Милен написа:Регулиране на обороти.Едно време нямаше и цветни телевизори, а сега във всяка стая има...в тая връзка баща ми за чих си направи устройство за обикновена бормашина за намаляне/увеличаване на обороти. Според мене дупка в метал Ф6 и Ф13 трябва да се пробиват на различни обороти...поправете ме ако греша.Като, че ли едно време, българските дрелки имаха регулиране и пак си дупчеха добре и никой не се оплакваше.
Ел. инструментите. Консумативи.
valerko
- специалист
145 мнения в "Избор на по-мощен перфоратор за непрофесионални нужди"
LazarGanev
- "Велик майстор"
Не грешиш
Милен
- майстор
Ето ти схемата на устройството работи перфектно. Регулирането е от нула до около макс като при обороти близки до минимума си запазва въртящия момент и няма спиране колкото и да натискаш. Пробвано е от мен с бургия ф20 със стругована опашка до 16. Въртях я на минимални обороти със стара ловешка дрелка без регулиране, пробивах метална плоча 10мм директно без предварително прекарване с по малък отвор.
valerko
- специалист
Милен написа:Ето ти схемата на устройството работи перфектно. Регулирането е от нула до около макс като при обороти близки до минимума си запазва въртящия момент и няма спиране колкото и да натискаш. Пробвано е от мен с бургия ф20 със стругована опашка до 16. Въртях я на минимални обороти със стара ловешка дрелка без регулиране, пробивах метална плоча 10мм директно без предварително прекарване с по малък отвор.Аха, за нещо такова иде реч...ще взема да поръчам да ми направят, че съм зле в тая област. Благодаря ти.
Милен
- майстор
Оригиналния тиристор от схемата не може да се намери по магазините. Аз използвах тиристор BT152-600R 600V/13A монтиран на хубав оригинален радиатор, а диодите за по сигурно ги смених с 1N4007. Схемата я събрах на обемен монтаж на клеморед лустерклеми уж на майтап за проба как работи. Оказа се че работи добре и така я оставих, без да и правя специална платка. Устройството ми е сложено в кутия с контакт и захранване с кабел и щепсел. Работи добре с малки флексове и по бавноходни дрелки. Само с дрелка BU130 на 3000 об/мин нищо не става, с външен регулатор не подлежи на регулиране.
valerko
- специалист
Милен написа:Оригиналния тиристор от схемата не може да се намери по магазините. Аз използвах тиристор BT152-600R 600V/13A монтиран на хубав оригинален радиатор, а диодите за по сигурно ги смених с 1N4007. Схемата я събрах на обемен монтаж на клеморед лустерклеми уж на майтап за проба как работи. Оказа се че работи добре и така я оставих, без да и правя специална платка. Устройството ми е сложено в кутия с контакт и захранване с кабел и щепсел. Работи добре с малки флексове и по бавноходни дрелки. Само с дрелка BU130 на 3000 об/мин нищо не става, с външен регулатор не подлежи на регулиране.Мислиш ли, че ще сработи на тоя перфоратор Budget, 750W не знам колко оборота е, кагато го ползвам за бормашина?
Милен
- майстор
Не мога да гадая, трабва да се пробва. Аз при пробите успях да регулирам задоволително няколко стари български дрелки няколко нови на Спарки дори и най мощната им BUR2 350E на която се беше прецакал оригиналния вграден регулатор и работеше на максимални обороти и един малък флекс Райдер. Само както казах по горе на BU130 не става.
Друг вариант е да не се занимаваш с разни схеми и да смениш ключа на перфоратора с такъв регулируем и даже с реверс. Дори и да не пасне точно може да се нагоди някак си в дръжката.
Друг вариант е да не се занимаваш с разни схеми и да смениш ключа на перфоратора с такъв регулируем и даже с реверс. Дори и да не пасне точно може да се нагоди някак си в дръжката.
Ааабсолютен лаик съм с тоците, та да задам един ламерски въпрос.
На дрелката има копче регулиращо оборотите. Като ги намаля и пада мощността и никаква работа не вършим. Поради що е така? И за чий чеп, също така ме интересува. Моля, отговорете ми, че сън не ме лови.
На дрелката има копче регулиращо оборотите. Като ги намаля и пада мощността и никаква работа не вършим. Поради що е така? И за чий чеп, също така ме интересува. Моля, отговорете ми, че сън не ме лови.
Ronin
- специалист
n_a написа:Ааабсолютен лаик съм с тоците, та да задам един ламерски въпрос.Щото най-вероятно е с реостат.....ако е с електронно в спусъка няма да е така....!
Имам BUR 162ME....с електронно...много добра машинка макар и слабо място им е точно електронното рег......много дефектират...макар че при мойта не се е случвало...ама други съм виждал...но лесно и евтино се сменя....
Тема "Избор на по-мощен перфоратор за непрофесионални нужди" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература