• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
MamaMy - майстор
Не съм запознат с конкретния трион, но на лидълския купувах най-различни по дължина и марка триони. Най-доволен съм от дългите триони на Макита. И за метал и за дърво. Носят на много бой. Огъват се на 90 градуса и не се чупят.
пишман_майстор - майстор
Мда, но аз говоря за друг тип прави триони, тип "алигатор"/тандем трион . Такива в лидл няма ( все още ) . Там ножа не се гъне, то точно в това е и чара му де.
А за другия тип ( стандартния тип прав трион) точно пък аз лично от макита ножове не съм доволен. Меки са , огъват се и не се чупят, щото са меки :) Много бързо "свършват" и спират да режат.
Една немалка част са такива и на девалт , меки, гънат се и остават огънати :) .
Със сигурност има по-добри, по-яки, но аз не съм случвал.
От ножовете съм доволен от някои модели на бош ( със заоблените върхове хейви дюти версиите) и от голяма част от по-дебелите и закалени на милуоки .
MamaMy - майстор
Нарязах купето на едно комби като отрязах и предния мост на две места. Гредите отдолу също по на две места ги рязах за да мога да натоваря парчетата в новото комби. Не намерих ремарке. В интерес на истината най-голям зор видях със жилата на ръчната. Понеже режех отгоре и не съм ги махнал голям зор видях. Мислех, че са подсилени гредите. Оказа се, че бронята е много серт стомана. Отделно, че като не са твърдо закрепени и се мандахерцат... Един нож Макита мисля 300мм ми стигна почти до края. Ако трябваше да ползвам дискове щяха да идат най малко 10-15. Другият ми проблем беше, че колата я рязах в хамбар върху 5-10 см талаш. Изключено беше да хвърчат искри. Сабления трион го купих с тази цел. В последствие направих и един покрив с него. Там отидоха 3 ножчета дълги за дърво. Проблем ми правеха старите греди. При рязане на високи обороти направо се палеха. Ножовете даваха фира на 3-ти , 4-ти срез. Все едно рязах бетон. Там включих и електрическата резачка с 3 вериги. От трите остана само една със съвсем малки зъби.
пишман_майстор - майстор
Стомана се реже с бавни обороти и с масло. Високи обороти увреждат скорострелно ножовете.
Но често освен правилния нож , опира и до правилния избор на машина. Малко са машините способни да устискат продължително време с по-ниски обороти и серт за рязане материали .
Жилата се режат лесно с резачки/клещи/арматурни клещи/флекс и други, но не и със саблен трион.
Дървото е лесно за рязане, там газ до дупка и кофти дървесина/стари греди от меше и подобни се режат с дебел нож предназначен за дървесина с пирони.
MamaMy - майстор
Минало заминало. Въпроса е за избор точно на саблен трион. След толкова напъни често при блокиране издаваше хъркащи звуци. След разглобяване открих една скопена механика. Заради икономия от едно зъбно колело е един лят капак от иначе чудесна машина е останало едно голямо недоразумение. Не знам как са в това отношение другите марки. Не съм разглобявал друг такъв.
пишман_майстор - майстор
:-D Ники златен си човече.
Да знаеш, търсих и аз някакво инфо.
Но въобще не ми дойде наум, на немски да потърся.
Немците са си коне с капаци и не признават такива "шашми" :)
Благодаря!
пишман_майстор - майстор
Поръчах дъска.
Има я в Ташев.
Цена -биваща.
Но когато почнах да търся ножовете... скъпички са при нас.
С поне 60-70% до почти двойно по-скъпи спрямо предложения от отвън.
Няма се поръчват оттук..
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт ное 26, 2024 8:08 amMamaMy написа:
... След толкова напъни често при блокиране издаваше хъркащи звуци. След разглобяване открих една скопена механика. Заради икономия от едно зъбно колело ...
Се си мислех, че добрите машинки, имат на удобно място едно слабо, евтино, звено, за лесна подмяна, вместо по-голям ремонт
  • 1
  • 2

Тема "Избор на саблен трион" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: