• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 385
Ел. инструментите. Консумативи.
valentin114 - специалист
А за захабена верига има такава индикация: пилките, коити изхвърля шината са много ситни. Когато е добре заточена са едри. Това от личен опит го знам.
forski - специалист
Интересно се развива темата и информацията става все по-полезна за хората на които им предстои подобна покупка :)
Колеги как стои въпроса с мощноста на машините в диапазона 40-45 кубика и мощност 2.5 - 2.8 к.с. и макс 50 cm3 и 3 к.с.
Всеки казва купи си мощна машина, хубаво обаче машините които се визират като мощни са над 1000лв. а това поне за мен е проблем :?
Въпроса ми е дали с една 40/45 кубикова машина ще се чувствам достатъчно комфортно при работа с нея, говорим за рязане на дърва за огрев, кастрене, разчистване и т.н.
И колко е евентуалния работен живот на тази машина ако приемем че с нея ще се работи както трябва по-всички правила предписани от производителя :?:
професионал - специалист
valentin114 написа:
А за захабена верига има такава индикация: пилките, коити изхвърля шината са много ситни. Когато е добре заточена са едри. Това от личен опит го знам.
Това колега е индикатор за износени (намалели) зъби, и за да хвърля едри стърготини трябва да се изпилят ограничителите - някои погрешно им казват водачи или чистачи.Форски,такава машина ще ти върши работа за всичко каквото се сетиш.Все пак и много голямата машина си има "недостатъци" - повече харчи,повече тежи и мори и според мен е оправдано само за поваляне на много големи дървета в гората.Вуйчо ми има професионална хускварна от първите въведени в експлоатация от горските управления преди повече от 25 години, ползва я зверски,работи с отработено масло за веригата, със стари горивни смеси и тази машина не спира да работи!Моята откакто я имам освен гориво друго не знае, на колегата приятеля с честите ремонти явно трябва да се замисли сериозно на кого и защо си дава машината за ремонт.
Последна промяна от професионал на чет фев 02, 2012 5:00 pm, променено общо 1 път.
dragozow - майстор
forski написа:
Интересно се развива темата и информацията става все по-полезна за хората на които им предстои подобна покупка :)
Колеги как стои въпроса с мощноста на машините в диапазона 40-45 кубика и мощност 2.5 - 2.8 к.с. и макс 50 cm3 и 3 к.с.
Всеки казва купи си мощна машина, хубаво обаче машините които се визират като мощни са над 1000лв. а това поне за мен е проблем :?
Въпроса ми е дали с една 40/45 кубикова машина ще се чувствам достатъчно комфортно при работа с нея, говорим за рязане на дърва за огрев, кастрене, разчистване и т.н.
И колко е евентуалния работен живот на тази машина ако приемем че с нея ще се работи както трябва по-всички правила предписани от производителя :?:
Голямата и мощна машина е като голямата и мощна кола, когато ти трябва я имаш. Ако си рязал с 33 см3 машина и почнеш да режеш с 45 см3 ще усетиш разликата. Друг е въпроса че ако режеш метровки за една две печки не ти трябва голяма машина. Относително е на кой какво му трябва, някои се кефят и на китайските безименни резачки по 80-150 лв и казват че са много добри...
До forski
Разбирам, че си направил избор на марката. До тук уцели десетката. Сега ти предстои да избереш модела. Правилно си се насочил. MS 230 и 250 са много добри попадения. Както казах и преди те са еднотипни, произвеждат се повече от 15 години. Това означава, че конструктивно са изключително добре балансирани. За новите модели това не може да се каже. Ако се двоумиш кой да е модела, изходи от парите, които си готов да заделиш и не забравяй, че малко повече мощност никога не е излишна. При това запазваш еднакво тегло и разход на гориво. По големия двигател гори повече, но има по-голяма мощност, която му позволява по-бързо да среже дървото.
Основния ти избор, който трябва да направиш е за режещата гарнитура. Тук трябва да се посъветваш със специалист. Има много варианти. В магазините машините идват със стандартно оборудване, което никога на е най-подходящото. Много са параметрите, които трябва да се премислят. В електронните магазини може да ти окомплектоват машината както си пожелаеш. Още повече, че там често правят промоции. В началото ти беше посочил такъв магазин.
професионал - специалист
dragozow написа:
някои се кефят и на китайските безименни резачки по 80-150 лв и казват че са много добри...
Ако преди това са рязали на бичкия (трион)
MamaMy - майстор
След бичкията и Дружба и Урал са перфектните резачки :-D
joro123 - помощник
Точно Дружба бе причината навремето да вземем Хусварна 40 -1989година. За 3 дни с Дружбата -2 дървета и 3 пъти пълно разглобяване,а частичните ремонти безброй.В къщи пали без грешка,в гората няма палене.И на третия ден отлетя в едно дере (с идеята да не я намери някой та да се ядосва и той) и купихме Хусварна 40.До миналата година с нея никви ядове,но сега и тя взе да се бъзизка.Прецака се нещо стартера и направо капака се разлетя на парчета-ремонт50 лева и то за капак втора употреба.След това пречукаха лагери аре 130 кинта за ремонт,бобина още 100.И миналата седмица пак бобина, пак 100 кинта.Та сега ако сдаде багажа вече нема да я стягам -минавам на китаче та ако се прецаква поне да е по евтино.Щото за тия пари който дадох за стягане щях да купя 4 китаеца-режеш и като се затъпи веригата взимаш нова резачка а старата на скрап.Пробвах даже една резачка на колега РТР или нещо такова , за 100 лева е срязала до сега над100 кубика и си реже доволно като е доста по мощна от моята.Не правя реклама и не продавам резачки,просто искам да съм максимално обективен и мисля че Щил и Хускварна са добри ( е не като старите модели ),но стане ли време да се разнася по ремонти по добре е нова китайка,щото на цената на един чарк за маркова машина взимаш цяла резачка.Която ако се случи да е добра като на колегата който не иска и да чуе за гореспоменатите марки то тия марковите май ще станат рядкост.Няма ко да се лъжем китайските машини стават все по добри а с гаранция и евтината си подръжка все повече се налагат на пазара
Последна промяна от joro123 на нед яну 29, 2012 2:44 pm, променено общо 1 път.
forski - специалист
Еееее за 23 години все си е избила службата тази Хускварната,ако и тази която купя изкара толкова със чиста съвест след 20+ години ще я сменя с нова :) :supz:
dragozow - майстор
Като казахте китайски дърворезачки на една от фирмите вносители им изтеглиха всичките машини от пазара наскоро. Крият се, нямат адрес, нямат платежни документи, не са минали изпитания и т.н. Обикновено ги продават по пазарите, една машина струва колкото две маркови шини. Вярно че са евтини, но с това им свършват предимствата.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 385

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: