези дни дори четох един американски обзор на ексцентършлайф (festool или metabo, не помня) и авторът го беше презентирал точно по този начин - като свали лака от доста стар паркет в подобно помещение (към 12 квадрата май беше). Той обаче беше минал с 50, 80 и 120, общо 45 минути. 50 и 80 на най-бърза степен, 120 малко по-бавно...

От мой личен опит знам, че с ексцентършлайф равните повърхности си остават такива - става много равномерно. Единствените проблеми, за които се сещам, са ъглите. За там си трябва виброшлайф с квадратна база (или на ръка, естествено).

Иначе същата работа можеш да я свършиш именно с квадратен виброшлайф или в краен случай лентов шлайф, но там ще имаш много повече видими следи от процеса - драскотини в повтаряща се шарка (кръгла) или неравности (от невнимателно боравене с лентовия шлайф).
griffin - майстор
Колега от личния ми опит с ексцентър шлайфовете стигнах до извода че колкото по голям екцентитет имаш толкова по бързо ще си свършиш работа и ще забравиш, не знам дали си гледал из нет-а но аз вече след като си купих моя плайф се загледах и професионални машини с ексцентитер под 3 мм трудно се намират което ме води на тоя извод за който казах, мойта машинка е с 2мм и честно да си кажа много бавно ми изглежда шлайфането, а за плочи наистина ако няма да го ползваш професионално може и да не ти се наложи да сменяш никога
Успех
Celeborn - специалист
От днес съм горд собственик на Makita BO5021 :)

Направо не е за вярване колко е лека, а вибрации почти липсват.
Единствената ми забележка е, че не се продва с платнена торба, а само с хартиени торбички.

В сряда ще работя цял ден и ще си оставя работните впечатления :)

Тема "Ексцентър шлайф - Makita или Bosch..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: