• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 40
Ел. инструментите. Консумативи.
EDI - майстор
Не можах да се стърпя и вече пробвах такера в службата върху една липова дъска.Първи отзиви - машината е произведена в Чехия, много компактна и лека.Кабела е 3,5 метра, мек и гъвкав, не е като някои китайски машини, да се чудиш как да го наместиш.Има електронен регулатор със 7 позиции.Магазина събира доста скоби.Пробвах го с тънки скоби 8 мм.Регулатора работи много добре, на 1 позиция остава просвет, след 4 позиция набива много добре и не поврежда повърхността.Отката не е голям, лесно се работи с една ръка.В общи линии за сега доволно.
P.S. Върнах се от работа и продължих експериментите.В чамова дъска на 1 степен остава прозорец, на втора почти е набита скобата, на 3 и нагоре ги забива перфектно.На 7-ма не пробвах, защото нямаше смисъл.Без никакъв проблем на 1 степен пробива ламинирано ПДЧ, на втора набива скобите перфектно.Закрепих парче вестник и парче картон върху чамовата дъска, перфектно набива скобите без дори на одраска или скъса картона и вестника.е пробвам в събота на букова дъска как набива, сега не можах да намеря из работилницата.
mitkofendera - специалист
Работя с такери вече 4-5 години. Основно със скоби 6-8 мм. Твърдо против съм евтините марки, райдър буквално се е разпадал в ръцете ми след 2-3 хил кламера. В диапазона до 200 кинта твърдо Novus 105 мога да го препоръчам. Работил съм много с бош модела птк14, който също не е лош вариант и като експлоатационен срок досега никой не го е бил. Имам 2 броя и според мен са на поне 300 хил. удара, единия може би да е станал на 4-5 години, само са смазвани. Novus 105 обаче е някак доста по-удобен, по-приятен за работа и носът му влиза на по-скришни места. В сравнение с боша ми липсва възможността с перманентно натиснат спусък само да удрям с носа и да кова. Друго наблюдение е, че ако се разбързам, да кажем с 30-40 удара в минута боша загрява и почва да "плюе". С рапид 114 също съм работил, макар и скромно, не ми е правил впечатление с нещо особено, положително или отрицателно.
Относно механичните такери отново изхвърлям евтините китайци от класацията и отново такерите на Novus 09 и 17 са доста пред бошовия, мисля, че пак беше "14". Най-голямото им предимство е, че изискват по-малко усилие при натиск.
За препоръчване и при двете марки е да се ползват ориг. консумативи, особено при по-продължителна непрекъсната работа. Все пак за любителите на ниските цени има алтернативи на topmaster (дано не бъркам) в Бриколаж.

При моделите за скоби с дължина над 25мм пробвах и Novus 171 и Rapid 606. Тука вече втория определено е за препоръчване. Най-вече заради факта, че новуса за да забие докрай всичко над 20 трябва много силно да се натисне към повръхността, да щракне втори път, понякога толкова силно, че на практика не може да се използва за забиване в повърхност, чиято опора не е стена или земята. Естествено пък има преимуществото, че забива 30мм срещу 25 на рапида. Заради това и разликата в цената (около 100 кинта беше миналата година) аз взех Новус, но ако можех да избирам в момента щях да постъпя обратното. Последно: Може да греша, но като цяло консумативите на Рапид са най-скъпи.

Ако някой има преки впечатления от акумулаторни такери, ще съм много щастлив да го чуя, защото ми предстои попълване на колекцията.

Към момента разполагам с всички споменати модели и ако някой много се чуди какво да купува винаги може да звънне 4-5 дена предварително за да ги събера на едно място и да дойде да ги пробва. София.
EDI - майстор
Виж ей тук - http://www.master-forum.ru/electrical-t ... &PageNum=3 има малко за акумулаторните машини.
Аз не се справям много добре с руския и не зная дали пише за скоростта на стрелбата при акумулаторните такери. При модела на Novus има близо 2 секунди между натискането на спусъка и изстрелването, което автоматично го изхвърля от полезрението ми. Имах предвид някой ако е работил с акумулаторни такери, по=висок клас.
Chefo77 - майстор
Седмицата ми започна просто страхотно - като отидох на обекта, ми липсваше такера. Явно някой е преценил, че му е по-необходим, отколкото на мен :( И тъй като ми трябва такерче, реших да мина на пневматика.
Предназначението - коване на пирони 15-25 мм. Искам да има регулиране на силата на удара. И да не го хвърля на втория обект.
Райдър RD-AS02 ще върши ли някаква работа? Има ли регулиране на силата? Някаква идея за нещо по-марково?

Втората питанка е за компресор. Мисля си, че не ми трябва голям обем, а просто налягане. В този ред на мисли - малкия ФЕРМ от този сайт

http://www.sasuntsydavid.com/index.php? ... 0%BE%D1%80

дали ще върши работа? Двигателчето му е същото като на големия от сайта, но е с 6 литра бутилка вместо 24. Някой може ли да даде идея за друг малък и нетолкова скъп компресор? Малкия модел на Райдър или да бягам от него?
Бюджета не искам да е много голям, затова виждате, че съм се насочил към бюджетни решения. Други неща бях планирал, дори съм питал тук за тях, но ... :cry:

И благодаря предварително!
Chefo77 - майстор
Е браво, от 100 човека никой не смее да препоръча нещо :) :)
За такера - спрях се на Makita AF505

http://www.electron.bg/product_info.php ... s_id=56107

Мисля да го комбинирам с малкото компресорче на ФЕРМ. Май ще е достатъчно.
bulhomes2 - майстор
Такер не се ли казва ръчния телбод? А този да си е "пневматичен телбод".
Chefo77 - майстор
Честно ... нямам идея :? Пневматичен такер го водят ...
Днес взех ръчен такер stanley, модел 6CT10X, работи със стандартни скоби 6-14 и такива за кабели. На прима виста изглежда, че работи леко и най-вече съм приятно изненадан от цената на консумативите, както и кутийките, в които са опаковани последните. Дяволски полезни и приятни кутийки :rock:
EDI - майстор
Какви са кутийките, като на НОВУС ли.Професионално ли ще го ползваш за кабели.И на НОВУС имаше електрически, по-скъп, който забиваше и скоби за кабели, ама аз понеже съм любител и с отказах, не ми се давата толкова пари, отиваше към 180-200, доколкото помня.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 40

Тема "Такер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: