Ел. инструментите. Консумативи.
iliya_i - майстор
Аз градинска машина (резачка, косачка) със заземяване нямам, за това ползвам 2х1.5 вместо 3х1. По-голямо сечение на проводника при същия външен диаметър и цена.
hidrazin - майстор
Аз не знам за удължители на които да пише "за инструменти без заземяване".
Не случайно всичките ти тези инструменти са с щепсели Шуко. Дори да нямат защитни пластини. :)
Просто производителите спазват стандарти и на никой от тях дори не му е хрумвало че някой ще използва двужилен удължител.
Нещо което не би трябвало да съществува, освен ако не е със специални конектори.
Примерно контакта на удължителя да е като на картинката по-долу - да не можеш да натикаш Шуко.
Удължителите ТРЯБВА да са универсални, стандартни и БЕЗОПАСНИ.
Щото утре ще забравиш че е двойка и ще шибнеш на него ... някоя водна помпа.
Или по-лошото - някой друг ще го направи, предполагайки че е стандартен и истински.
Та никаква икономия няма в това.

Прикачен файл:
s-zoom.jpg
s-zoom.jpg (6.53 KиБ) Видяна 19226 пъти

:partyman:
iliya_i - майстор
Виж си линка дето си дал. Просто гнездото има допълнителен издатък, който не позволява да включиш стандартен шуко щепсл със заземителни пластини.
hidrazin - майстор
чет фев 06, 2025 11:29 pmiliya_i написа:
Просто гнездото има допълнителен издатък, който не позволява да включиш станда.тен шуко щепсл със заземителни пластини.
Ся трябва ли да се цитирам? :)
Нещо което не би трябвало да съществува, освен ако не е със специални конектори.
Просто тоя ми беше под ръка за картинката. От този с ИЗРАСТЪКА не намерих на първо четене.
Но дори и този вариант не ми харесва - ясно защо. Не е е универсален.
За други случаи ще трябва да имаш трижилен и икономията отива по дяволите.
Относно теглото - HO5RR-F 2х1,5 тежи 100 грама на метър а 3х1,5 тежи 125 грама на метър.
Или 250 грама е по-тежък за 10 метра. Разликата в диаметрите е около ЦЯЛ милиметър.
Е, разликата в цената е осезателна - около левче на метър. :-D
Това за мен не е никаква икономия, ама всеки сам си знае.
iliya_i - майстор
чет фев 06, 2025 11:51 pmhidrazin написа:
чет фев 06, 2025 11:29 pmiliya_i написа:
Просто гнездото има допълнителен издатък, който не позволява да включиш станда.тен шуко щепсл със заземителни пластини.
Ся трябва ли да се цитирам? :)
Изображение
kozl - майстор
Преди години съм набарал доста гъвкав гумиран кабел 2х1,5 мм2, с който смених кабелите на някои ел.инструменти.
Вече няколко пъти купувам за инструменти и удължители, е стои значително по-дървено от стария.
Какво го прави кабела по-гъвкав :?
Външната обвивка :?
Сечението на жичките в жилото :?
Svetoslavoff1 - майстор
Аз залагам на универсалноста, затова и споменах до 3х1,5.
А относно изключенията, налага ми се да ползвам, имам на доизживяване ел трион на 110в. Него и удължителя към трафа съм ги накичил с едни тройки, дето шуко не влиза и на всеки конектор има надпис "само за 110в".
hidrazin - майстор
пет фев 07, 2025 7:55 amiliya_i написа:
.....
Така е но въобще не съм се заглеждал за подробности в линка който дадох.
Даже въобще изключих че предлагат и двужилни.
Просто там имаше такива, които да отговарят на това изискване:
чет фев 06, 2025 7:46 pmSvetoslavoff1 написа:
Ще ми се да не е черно ШКПТ, че да се вижда над почвата. Сигнално оранжево, жълто или червено може би...
Мнението ми (лично за мен) си остава непроменено - НЕ на двупроводните удължители.
Щото утре на някой ще ще му се прекъсне кабела от огъване точно до щепсела. Класика в жанра.
И тоя някой ще изхвърли неразглобяемия контакт и ще сложи на кабела стандартно шуко.
Щото в магазина има само такива... Или щото е оранжев и му ходи на кабела. :wink:

Изображение

Ма всеки сам си знае...
пишман_майстор - майстор
Удължителите-да, тройка най-добре, че...
Въпреки, че имам и аз освен горните и едни, но по пет-шест метра двупроводни. С малко сечение , за преносима лампа или въобще малък , изолиран консуматор.. Но си е грешка това решение де...
Всички останали са ми трипроводни ( за монофазните).
Svetoslavoff1 - майстор
След запитването ми редно е да споделя какъв удължителен кабел взех. Поизчаках да вида как ще се държи в полеви условия и преди да се позатопли го оставях на нощните минуси. Добре е, гумиран, гъвкав и с прилична външна изолация и не най-важното , но е и сигнално червен.
ШКПЛ/H05RR-F 3х1,5mm2 на as schwabe.

Тема "Кабел за ръчни ел. инструменти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: