• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 39
Ел. инструментите. Консумативи.
velsi - Почетен майстор
Абе когато искаш да си отрежеш нещо сам винаги се намира начин. Имам предвид ръце, крака.... Каквото сам си направиш никой не може да ти го направи.
masterval - майстор
Машината за рязане под ъгъл, "герунг-циркуляр", пендула или както й да я наречете, реже със същите дискове, вярно, оборотите не са същите. Цената е поносима, ако става въпрос за много рязане. Ако е инцидентно, става и с трионче.
Ще си призная. Често си помагам с ъглошлайф с диск 125 мм с видиеви зъби :?
Трябва да кажа, че си е много неуставно това нещо, особено когато режа с една ръка, но често няма друг начин. Например, когато след монтаж на нова дограма са останали клинове, които по принцип не махам, а невинаги мога, дори и да искам, Тогава лекичко ги прерязвам и ги пречупвам.
Но е истина - това е едно от най-рисковите изпълнения и не бива да се прави.
rendo - специалист
Колеги - НИКОГА НИКОГА НИКОГА !!!!!!!!!!
Не слагайте диск за циркуляр на флекс - бога ми - да ефикасно - реже страхотно но на фона на премеждието ми с такова нещо - вече никога !
Ще разкажа та дано ентусястите да се замислят като чуят истинска история ....

Режа аз с диск 115 за циркуляр - естествено предпазителя сложен !!!
Бях хванал машината с две ръце, бях с предпазни очила.
В един момент без да разбера машината подскочи и поряза лявата ми китка по дъллжина - само това че държах машината здраво ме спаси.

Беше като по филмите - назад стената и пода станаха окъпани с кръв и малки парчета месо.....

В крайна сметка не разбрах пирон ли имаше жилките на дървото ли бяха такива ... просто незнам

Но това ми колства 13 шева от които 1 вътрешен .... в следствие на това цяло лято - бях нетрудоспособен....

Вече ръката е възтановена - добре че не ме засече диска напреко че вече китка нямаше да имам - но от тогава въпреки че ръката ми се възтанови напълно някой действия са ми непосилни и боли много...

От тогава работя ли с флекс - ВИНАГИ ВИНАГИ го изключвам от контакта дори и след 5 мин пак да ми трябва !!!

Тъй като ако бъде оставен на земята при неволно бутване или ритване ако се включи се превръща в змия двъжеща се с 11 хиляди оборота !!!

Всеки сам прави избора си но повярвайте това е един от най големите ужаси които съм изпитвал и никога няма да позволя ако зависи от мен да се повтори !!!
masterval - майстор
Темата се заформя поучителна и може би трябва да отиде в Ел.инструменти?

Да си кажа и аз за т.н. флекс. То си е ъглошлайф машина, ама ние за какво ли не я ползваме, за всичко става (дали пък поради тази причина руснаците не й викат "болгарка").
Веднъж рязах отвор за ел.контакт във фаянсова плочка с помощта на т.нар. "диамантина" 125 мм. Изключвам с една ръка, навеждам се да оставя работещата машина на пода, през което време плочката ми се изплъзва и аз посягам с дясната ръка да я хвана. Ама машината не съм оставил. Та ме перна диамантината през ръката, та сега знам, когато ще се разваля времето :wink: Малкият гявол. Оттогава мразя флекса, въпреки че непрекъснато го използвам.

Това е една от най-опасните машини!
Сега като го изключа, изчаквам пълното спиране и чак тогава го оставям.
zz_stefanov - майстор
Знам, че на флекса не трябва да се слага диск със зъби. Сега обаче има дискове с диамант които са без зъби. При тях има ли повишен риск от засядане? За това дали ще се разпаднат трябва сам да си отговоря, като погледна за какви обороти са или каква им е макс. периферна скорост.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако въпреки всичко което бе писано дотук някой реши пак да ползва такъв диск, то поне да слага малък диск на голям ъглошлайф за да падне периферната скорост. Признавам, че и аз понякога правя това последното, въпреки че не е уставно, както беше казано.
pesho - специалист
Това са дисковете за рязане на дърво с ъглошлайф.Аз имам един друг,но като го намеря из къщи,ще го снимам-представлява верига(като от верижен трион) в кръг,затисната с 2 метални диска-напълно безопасно....

Прикачен файл

060327765.jpg
060327765.jpg (50.48 KиБ) Видяна 24804 пъти

Прикачен файл

060327764.jpg
060327764.jpg (27.24 KиБ) Видяна 24804 пъти
Последна промяна от pesho на съб апр 26, 2008 11:01 pm, променено общо 1 път.
masterval - майстор
Доста си поработвам с диск с "диамантена" посипка, досега не ми е засядал, но това си е от майсторлъка :-D :-D
По принцип, ъглошлайфът е измислен за зачистване на ъглови заварки откъм ъгъла. Тоест, никой не е мислил, че с диск може да се влезе в материал, да се реже материал, да се реже дърво, да се цикли паркет и дори да се шлайфа мозайка. И то с една ръка...
Та за диамантината - ако влезеш в материала 2-3 см и ти трепне ръката, като нищо ще изхвърли материала или ще стане друг сакатлък.
Както четох някъде една мъдрост: Само миг невнимание и после цял живот без глава :-D
bullet - специалист
Темата беше много поучителна. Благодаря на всички които се отзоваха. Извода след разказите ала "Елм стрийт" е: НИКОГА НЯМА ДА РЕЖА ДЪРВО С ЪГЛОШЛАЙФ :2thumbs:
rendo - специалист
По между другото понеже някой попита за дамантината ....

Какво представлява тя :
Това е метален диск върху който е залепено по мек метал с диамантени частици.
Проблема е че когато изтънее този кант веднага трябва да се смени диска тъй като когато се протърка този кант се отлепя и хвърчи и реже жестоко ...
Имаше едно момче си разпра бузата с такова парче .....

От там на сетне сами си правете сметка до колко ви е изгодно ......
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 39

Тема "Диск за рязане на дърво за ъглошлайф?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: