Ел. инструментите. Консумативи.
Фитилчо - майстор
Пичове това е лиценз на бош, правен по времето преди мениджърите да се намесят в произвдството и с материали истински, не рециклаж и пластмаК !!!

Истиснска машина !
DundyTheCroc - майстор
Такава машина, обаче с реглаж на оборотите и удар построи цял апартамент от голи стени, що зор е видяла. Нашата беше комплект с плания и циркуляр, бачкаше до преди мангалите да я откраднат от гаража заедно с още една голяма, флекс, електрожен от статор на двигател, тяхното...
nikolson - майстор
Фитилчо написа:
Пичове това е лиценз на бош !!!

Истиснска машина !
Лиценз на АЕГ. И не само. Има и аутсорсинг на някои неща.
koveslav - майстор
Бормашините с този заоблен вид на редукторите,и малките и по-големите модели,както и ъглошлайфите 180 и 230мм със старите заоблени редуктори са АЕГ лиценз.Първите бройки са били и с ротори и статори, оригинални на АЕГ.Имам такъв ъглошлайф и бормашина,купихме ги в началото на 80-те и майтапа на страна,до сега нямат дефекти,само консумативи се сменят.Мой приятел беше гаранционен сервиз и представителство на завода(спомина се млад пича),настоя да смени греста на редукторите и да обслужи моите машини около 94-95 та година.Като разхвърля всичко ми показа щемпела на ротора на ъглошлайфа.А с този шлайф е бачкано яко-навремето нямаше профили,трудно се уреждаха и ходех с него да режа стари каросерии на автобуси Чавдар.Взимах като заплащане част от извадените профили. С тях си правех врати по двора,остъкления по стълбищата,рафтове и какво ли още не при довършването на строежа.Малки шлайфове нямаше,за всичко беше той.Сега вкъщи се работи железария и този шлайф се ползва като отрезна машина,че вече ми тежи.Още е жив и здрав,на има-няма 35 години....С вградено пусково реле и със система с някакви кондензатори за по-плавен пуск да не претоварва ударно редуктора си..неща които и сега се обявяват за екстри и едва ли не за "новости"....Ако щете вярвайте,дори и захранващите кабели са стока,меки,с ляти оригинални щепсели и още не са за изхвърляне.
Докато бормашината,с тези ниски обороти много ме е ядосвала.С нея лесно се чупеха малките свредла,защото като няма обороти иска повече натискане.Имам чувството,че като проект е предназначена повече за дърводелство.През 98-ма се оборудвах с бързооборотен ударен Елтос,май от първите олекотени с пластмасови корпуси.И той отнесе яко бачкане и също не се предава.На него пък освен плавното регулиране на оборотите,удара и реверса,бързо се сваля и патронника за олекотяване,а вътре в оста му има изработено гнездо със стопорна пружина за директна работа с битове.Така съм свикнал с него,че дори и друг винтоверт все още не ползвам.Яка професионална техника правехме у нашенско,ама на...
film - специалист
Благодаря на всички за мненията :)
Машината ми трябва основно за пробиване на отвори в дърво.
Искам и друго да попитам, тъй като не съм ползвал такава машина - за да сложа бургията трябва първо да развия ключа от патронника и след това да я сложа на мястото на ключа или има друг начин?
dyaneff - майстор
Това е единствения начин на ползване.
anabolicbeast - специалист
film написа:
Благодаря на всички за мненията :)
Машината ми трябва основно за пробиване на отвори в дърво.
Искам и друго да попитам, тъй като не съм ползвал такава машина - за да сложа бургията трябва първо да развия ключа от патронника и след това да я сложа на мястото на ключа или има друг начин?
Един съвет от мен - когато поставиш свредлото (бургията) в патронника, когато стягаш, стягай от трите страни на патронника силно, защото при заклинване(тово става обикновено при пробиване на метал) свредлото превърта и може да скапеш патронника.
kam34 - специалист
Хич не са те прекарали. Само дето бургиите са малко големички за патронника 8мм. Имам я същата само че Б10 с 10мм патронник. Смених го с 13мм че оригиналния се скапа бързо, бормашината хич не се и замисля за по големите бургии. Ползвам я за бъркане на лепила за плочки и други леки строителни смеси, за завиване на винтове и за каквото се сетиш не свойствени цели за такава малка машинка :)

Патронника е на конус и се сваля с набиване на клин между него и редуктора. Ако не е ползвана много изкача лесно.
MASTER - специалист
film написа:
При така зададеният въпрос - горещо те съветвам да не опитваш да я ползваш. Единствено и само в интерес на твоето здраве. :-D :-D :-D
anabolicbeast - специалист
Обещах да снимам моята.

Прикачен файл

Screenshot_2015-05-27-20-59-29.png

Прикачен файл

Screenshot_2015-05-27-20-59-21.png

Тема "Използване на бормашина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: