Ел. инструментите. Консумативи.
guroto - специалист
puh4 написа:
И аз минах по същия път, но като минахме на Макита проблемите свършиха.
Ако може по-подробно колега-кои перфоратори на Макита,за какво и от колко време ги използвате?
На мен лично тези от 3кг.клас ми се струват малко слабички за къртене с заявените 2,4J(в спецификациите не видях да имат перфоратор до 3кг. с по-силен удар).
marian1 - майстор
Не мисля че колегата се оплаква, а по скоро ми звучи като споделяне и обмяна на опит. Преди години, първият ми перфоратор беше Хилти Т12 - Когато му пръцна една част, и отидох в сервиза - чух една много хубава приказка - Части на склад се поддържат 5 години, за тези 5 години машината ти е направила много пари ( все пак Хилти не е за всеки джоб и е за всекидневна тежка работа) Този перфоратор изкара 13 години, можеше и още, но липсата на къртене ме накара да го шитна. След 5 годишнината, колкото изкара - изкара - купуваш следваща и си ти. Макар вече политиката им да е друга - вече имат доживотен сервиз и части - явно са премислили.... До сега с по удобна машина ( по скоро марка - защото съм ползвал няколко техни машини) не съм работил ( като не съм работил само с Макита и Милуоки в перфоратор и къртач сектора) но и цената им е вече непосилна за моя джоб, предвид свитият пазар към този момент.
Така че колега - хубаво е да се скапват машините ( когато ги ползваш нормално) това значи че имаш доста работа и ти звъни в джоба! :-D
Относно начина ти на работа - вземи си един лек перфоратор - само за дупки, вземи си и един по сериозен който само да ти кърти - няма много да се натовариш, но:
1. за Ф6 не ти трябва тежък перфоратор - само ще ти тегне на ръката - дори и една Т1 или Т2 те урежда - а защо не и нещо литиево? :cool:
2. За къртене нещо 5 кила и си хепи
П.С. преди някой да ми скочи, това е личното ми виждане за нещата - не обвързвам никой с моето мнение :lol:
guroto - специалист
Споделям мнението ти колега и сигурно така и ще направя в близко бъдеще.А досега защо не съм го направил да ме пита човек.Сигурно защото е по-удобно да ходиш само с една лека машина и да вършиш всичко с нея, а за другото почваш да мислиш когато тя се прецака,но тогава обикновено не можеш да извадиш 1000 и кусур лева за 5-6кг. перфоратор SDS max и още 350 за 3 килограмов.
guroto - специалист
Всъщност като поразмислих малко повече,не знам до колко е оправдано, предвид естеството на моята работа, да дам 1100лв.(толкова е най-евтиният SDS max марков перфоратор)за машина,която ще ми тежи и също ще се счупи.За тези пари мога да си купя още 3 броя три килограмови перфоратори,с които ще изкарам много време.
Chefo77 - майстор
Разбира се, че ще се счупи. Няма вечни неща. Но ще върши МНОГО повече работа от тези 3 килограмови перфоратори. Преди 2 години един пиклив Айнхел с долен мотор в режим къртене направо засрами Крес-а ми, който е със същия (ако не и по-голям) удар по каталог. Смятай какво ще прави машина от 6 килограмовия клас, дори и срещу 2-26 ...
Мисли по друг начин - ако прекарваш винкели и профили, едно комби ще ти върши работа. Обаче ако прекарваш по много, за парите за 3 комбита ще вземеш камионче, което ще бачка колкото трите наведнъж :wink:
jekasus - майстор
Ако не ползваш постоянно SDS max, не ти трябва, има си под наем.
Аз така си работя лек перфоратор и къртач, като ми трябва нещо по-сериозно - под наем.
За фрезата не си прав, че ще я избиваш с левчето на метър, ще опазиш къртача за много по-дълго време и скороста с която ще правиш каналите ще се увеличи няколкократно и оттам идва избивката на парите.
Вземи един път под наем и ще прецениш дали съм прав.
guroto - специалист
Вярно е,че ще върши повече работа.Както казах използвам от известно време едно дърто Hilti ТЕ 72.Не знам каква е силата на удара му,но с него къртя два-пъти по-бързо бетона,но има едно НО-тежи 7кг. и ме уморява много.За панелките е добро,т.к. там има много камъни в бетона и с лекия перфоратор къртенето е мъчение.Но панелки ми изпадат рядко,а в новото строителство бетона не е толкова корав.
guroto - специалист
Що се отнася до фрезата и прахосмукачката,то ще си ги взема само ако ми изпадне блок на итонг,където кабелите се вкопават,или тухлен,в който инсталацията ще се изпълнява с гофрета,а не с мостовак.Иначе,при сегашните цени на труда в строителството избиване няма,освен ако не си взема Спаркито.
А "в Москва и отсега не ми се връща" електротехниците използват масово фрези и прахосмукачки ,но "в София и от сега не ми се тръгва" са рядко срещано явление :yawinkle: .
jekasus - майстор
За итонга ти трябва трион за такъв, прави канали по-бързо от фрезата и се ползва за чупене на излишното в канали - опит от сегашния апартамент, който правя. А бетона - "мамата си тракал", хубаво че имах само един канал за кабел :shock:
guroto - специалист
Колега ако може ми прати линк да го видя какво представлава този трион,а иначе съм пробвал един ръчен каналокопател за итонг,на принципа на остъргването,но не ми хареса работата с него.

Тема "Да споделим опита си с перфоратори sds plus" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: