Ел. инструментите. Консумативи.
nanobanano - специалист
Изсмукване с прахосмукачка ще помогне ли? :lol:
prascho - майстор
Последната е модерна с електрически двигател. Не е с припомване и дърпане на ремъка. Трябва само да се бодне в контакта! :-D
stan73 - майстор
Благодаря на всички, които се отзоваха !
koveslav - майстор
За много години,колеги! По отношение на натрупаните стружки в машината трябва да се каже и още нещо: количеството натрупани стърготини пряко зависи от едрината им,а това пък е следствие от доброто заточване на веригата.Острата верига вади само едри стърготини,които почти не задръстват.Също изключително много натрупване и сравнително често задръстване се получава при рязане на много сухи или стари и изгнили дървении.Тогава се отделя огромно количество прах от изгнилата дървесина и с маслото се получава перфектна каша,която ако се остави и да престои в машината запича идеално и прави много бели.Извода-след всяко рязане машината трябва да се почисти от натрупаните стърготини-докато е още топла и маслото в замърсяванията не се е сгъстило това става най-лесно.Също да се провери и изчисти въздушния филтър,тъй като честотата и степента на задръстването му също зависи от горе описаните причини.
Почистването става по-бързо с четка.Аз използвам четка за боядисване,широка около 3см,на която съм скъсил косъма,за да е по-твърда и да избутва всичко.Най-упоритите замърсявания се изчоплят с отвертката на оригиналния ключ на машината.Не забравяйте и каналите и отворите за мазане на шината.Грубото почистване на каналите става пак с четката,а остъргването е лесно с подходяща дървена треска,или подходяща тънка отвертка.Отворите се почистват и продухват последни,след като сме изкарали мръсотиите от каналите.
И за финал-не се притеснявайте от количеството на натрупванията,докато работите.Никога не се получават отклонения по време на работа.Проблемите идват след престой на замърсена машина.
Успех на всички и безаварийно рязане през новата 2015!
пишман_майстор - майстор
Чистенето го правя със сгъстен въздух ( компресор ) . Най-ефикасно е, отделно и доста бързо .
stan73 - майстор
Благодаря и на Вас ! :)
Това с четката е ценна идея (и ще се възползвам), както и с компресорът, но пък той при мен засега е неприложим, защото нямам подходящ за целта на този етап.
mitko64 - майстор
Вярната щилка след 15 години за първи път ме предаде- пали, работи на празен ход, но дадеш ли газ- гасне. Занесох я на доктор и според него са сдухани семеринги на коляновия вал. Оставих я за ремонт, но ме притеснява много, дали е сериозно положението. Ще биде ли от това вече резачка(майстора ме успокоява, че имало много хляб още в нея)?
mitko64 - майстор
Благодарско за утехата! Защото ако ме изостави окончателно, ме страх да взема от новите- те едни пласмасарии, USA пише по дъските, ех защо няма нови 38-ци.
koveslav - майстор
Гледай на добри доктори да я водиш,няма страшно!Старите машини са корави души.

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: