• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Ел. инструментите. Консумативи.
valerko - специалист
Милен написа:
Регулиране на обороти. :lol: Като, че ли едно време, българските дрелки имаха регулиране и пак си дупчеха добре и никой не се оплакваше.
Едно време нямаше и цветни телевизори, а сега във всяка стая има...в тая връзка баща ми за чих си направи устройство за обикновена бормашина за намаляне/увеличаване на обороти. Според мене дупка в метал Ф6 и Ф13 трябва да се пробиват на различни обороти...поправете ме ако греша.
Милен - майстор
Ето ти схемата на устройството работи перфектно. Регулирането е от нула до около макс като при обороти близки до минимума си запазва въртящия момент и няма спиране колкото и да натискаш. Пробвано е от мен с бургия ф20 със стругована опашка до 16. Въртях я на минимални обороти със стара ловешка дрелка без регулиране, пробивах метална плоча 10мм директно без предварително прекарване с по малък отвор.
valerko - специалист
Милен написа:
Ето ти схемата на устройството работи перфектно. Регулирането е от нула до около макс като при обороти близки до минимума си запазва въртящия момент и няма спиране колкото и да натискаш. Пробвано е от мен с бургия ф20 със стругована опашка до 16. Въртях я на минимални обороти със стара ловешка дрелка без регулиране, пробивах метална плоча 10мм директно без предварително прекарване с по малък отвор.
Аха, за нещо такова иде реч...ще взема да поръчам да ми направят, че съм зле в тая област. Благодаря ти.
Милен - майстор
Оригиналния тиристор от схемата не може да се намери по магазините. Аз използвах тиристор BT152-600R 600V/13A монтиран на хубав оригинален радиатор, а диодите за по сигурно ги смених с 1N4007. Схемата я събрах на обемен монтаж на клеморед лустерклеми уж на майтап за проба как работи. Оказа се че работи добре и така я оставих, без да и правя специална платка. Устройството ми е сложено в кутия с контакт и захранване с кабел и щепсел. Работи добре с малки флексове и по бавноходни дрелки. Само с дрелка BU130 на 3000 об/мин нищо не става, с външен регулатор не подлежи на регулиране.
valerko - специалист
Милен написа:
Оригиналния тиристор от схемата не може да се намери по магазините. Аз използвах тиристор BT152-600R 600V/13A монтиран на хубав оригинален радиатор, а диодите за по сигурно ги смених с 1N4007. Схемата я събрах на обемен монтаж на клеморед лустерклеми уж на майтап за проба как работи. Оказа се че работи добре и така я оставих, без да и правя специална платка. Устройството ми е сложено в кутия с контакт и захранване с кабел и щепсел. Работи добре с малки флексове и по бавноходни дрелки. Само с дрелка BU130 на 3000 об/мин нищо не става, с външен регулатор не подлежи на регулиране.
Мислиш ли, че ще сработи на тоя перфоратор Budget, 750W не знам колко оборота е, кагато го ползвам за бормашина?
Милен - майстор
Не мога да гадая, трабва да се пробва. Аз при пробите успях да регулирам задоволително няколко стари български дрелки няколко нови на Спарки дори и най мощната им BUR2 350E на която се беше прецакал оригиналния вграден регулатор и работеше на максимални обороти и един малък флекс Райдер. Само както казах по горе на BU130 не става.

Друг вариант е да не се занимаваш с разни схеми и да смениш ключа на перфоратора с такъв регулируем и даже с реверс. Дори и да не пасне точно може да се нагоди някак си в дръжката.
valerko - специалист
Много благодаря за изчерпателните отговори. Това с ключа и реверса ми хареса...къде из София се продават таквъзи ключеве?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ааабсолютен лаик съм с тоците, та да задам един ламерски въпрос.
На дрелката има копче регулиращо оборотите. Като ги намаля и пада мощността и никаква работа не вършим. Поради що е така? И за чий чеп, също така ме интересува. Моля, отговорете ми, че сън не ме лови.
Ronin - специалист
n_a написа:
Ааабсолютен лаик съм с тоците, та да задам един ламерски въпрос.
На дрелката има копче регулиращо оборотите. Като ги намаля и пада мощността и никаква работа не вършим. Поради що е така? И за чий чеп, също така ме интересува. Моля, отговорете ми, че сън не ме лови.
Щото най-вероятно е с реостат.....ако е с електронно в спусъка няма да е така....!

Имам BUR 162ME....с електронно...много добра машинка макар и слабо място им е точно електронното рег......много дефектират...макар че при мойта не се е случвало...ама други съм виждал...но лесно и евтино се сменя....
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "Избор на по-мощен перфоратор за непрофесионални нужди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: