Ел. инструментите. Консумативи.
UNIOR - модератор
Явно нищо не разбират, всяка реномирана марка има в сервизното си обслужване така наречения "СЕТ" който включва О-пръстени гарнитури, грес, и т.н. , особенно за по големите класове машини от 3кг. нагоре тази профилактика е задължителна поне веднъж годишно според зависи от работата може и два пъти.

До колкото разбрах машинката е "BOSCH" а ти си от Велико Търново, ако наистина е така, отиди на "Ул. Никола Габровски 22" , и кажи на колегите да и направят профилактика(почистване, измиване гресиране и т.н.)
Ако имаш нужда от помощ пиши ми на лични.
doksi - помощник
OK saglasen sam 4e trqbva da se pravi profilaktika i po4istvane na mashinkite,no kajete mi pravilno li e tova koeto napravih az-na perforator sparky sipah diferencialno maslo v patronnika za da se ohlajda i smazva,zashotot kartih dalgo vreme???????
UNIOR - модератор
Ако си го направил само веднъж, няма проблем но спри да го правиш.Има специялни смазки за патронниците на перфораторите, и не е скъпа, в най лошия случай можеш да ползваш "Боров вазелин", но никакви диференциални масла и там подобните му.
UNIOR - модератор
А и щях да забравя, ПИШИ на Кирилица а не на МАЙМУНИЦА :)
По добре от теб, никой във никакъв сервиз не те направи профилактика на твоя инструменти. Намери във интернет кинематична схема на твоя перфоратор, принтирай. Не проблема. Разглоби перфоратора, измий всичко много хубово със нафта, после със бензин. Сложи някъде на чисто за да иссъхне. Провери всички части за изработка, при необходимост /всички части за бош има/ смени. Смени всички гумени О пръстени не е скъпо. Купи грез специализиран за бош перфоратори. Цяла малка тубичка исползваш за смазване за всички элементи на механизма. Единствен хитр момент във премахване на превключвател чук- чук със въртене. Как-Аз разбрал из чертежа. Нищо сложно няма, ако главата не праздна и не със памук. Очите страхуват, а ръце правят.
MASTER - специалист
Съгласен с Олег. :lol: Много чаровен български език ползва.

Аз лично никога не съм правил никаква профилактика на машина.

Ремонти единствено правя, ако става дума за четки, кабел, или включвател.

В останалите случаи просто сменям с нова машина.

До този принцип стигнах, след като преди 12 години, един перфоратор Метабо престоя в в сервиз на Киров 4 месеца в рамките на една година за общо 3 ремонта. Цената на два от ремонтите беше малко повече, от колкото за един нов перфоратор, за третия ремонт предпочетох да им го "подаря" :-D

Този перфоратор, и един стар български ъглошлайф са единствените инструменти, които са сдавали душата при мен. Всички останали безропотно са понасяли всякакви издевателства в продължение на мнго години. Даже без значение дали съм ги купувал нови , или втора употреба.

Разделял съм се с тях заради други поводи - загубване, кражба, падане отвисоко, или минаване на камион върху им, но не и заради повреда.
UNIOR - модератор
MASTER написа:
, или минаване на камион върху им, .
тва е много основателна причина :lol: :lol: :lol:
Osiris - специалист
дадох моя кресс за профилактика и на въпроса дали мога сам да я направя ми казаха че няма нищо секретно и мога да се справя но греста която ползват била с много съставки и била по-специална :?
mladkal - майстор
Ха така... Сега и аз да се изкажа по темата ( нали под ника ми пише - "специалист", то не че отговаря на истината, ама... :lol: ) за поддръжката на разните електроинструменти (не само на перфоратор)
Като начало си мисля, че самата поддръжка би била много по-лесна и удобна, ако още при закупуването на дадена техника си зададаем следните въпроси: за какво ще се ползва машинарията - за домашни цели по дома и в гаража, вилата или ще я ползваме професионално и ще ходим за заработваме "на частно" тук и там. Следващ въпрос, който е редно да си зададем е отговаря ли избрания от нас продукт и неговите спецификации на работата, която ще извършваме - на всеки от нас тук му е ясно, че с винтоверт не можем да пробиваме хромникелови пластини 5-6мм дебели. Т.е. всеки при избора си трябва да знае минималния и максималния капацитет на работа за продукта, който е избарл. След като се закупи продукти е редно да се прочете уптването за експлоатация, в което хората си направили труда черно на бяло да опишат кво може и кво не може (не бива) да се прави с въпросната техника. (да се обърне винмание и на рездела от ръководството техника на безопасност, за да си спестим прорезни рани и наранявания с фатален изход). Вече сме се запознали с упътването, даже сме "чули и гласа" на новата придобивка. Работим - режим, пробиваме, монтираме. В края на нашите занимания отделяме пет минути и с четка внимателно отстраняваме всякакви твърди частици -било варови, гипсови, дървени стърготини и т.н. При нужда след като уреда е изключен от ел. захранването можем и да ползваме леко влажен парцал за да го забършем и положим в пластмасовия куфар, картонения кашон. Редно е в зависимост от работата, която е извъшил да го профелактираме и по-сериозно - обдухване с въздух под налягане ( а ако вече не е гаранционен) можем да го разглобим. Последното не го препоръчвам на хора, които не са уверени в себе си и си мислят, че няма да се справят. За целта, както по-горе спомена ОЛЕГБГ може дасе намерят скици, чертежи за устройството, за да се запознаете с неговото устройство и да си го почистите с нафта, екстрационен бензин, смажете и сглобите. Хитър ход при една такава профилактика е да си водите записки, кое от къде сваляте и още по-добре ако си правите цифрови снимки, които после биха ви били полезни в обратното сглобяване.
Относно смазването си мисля (убеден съм) че за патронинка се ползва специализираната грес ( а не масла М10Д, перцизол и други неподходящи)За червячните предавки и лагерите във въпросната техника могат да се ползвт и други специални греси -високообортни, нискообортни и пр.
И все пак, ако сте влюбени в техниката си (като мен :-D ) и се чувствате неуверени :? по-добре не развинтвайте болтчетата по корпуса на електроинструментите си.
Желая на всички вас успехи, а на вашата техника безавариина работа!
Последна промяна от mladkal на чет окт 18, 2007 12:11 pm, променено общо 1 път.
UNIOR - модератор
mladkal
=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Не е истина човече това което си написал, невероятно, всеки ден се опитвам да го обясня това на хората , ама найси кой дате чуе и после главоболия.А са необходими не повече от пет минути за да се запознаем с инструкцията,и още толкова за да се погрижим за инструмента след като свършим работа.

:respekt: :respekt: :respekt: :respekt: :respekt:

Тема "Поддръжка на перфоратор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: