Ел. инструментите. Консумативи.
solo5 - майстор
... и накрая пак ще си купиш нови :lol:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Което д/показва за сетен път, че детето не слуша думи, а гледа обелените си колена...
emil_v r - майстор
Пиша тия редове , и се чудя отде вадя толкова акъл ?

1- не се точи с шкурки , понеже тя е мека, поддава и заобля всеки ръб .
2- требва фиксатор за ъгала като на чертежа на колегата горе (за начинаещи те )
2, не 3 - трябват два камъка , или нов шм. дискове , но спец. за тази цел
4 - точи се ръчно на едрият камик докато се заличат ръбовете по върхъ на ножа . (внимание ,сипва се Х2О )
5- точи се на финният докат пусне един мустак , по- тънък от косъм +Н2О ,
след тва в/у камъка сипваш малко нафта , и точиш последно .
6- не рендосваш мръсни , прашни , лакирани , безиросани дъски
предв. тва се маха , иначе скапва всеки нож .

Безсмисл. е да купуваш нови + нови ножове , по горните методи
(има и др. методи , това е упростено технол. ) ще са по- остри от новите .
Естеств. има и ножове които са от нек'во диво железо , и не стават .
От таквиз ножове (истинските) си правим секачи за камък ,остри кат бръснач , и работим с тях по 6 месеца .

Минути за реклама :idea:
Дълбаем букви по надгр. плочи , вземам по 10лв на буква ,
бъдете кратки :evil:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
От КОНРАД за 15-20 пари мини дрелка с дискчета, борчета и всякакви вкусотии. Това за надгробните плочи.
За ножовете. На ръка не може се докара добро заточване. Затова пак казвам, да се влезе във връзка със специалист точилар ама не на свредла, а баш на това.
Впрочем и аз имам интерес по темата. За мойто ренде няма нови ножове, а нещо позагубих връзка с майстори.
emil_v r - майстор
Може и така да е ,
ноо гледай тия надписи .
На 2200 год.
Дълбок релеф ... шрифт- курсив... виж разстоянията м/у буквите ?

С дрелка - не знам , но със секачът ще го прасна :-D за половин ден (но само надписа !)
Беее пробвай с дрелка само една буква ... една чертичка :wink:
Имало ли е въгл. стомана някога е инт. въпрос , ноо имам снимки някъде за прочутите мет. римски скоби ,
които сега ги правиха от ванадий (за Акропола )
и нищо не напрайха :-D
Пробл. е че ще да заспама
и тази тема :)
Последна промяна от emil_v r на пон окт 20, 2008 10:43 pm, променено общо 1 път.
Savov - специалист
Цитат:
Не те бива в точенето. Променил си ъгъла. Но пък при добра стойка, правиш добри мускули.
Цитат:
............ и накрая пак ще си купиш нови
Цитат:
1- не се точи с шкурки , понеже тя е мека, поддава и заобля всеки ръб .
Ъгъла не е променен.
Нови ножчета ще си купя при първа възможност, но и с тях ще бъде същото.
Заточва се добре с шкурката, ъглите не се заоблят. Поставям я на равна твърда повърхност и изтеглям острието само в една посока. Чува се равномерен звук. Ато малко променя ъгъла, звука веднага се променя. Вече ползвам шкурки в последователност 100 - 360 - 600 - 2000. След заточване, първите десетина дъски се рендосват перфектно. После от лака, чворовете и ...някой забравен пирон :sad:
griffin - майстор
Колега ако наистина не се е променил ъгъла на заточване товага оригиналните ти ножчета са от много мека стомана явно и бързо им за минава ръбчето при редносване на твърд материал.
Наистина има методи на точене на камък с масла и т.н ама това в домашни условия е трудно за постигане т.к и камъкът трябва да е гладък за което се използва пък друго точило което заглажда специално камъкът.
Шкурките в домашни условия са най лесната алтернатива, верно че е хувабо да имаш водач който да ти помага да държиш ъгъла но при липса нямаш особен избор.

Опитай да намериш ножчета които могат да паснат на твоята машинка като размери, дебелина, ширина и дължина и да са по маркови( по качествена стомана ).

Ето линк на нагледно ползване на шкурките щом човека може да се обръсне мисля че стават за заточване :-)
http://link.brightcove.com/services/lin ... d979196111
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
griffin, с металообработването на "ти" ли си или на "Вие"?
griffin - майстор
Не знам ти ще кажеш нали си специалист
emil_v r - майстор
Грифин , явно възможно е точенето с шкурка ,
аз казвам без да разсъждавам(най-мраза да мисля) :sad: как ме е учил
стар майстор дърводелец .
Даже въпреки обучението пак не мога да наточа нож , като майсторът.
Мамка му и нож, ... наточи ми един прост нож за хляб , и режеше 2 години след това .
Аз точа мах- за 1-2 месеца.
Тоо и аз ужким съм майстор всъщност :wink:

Тема "Ножовете на рендето се захабиха - ами сега?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: