• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 138
Ел. инструментите. Консумативи.
Homunculus - помощник
Ударът става през цилиндъра и ударника 27. Ударникът е след "О"-пръстена, но влиза от дясната страна на цилиндъра, разменени са им местата на схемата. Най-вероятно ти е износено пръстенчето, което не се предлага отделно. SKIL са така - боклуци, които да изхвърлиш с удоволствие и парабола! И понеже си се набутал с тръба, ще те светна, че "О"-пръстенчето от СПАРКИ BPRXXX или BOSCH GBH 2-26 става, но не си спомням от кое точно, защото съм тъп... Арт.номер на СПАРКИ е 330236 и струва 40-50 ст, а на BOSCH e 1610210187 и струва около 2.50 лв. Нищо не ти пречи да купиш едно на СПАРКИ и да пробваш. Трябва ударникът да влезе плътно в цилиндъра и на известно разстояние (5-6-7-8мм) от дъното да започне да се усеща как се сгъстява въздухът под ударника. УДАРНИКЪТ НЕ ТРЯБВА ДА ДОСТИГА ДО ДЪНОТО!!! Преди тези "упражнения" трябва да се смажат цилиндъра, ударника и пръстенчето със смазка, и понеже хубавата грес на BOSCH струва 120лв/кг, можеш да си направиш смазка от две части ЛИТИЕВА (а не калциева!) грес и една част масло 15W40. Тази смазка е само за част 27, на зъбните търкалета сложи само литиева грес, че рядката ще потече през дюшемето.
Последна промяна от Homunculus на ср май 01, 2013 6:00 pm, променено общо 1 път.
reevil - специалист
Някой ако може да удари едно рамо за ротор и зъбчатка за Hilti T55, може и нови, ако знаете от къде мога да взема :)
bidjo - напреднал
Скоро не ми се беше налагало да ползвам bosch gbh 2-26 dre само на удар. Вчера обаче почнах да къртя и малък проблем. Длетото не се блокира и се върти свободно даже при работа се върти лекичко.
Някой има ли представа какво му има и как се ремонтира?
corropt - напреднал
Няма да питам, но се надявам информацията да е полезна на някой.

Понеже вчера винтоверта ми ( Black & Decker kc12gt ) отказа да работи с искри и пушек, днес посетих официален сервиз на адрес жк. Дървеница, бул. Андрей Ляпчев, 14. Очакванията ми бяха за скъп и неоправдан ремонт даже психически се бях настроил, че ще се наложи да се бръкна и да си купя нов.

За цена от 15лв си купих нов ел.мотор. Предложиха ми смяна за +10лв, но с това и сам се справих. Даже бях толкова радостен от ниската цена, че си забравих рестото и ме догониха да ми дадат парите, което се случва все по-рядко в днешно време.
mar80 - специалист
Здравейте колеги, закупих къртач Райдер RDP-HD11 втора ръка, но излезна проблем. Когато е включен на пробиване много лесно спира да се върти свредлото. Дори когато го задържа с ръка не може да завърти, мотора си работи без да променя звука или да се чува щракане или стъргане на зъбни колела. Дали тези къртачи имат предпазен съединител, ако е така то най-вероятно е олабил. Ако нямат съединител тогага може да са зъбни колела, но ако е така според мен ще се чува стъргане.
kossis - специалист
Колега, да не те разочаровам, но ако къртача ти е от тези с горната врътка-дето е най отгоре и близо до пробивната глава, тогава тая машина ще кърти прилично, но за пробиване няма да става много.

Аз имам подобна-Бош от тия първите ментета.

Изрони се едно евулвентно колело. Значи горе тази врътка има за задача да избутва назад това колело от пиньона и да спира въртеливото движение -тоест само да чука. Проблема е че това колело е напънато в пиньона с една лабава пружинка и в следствие на това-когато се заклини свредлото в бетона и колелото се изяжда. Чува се щракане !

При мотора има съединител от две феродни шайби и две метални-затегнати на оста с гайка -ако се отпусне тази гайка-приплъзва там съединението, ако се натегне се изяжда въпросното колело !!!

Цялата сглопка е много фалшива.

След като разбрах това и си купих -Спарки-3.5 кг-големо животно и като заклини свредлото се чува прещракване от истинският съединител !!!!
kossis - специалист
kossis написа:
Да преди време когато навлизаха ментетата баща ми, лека му пръст купи от Илиянци подобно менте "БОШ"- голям ментак излезе, само свредлата и шилата стават за нещо.
Какво да ви кажа първо се прецака кабела, после пусковия ключ-аз сменям, правя защо ли ?
Накрая както му е реда се прецака жалкото подобие на съединител.
В повечето ментета или няма съединител и трошат ръце или съединителя е от показания по долу тип - пиньон към които са захванати феродни шайби и те трябва да работят като съединител, но понеже ги затягат в "завода" щото иначе почти неможе да върти голями свредла - приплъзва, та стегнат той не сработва и какво става пиньона започва да приплъзва по еволвентните зъби на короната отсреща която се притиска с неква пружинка отзад (това е и част от " Системата за превключване на режима"-не знам да се смея или да плача), да спомена, че тия колела не са закалени въобще.
Та резултата е изронени зъби, като на снимката. Аз моя го охлаби и сега не рони колела и не може много силно да го натискам в бетона. Извода е ментака е ментак - не е смазан добре, няма надежден съединител, закалени части, антивибрационна система -какво е това ? За това от Райдър и тем подобни марки бих купил само флекс, щото почти няма какво да се прецака.
Накрая как отремонтирах менташкия "БОШ" които както каза един потребител по горе става само за къртене
еми взех си Спарки 4 килограмов с вертикален двигател за 500 лв и сега нема грешка-влизам на пакост в бетона.
Колкото до това да правите на стругар ново зъбно колело - то ще излезе колкото да купите още един ментак.- около 100 лв, щото стругарите само да настроят машината за 1 бройка и ето ти 60 лева и ако трябва да е закалено оле, оле става цифра и пара, варианта е от друг ментак здраво да се сложи.
Може би това ми е най-големия ментак от всички ел.инструменти - и повече никога няма да купя отговорна техника от менте фирма - перфоратори , моторни триони и тнт. Щото освен , че си давам парите за нещо което я работи малко я не-опасен конструктор лего,вечен музеен експонат, рискът да останеш без крак, ръка и други такива накрайници е голям , не мерси !!!
Снимките на зъбното колело са на 8 страница на тази тема !
mar80 - специалист
Ще трябва да го разглобя да видим какво му е точно. Възможно ли е този съединител да не е затегнат. И аз имах един ментак малък перфоратор Бош, работише добре докато не взех да ползвам по-големи свредла (ф16-24) и го запънах няколко пъти, и от там се изрониха въпросните зъбни колела. За по-малки свредла си взех Спарки 241, но големите бургий му идват тежки и не искам да го прецакам, за това си взех Райдера. Не исках да инвестирам повече пари, защото годишно ми трябва за 20-30 дупки с голямо свредло.
kossis - специалист
Нали ти написах- тоя съединител -ако е хлабав- приплъзва, ако го натегнеш-товара ще отиде върху зъбното колело и когато блокира свредлото- започва прещракване на това колело докато накрая се изрони !
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 138

Тема "Машината ви е повредена- попитайте ТУК." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: