• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 39
Ел. инструментите. Консумативи.
gogo7777 - майстор
Най-често допусканата грешка е , че като се ползват дискове за дърво 150мм. се слагат на ъглошлайфите без да се съобразят оборотите на двете. Примерно дисковете обикновенно са за около 6500-7200 оборота, а оборотите на ъглошлайфите (150мм) вариран от 6000-10000. Малките (115 и 125) достигат 12000 оборота. Самите дискове са с друг размер на отвора, но се правят някакви втулки и др. подобни глупости за да се пригодят. Виждал съм даже да се продават дискове и към тях и втулка за адаптиране. Те не са за ръчен инструмент.
Гледайте оборотите на диска и на ъглошлайфа преди да почнете да режете особено мек материал като дървото.
mitko64 - майстор
Какви преходни втулки? Асортимента на Raider ти предлага директно инструментариум за осакатяване с отвор 22.2мм. Кеф ти 115мм, 125мм, кеф ти главореза 230мм.
gogo7777 - майстор
Аз лично на ъглошлойфа никога не слагам стоманен диск за рязане. За дърво си има дърводелски инструменти, които са по-ефективни и по-безопасни.
А за Райдера и другите му събратя съм категорично против. Удоволствието от илюзията, че си купил нова машина за смешни пари, се изпарява още на следващия ден, а машината се ползва и те радва дълго време.
Изумяват ме хората дето казват.....по-добре да си купя 5 Райдера от колкото да дам 150-200лв. за една хубава машинка......и тайно се надява ментака да изкара поне месец-два за да се изкара на печалба :-D
vk - специалист
Дайте да коментираме конкретни дискове. Ето например 2 вида, на единия (малкия) пише до 11 хил.оборота, а на другия до 5000 оборота. А и двата изглеждат като за дърво.
Не е ли най-важното ъглошлайфа да има две стабилни ръкохватки за двете ръце. Това са обикновено по-големите машини.
Изображение
gogo7777 - майстор
Истинският аршин за дисковете е метра в секунда в 99% то е 80м/сек.. По-малкия диск 125мм може да се върти на големите обороти. Там горе долу влизат в границата, обаче при по-големите е друго. Визирам ъглошлайфите средните и големите. Там има разнообразие в оборотите и може да се случи точно това, да се сложи неподходящ диск. Някъде бях написал една формула за смятане, но не си я намирам :?

А ето я
Ето ти една формулка за смятане. Vd = D x 3,14 x Vm / 60000

Където:
Vd ---- скоростта на диска в м/сек.
D------ диаметър на диска в мм.
Vm---- скоростта на вала в об/мин.

Примерно за стандартен диск ф230мм , на който му дават 80 м/сек. макс. Вала ти върти 6500 об/мин.

Vd = 230 х 3,14 х 6500 /60000 = 78,2383333 м/сек.
Chefo77 - майстор
Преди 2 седмици бащата решил да отреже няколко талпи ... с какво с какво ... с шлайфа. Намерил едни дискове, които му бях дал за настолните циркуляри, сложил един на стаария БГ голям шлайф и ... операция, големия и втория пръст на десния крак са с шипове захванати към крака. Държали се на кожичката от долната страна.
И се обиди когато му казах, че е идиот.
Но той продължава да е сигурен, че НЯМА КАКВО ТОЛКОВА ДА СТАНЕ!
housedoktor - майстор
Съжалявам за инцидента с баща ти ,Чефо. Сега си спомних за случка преди няколко години.Ремонтирах къща в едно село и покрай нея мина възрастен мъж с голям ъглошлайф и циркулярен диск на него.Естествено го заговорих точно с цел да го предупредя колко е опасно.А получих най -шокиращия отговор ,нещо от рода "Знам бе момче",придружен с показването на огромен зловещ белег на ръката!!!Точно от същата комбинация шлайф+диск за циркуляр.Човека нямало с какво да среже няколко греди та затова продължава да го ползва..За късмет Хускварната ми беше в буса и пратих едно от момчетата да ги среже.Не използвайте ъглошлайф за рязане на дърво,приятели!
професионал - специалист
Да запиша и аз тъста в тази злощастна графа - есента взел да подрязва една врата без да я сваля, на място, със малък флекс оборудван със съответния диск и ..... дълъг разрез на бедрото, няколкочасова операция, няколко пръста на ръката едва скърпени и така!
  • П.П.
По същото време аз бях на частно в Бояна и трябваше да срежа 2-3 летви но се оказа, че съм забравил ръчния циркуляр и като почнах да режа с триона, клиента вика - " Стига се мъчи сега ще ти дам машинка." - след това донася.... малък флекс с диск за дърво!!! Категорично отказах да го ползвам, и той взе и ги сряза със думите - "Аз тук по къщата колко неща съм срязал с това, ехеее!"
madsnake - специалист
Дано да му остане само по къщата, а не по него.
jorkataG - специалист
Да спомена и аз моя опит с подобен диск и ъглошлайф. Имам ъглошлойф и диск за дърво. Рязал съм с него но винаги с предпазителя моя е 115 мм.
Първо на големи обороти прави едно завихряне което не е приятно и другото което се получава на големи обороти та и на по-ниски даже дървото започва да пуши и става една пушилка направо умрас :-D .
Затова си купих едно зеге за 40 кинта като ми требе /а то скоро ще ми требе за направата на един шкаф под мифката/ да си цъкам на воля летви и дъсчици хем безопасно хем чисто и няма да е черно по среза.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 39

Тема "Диск за рязане на дърво за ъглошлайф?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: