Ел. инструментите. Консумативи.
fore - майстор
Вярно е че скъпата профи машина е по надеждна и може да се товари многократно. Но и тя се чупи. :)

Майстора един ден - го гледам играе си с едни релеен шалтер. Шалтера на точларката му - прецакал се. Та му обясних как бачка и взе че го зачисти и се оправи.
Така че вечни работи няма.
Иначе е ясно че тоя шалтер е натискан стотици пъти ежедневно за да стигне до ремонт. Само шалтера струвал по спомени около 20-30 лева. :mrgreen:

А точенето е и при него 3 лева, но оставя мустаци по звената- бърза. То е и ясно няма да седне да точи един час всяка верига- тръква и следващото и така.

Все си мисля че Аз дори и с евтината машинка ще мога по добре да ги заточа след доста настройки и постоянство.

Имам и от тези старите комплекти с мастарче за ъгала на заточване- две обли и една плоска или обратното. Едната бащата я даде на някой и сега са само обла и плоска с дръжката- много яка стомана. Със сигурност вътре има и кобалт и молибден и ванадии.
Скоро се опитавах да разширя отвор на закривена ножичка за нокти Солинген от 2 мм на 3 мм. Винтчето се беше износило. Ееееееее, ква е тая стомана бе. Пробих го и нарязах резба- цял ден на почивки и имах чувството че ще счупя метчика. Смених свредла от 2.5, 2.7 мм и пак метчика не захапва. Та ако пилите са с подобно легиране, не знам как ще се износят изобщо.
Немога да повярвам че това има износване. Аз за точенето с тях- бащата се отказа още веднага- трябва време и нерви. Та ще видиме тази Флорабест колко е бест.
Последна промяна от fore на пон сеп 08, 2014 10:26 am, променено общо 2 пъти.
iivanov - майстор
Евтинджосите, които аз съм виждал, не хващат 10º по хоризонтала.От там се разваля профила на зъба, което пък води до повишени вибрации.Има вериги, за които не се изискват тези градуси и там е друга бира.

ПС Ако видя евтинийка, да хваща тези градуси и аз бих се обзавел.
fore - майстор
Е да де, ама на точно този уред скалата почва от 5 и стига до 35 градуса.

Искаш да кажеш че до 10 градуса не е точна ли ?
iivanov - майстор
Не този ъгъл.Приеми , че шината ти е вертикал, а търсим 10º по хоризонтал.На опаковката на веригата пише, дали си иска този ъгъл.
koveslav - майстор
Пичове,аз се сдобих днес с такава машинка от Лидъл и вече пернах 2 вериги.За парите си е много добра,сравнявам я с Айнхел и Райдър,които са ми минали през ръцете.Захватите,ограничителите и регулировките и са изпълнени много по-добре от на всички познати евтини машинки.Позволява заточване на вериги с всички видове стъпки(за разлика от Райдерчето,например)Основата е изцяло алуминиева и не поддава при работа,мотора е достатъчно мощен и много тих,има светодиодно осветление в зоната на заточване.Освен ъгъла на завъртане не държача за веригите,при заточващите машини е важен и ъгъла на наклона на диска,а той при евтините модели той не се регулира.Точно наклона на диска определя "остротата" на режещия ръб.Ако обаче този ъгъл не ви устройва,има една хитрина тип "направи си сам"и за това-като не може да се наклони допълнително диска,накланяме допълнително държача за веригите,с подходяща подложка от едната му страна.Подложката се поставя в леглото под въртящата се част на държача-на Райдерчето напоследък бях подложил парче ламарина с дебелина около 2мм и резултатите много се подобриха.За това,колко правилно точи Лидълската машинка ще ви споделя вдругиден,защото имам да режа 10 куб.смесени дъб,бук и габър.Дървата са добивани преди около 5-6 месеца,абсолютно сухи са и изпитанията ще бъдат показателни.Но от това,което видях и опитах дотук мисля,че машинката е много добра,даже перфектна за лично ползване.На етикета на самата машинка марката е Гризли.
fore - майстор
Един + и от мене- вчера намерих в мазето един 4 см дебел кръгъло изрязан плот - 50 см в диаметър от МДФ с ламинирано покритие. Работен плот та дрънка-тежък и масивен.
Две дупки 10мм, две фрезенки и Гризлито -Флорабест заспа отгоре.

Много лесно за регулиране- с гумени шайби за контриране и непренавиване. Тиха, с пусков шалтер тип релеен.

Само едно е кофти- плексигласеният протектор-визьора е матирал и не се виждаше нищо-макар че диода свети добре. Гледах и други машинки при купуването -и техните визьори пак така.
Полирах го с паста 3М и се подобри малко. Но е много малка повърхността и е трудна работа.

Лесно се притяга верига на менгемето/водач-канал, върти се лесно на 30 градуса.
Абе бързи реглажи за лаици.

Диска е Гризли- и централният отвор е 22мм, което значи че съвпада с този на флексовите втулки (22.23мм).
На Райдъра действително е 10мм.

Заключавам че ще върши работа тази малка компактна машинка.

В упътването пише да не върти моторчето повече от 20-30 минути и да почива 15. Ясно е че моторчето е малко. Но и моят шмиргел-Спарки 750 вата, също не е предвиден да работи с часове- а е джуган.

В ръководството пише- за крайно износен зъб се счита този който е паднал под 4мм.
Това 4 мм къде се мери-отзад е равен зъбат, а за отпред от най издадената част-върхът ли ?
Имам 2 вериги- около 6мм ги измерих че са им зъбите след многократно заточване. Ако така се мери зъбът ?
Имам и една чистонова с кутията, не съм я мерил нея.
Снимах диска и кутията на веригата Хускварна -ще сложа снимки.

Да каже iivanov за този хоризонтален ъгъл от 10 градуса как ще се заточи с каквато и да е било подобна машина.
На кутията е визиран с картинка - обаче това според мене става само с пила-обла. И на картинката е дадена обла пила през заба. Ако е това де ? - е остротата на зъба по хоризонталата, което с Ел. точиларка не виждам как ще се получи.
Много лоши са снимките на кутията, но се вижда що годе.

А това 7 до звеното в последната кутийка какво е ?

Прикачен файл

DSC_0240.jpg

Прикачен файл

DSC_0239.jpg

Прикачен файл

DSC_0236.jpg

Прикачен файл

DSC_0230.jpg

Прикачен файл

DSC_0228.jpg
koveslav - майстор
Това накрая не е "7",а е даден профила на зъба,погледнат в разрез.
fore - майстор
Сетих се, ама все пак да питам.

Ами това за тези 4 мм износване, как се мери - както мерих Аз или ?

За тези 10 градуса заточване по хоризонталата нещо знаеш ли ?

А твоят визьор пак ли е такъв матов колега ? :mrgreen:
iivanov - майстор
На една от снимките на скъпарската машина на Драгозов има показано , с какво се регулират тези 10º.
fore - майстор
Я покажи, че търся ама много реглаж много нещо. Или дай линк.

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: