Ел. инструментите. Консумативи.
lov - майстор
То не бея ъгли на заточване, скорости на рязане, математика,предположения теории и тем подобни. И на края не можах да разбера основното. Нарязахте ли си дървата за зимата или се надявате зимата да си топлите пръстите с чесане по клавиатурите.
:partyman:
iivanov - майстор
Обущаря ходи бос. :-D Ама буля каза, чи ш'ма топли.
mitko64 - майстор
Нарязах, нацепих и ги наредих още юни месец 30 кубика дъбаци. Почистих комина и парното, остана само антифриз в соларната система да нагнетят и е готово за зимата.
fore - майстор
Интересно защо състезанията в Скандинавските държави с подобни машини се правят с бензинови двутактови, защо когато се режат дървета в гората професионално пак става с бензинови и защо изобщо когато говориме за работа на открито и дърводобив независимо от това дали има източник на ел. енергия или не се ползват бензинови мотори резачки .
От токове мисля че достатъчно разбирам за нивото което ми е необходимо да притежавам. Та Аз лично за мене си бих ползвал ел резачка само в случай когато е недопустимо да се ползва бензинова-в закрити помещения или взривоопасни и тнт. За мене колкото и да ги хвалите, те си остават слаби.
Въртящият момент на бензинов трион е в пъти по голям от този на един електрически. Незнам каква е теорията, но практиката при мене това показва.
Събрахте се само ел. трионджии тук и бензиновите триони станаха за боклука. Това мисля Аз.
Разбирасе че ел машините имат своето приложение в практиката и доста предимства, но и те не са толкова евтини за поддръжка. Този въртящ момент който им приписвате всъщнос е бързо моментно ускорение с което се славят ел моторите и това именно прави ел. автомобилите толкова пъргави при ускорението им. А въртящият момент е друга бира.
Пак ще кажа за духалката на Флумо която продадох, не само защото съсипвах кабела които влачех из двора си, ами също заради това че ел моторчето не можеше да изкара достатъчно вискока скорост на издухване. А говориме за товар-въздуха. Бензиновият аналог-Маклуча си е Торнадо. Тия 350-400 м/сек не са проблем и с него успях да изкъртя старата варова мазилка по стените в двора си. :mrgreen: Отделно си търкалям и малки камъни и тнт.
Та щом духалката няма силата, незнам как ел. триона ще бъде много по добър от бензиновият такъв.

Абе само едно не ми е ясно, кога успявате да нарежете тия кубици при толкова писане тук ? :roll:
mitko64 - майстор
Де да бяха само тези 30куб. Миналата седмица на тъста 5кубика букови, щилката ги схруска на кюмбарчета за 2 часа и пак цепи, вози, подреждай. Повръща ми се вече само като видя дърва.
Стиви - специалист
fore, освен състезание за дървосекачи гледаш ли формула 1? В този ред на мисли да те попитам какъв болид караш?
fore написа:
От токове мисля че достатъчно разбирам за нивото което ми е необходимо да притежавам. Та Аз лично за мене си бих ползвал ел резачка само в случай когато е недопустимо да се ползва бензинова-в закрити помещения или взривоопасни и тнт. За мене колкото и да ги хвалите, те си остават слаби.
Въртящият момент на бензинов трион е в пъти по голям от този на един електрически. Незнам каква е теорията, но практиката при мене това показва.
Казваш че разбираш достатъчно токове за нивото което ти е необходимо, но за да се включиш в нашия разговор необходимо да си повишиш малко нивото! Ако си запознат с теорията няма да си правиш толкова грешни изводи от практиката. За да разбереш че не си прав е достатъчно да погледнеш оборудването на което и да е дървообработващо предприятие и да видиш дали имат поне един двутактов бензинов инструмент в работилниците си . За да са коректни сравненията ти, трябва да сравняваш машини с една и съща мощност по каталог. По технически причини производителите се ограничават да проектират ръчни/ мобилни електроинструменти до 3 конски сили и от там нагоре вече предимство имат бензиновите модели. Това може да се види при косачки, моторни коси, помпи и прочие, а не само при резачките. За домашно ползване, за каквото става дума в тази тема 3 конски сили са напълно достатъчни. Ако резачката ще се ползва само за в двора то няма никакъв смисъл да се купува бензинова. Ако се предвижда и рязане в гората то тогава купуването на електрическа е неуместно.
В къщи имаме бензинова и електрическа. В последните 5 години съм ползвал бензиновата точно два пъти. И двата пъти в гората. Рязал съм и с по големи модели бензинови резачки и наистина са доста по мощни, но и доста по тежки което не е голямо предимство при рязане на тънки дърва. Тяхната сила е в рязането на огромни стволове. Точно като да караш болид от формула 1 из квартала би било ползването им в домашни условия.
Всяка една машина е създадена с някаква цел и предназначение. Смятам, че електрическите резачки най-добре покриват критериите за домашно ползване- при рязане на клони, на греди, на дърва за огрев и прочие . Това не ги прави универсални машини и това трябва да се има напредвид.
Георги Иванов(алцек) - специалист
Гледам всеки си хвали магарето и си казах що пък да не си похваля и аз моето.Преди две години ми докараха дърва за огрев направо от гората.Понеже горския приятел и наблъскал камиона със огромни трупи.Диаметъра на ствола беше над 60-70 см.Започнахме със зетя да режем.Той със Щил електрически,аз със Хускварна 137.На второто дърво зетя се отказа защото ел.резачката започна много да грее.Та бензина си е бензин.Били тежки,ами то лесно няма.Освен да гледаш отстрани докато режат и после да плащаш.
fore - майстор
Алцек, колега майче им го каза в прав текст това за което и Аз говоря. :lol:

Стиви , майче трябва да ми падне малко класа и нивото в електриката за да се изравниме, но това в случая и няма особено значение.
Човек трябва сам да се уважава, за да го уважават и околните ! За това и Аз пък смятам така са мен, като допълнение.

Та Стиви, в твоя текст, просто потвърждаваш пак и отново моите думи, но с твоя интерпретация.

И последно като си в гората, Електрическа или Бензинова да е ? , че нещо в твоето писание електричеството пак е в превес ! :partyman: :mrgreen:

Според мене е погрешно да се смята за една и съща величина -въртящият момент и ниската инерционост на ел мотора или казано по просто бързо ускорение и развъртането му до максималните си обороти.
Да вярно ДВГ е високо-инерционна система и се ускорява в пъти по бавно от ел. мотора, но пък въртящият момент е много по висок на ДВГ при определените за това обороти.
Въртящият момент мисля всеки трябва да знае какво представлява като величина.
koveslav - майстор
Пичове,коркате се нещо.Не е най-важно на света,машината да ти е по-голяма от на комшията.Аз имам дизелов циркуляр със 600 и 650мм дискове,бензинов верижен трион и електрически верижен едновременно.Готов съм на всякакви състезания по скорост-моя лимит е един прицеп метровки нарязани на ден-40куб.м.Правил съм го редовно,докато съм бил в силата си,но ако трябва пак ще го направя.Който не вярва да дойде да ме пробва.Но дървата вкъщи си ги прибирам на ток.Защо ли? Ами така ми е най-лесно и най-спокойно си пия ракията вечер,без да са ми изтръпнали ръцете от вибрации и без да се налага да ми крещят,за да ги чувам.Аз съм пробвал за себе си,вие си пробвайяте за вас.Скоростта не е за бита.Бързото и лесно прибиране на дърва е въпрос на организация и чалъм,а не просто скорост на рязане!!!
Георги Иванов(алцек) - специалист
Както е казал народа "За всеки влак си има пътници".Всяка машина си има предназначение и е въпрос на средства и предпочитание кой с каква машина ще работи.Дворовете ми на село са по 4-5 дк. и ще ми трябва бая кабел да захраня електричката.А да купувам две машини не си струва.За това взех бензинова и сега я ползвам и в двора и там където няма електричество.А за нормални метровки си имам циркуляр със люлка и голям диск.

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: