• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 21
Ел. инструментите. Консумативи.
Chefo77 - майстор
Аз бях много доволен от Скил-а, докато не започнах да осъзнавам, че не е такова цвете за мирисане. Първо не работи добре отвеждането на праха. Перфорирана шкурка, всичко както трябва, във филтърната кутия се отделя много малко прах. После самата кутия започна зверски да вибрира и да се откача - наложи се да я усъвършенствам. И за капак започна зверски да вибрира, поради което вече го вкарах в сервиз и диагнозата беше спукан корпус на мястото, където ротора лагерува в него. Взех си ексцентър Метабо 125 мм от най-евтините, после и Макита 3711 и разбрах, че Скила всъщност е доста далеч от удобната работа. Подарих го на колегата.
Вибрациите не зависят от диаметъра, а от ексцентрицитета на диска. Колкото по-голям е той, толкова по-силни са вибрациите и толкова по-бързо е отнемането на материала.
А ако ти трябва много отнемане на материал - грубото можеш да го направиш с ъглошлайф с диск с велкро за шкурка. После дооформяш и финираш с орбиталния и обикновения виброшлайф.
brum - майстор
Разбрах, че скоростта и вибрациите зависят от ексцентрицитета на диска. Ама не знам кое ще ми трябва - да отнема много или малко. Метабото дето съм го цитирал по-горе има два радиуса на ексцентрицитета - 1.4/3.1 . Bosch-a за който си писал е на 1.25, т.е. маааалко по-фин от финния режим на това. А разликата в цените е 100 и малко пари в полза на Боша.

Ослушвам се за още малко предложения и ще избирам. То не че е спешно с оглед на здравословното ми състояние, ама като си наумя, че нещо ми трябва и не намирам мира докато не си го осигуря :)
griffin - майстор
В скъпите машини е предвидено да се сведат вибрациите до минимум. То обикновенно е написано че има ниски вибрации за по евтините модели тия неща никой не ги отчита и се спестават детайли. Слагат обратна тежест като на колянов вал, има решения с сачми които действат на тоя принцип зависи от производителя други слагат падове, гелове и т.н. Обикновенно за евтините ергономията не е приоритет.
brum - майстор
Почудих се на Метабо-то, ама накрая цената ме спря. И слезнах в по-долен клас - зелен Бош. PEX 300 е, вибрациите му не са уж малко по спецификация, ама работи доста по-леко от Спаркито дето е само виброшлайф. Изумен съм от скоростта с която отнема и колко финно може да пипа :) .
EDI - майстор
brum, как е ексцентъра, добре ли работи.И аз се оглеждам да си взема ексцентър, та видях, че РЕХ300 са го намалили на едно място, дават го за около 140 лева.Попрочетох за него и ми се струва ,че за моята любителска работа ще ми е добре.Другото, което гледах е СПАРКИ ЕХ125Е, та се колебая между двете машини.Дай малко отзиви за зеления БОШ, ако имаш вече впечатления.
griffin - майстор
Еди зелените ексцентици на бош доста вибрират бих казал че се доближават до скила като усещане в ръката, имаше някакъв стенд за тестване поне аз не успях да се впечатля от тях имаше няколко модела които бяха един дол дренки :-)
EDI - майстор
Мда, ясно за БОШ-а.Същите са отзивите и за СПАРКИ-то.Ще отпаднат и двете.Отивам към по-горни машини. :-D
brum - майстор
Ами отзиви - трудно. Първо, че още не съм го ползвал по-усилено, второ - нямам база за сравнение... Та к'вото и да кажа ще е субективно :) .
griffin - майстор
еди тука съм писал за синия ексцентър на боша ако ти се чете
http://woodbg.blogspot.fr/2014/01/blog-post_18.html
има вибрации не е като виброто ама и няма нищо общо с останалите дето съм имал :-) така че ако имаш пари се ориентирай към по висок клас :-)
EDI - майстор
Да, изчетох ти статията.До сега не съм имал ексцентър, не съм и работил с такъв, но се поориентирах в нещата вчера.Към по-висок клас се ориентирах вече.Тези дни ще споделя какво решение съм взел. :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 21

Тема "Ексцентър или вибро шлайф." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: