Ел. инструментите. Консумативи.
griffin - майстор
Не са едни и същи циркулярите. Риобито има много по голям капацитет за кълцане с тоя разтеглив плот, може лесно да му се направи инсърт за диска и предпазителя на диска е много добре измислен, НО няма слотове в масата което е голям минус.
По снимки за шепарда кат гледам има малък капазитет за разбичване може би 20-25см отдясно и не може да му се направи инсърт.
NeoBoss - специалист
@grifin ryobiто има слотове на плота (погледни пак) просто си има всичко . Това китайче шепарта е пълно копие на ейнхела който се опитах да коментираме , няма нищо общо с това риоби. Като за Риобито си има много потребителски коментари в нета в за плюсовете и минусите и всички са че си заслужава всяко едно пени, ама тука в бг няма кой да ни предлага такива продукти :)
griffin - майстор
Да сори гледах само клипчето само и там няма а на снимките има слотове машинката. Ако снимките са това което е реално в магазина съм с две ръце за него :weedman:
NeoBoss - специалист
Честит празник !

Така е , и ако го продаваха някъде наблизо за тези пари нямаше да пускам тема тука :D постнах линка само за за да се види че явно и с пръдня става. Мислех че и еинхел са тръгнали към този път, ама специално за този модел вече намерих няколко коментара които са доста отрицателни - по добър е от повечето китайчета ама пак неможеш права дъска да отрежеш.
Та от няколко дена , се ориентирам към правене на маса и събирам идеи , и се чудя, тъй ли иначе ще правя маса ... дали да не хвана да си направя целия циркуляр. Имам двигател от чисто нов верижен трион Black&decker 1600w. По смятане в обратен ред излиза че мотора е 20 000 оборота в минута. В смисъл за предавката която има толкова оборота му трябват за да постигне 8м/с.

Според мен щом става за верижен трион ще става и за циркуляр. Това което се колебая е към какъв размер диск да се ориентирам. Колкото е по-голям диска , толкова повече натоварва мотора, но същевременно с това изисква по-малка скорост на въртене, което ще олекотява диска. Кой е най масовия, и лесен за намиране диск (предполагам ще е и най-евтин (см/цена) )
mavryt4o - майстор
диск около 300мм е доволно обороти около 5-6 хиляди е средата на нормата около 70м в секунда маса линеал подвижен плот не е толкова трудно но регулиране по височина и страничен наклон си е сложно поне за мен
NeoBoss - специалист
300мм ще му е много на това моторче, аз си мислех за нещо 140 , 150 но незнам кое е по масово и по изгодно. За промяна на нивото и наклона съм се спрял на това изпълнение не се вижда много добре ама мисля че със 4 панти и един шпиндел ще свърпи работа. Само законтрящият лост не го различавам как действа.
Също така и ще ми трябва информация , разделителят зад ножа , но който се прикрепя предпазителя , колко депел трябва да бъде. Играе ли ролята да разделя дъската след сряза за да не заклинва ?
griffin - майстор
Мисля че масовия размер дискове са 254мм или 10инча поне за настолните. Хубав диск е около 100на лв с доставката от англия може и по малко да ти се върже де но около :-D. Щом тръгваш да си правиш цялата машина според мен се замисли за индукционен мотор по малко шум и никаква потдръжка. Статията която си дал мисля че човека е с индукционен. За 254мм диск доколкото съм се зачитал по сайтовете масовата скорост е 4-5хиляди оборота. Ако скоростта ти е по ниска трябва да подаваш по бавно материал при рязане ако е по висока ще имаш прегаряне ако не успяваш да подаваш материала достатъчно бързо. Диска 254 може би ще ти е достатъчен зависи какво правиш на мен за 4-5години в реални условия ми се е налагало да ползвам по голям диск само 5-6 пъти и съм се оправял някак си.

Нямах време да добавя сутринта, разделителя зад диска трябва да е с дебелина малко по малка или равна на ЗЪБИТЕ на диска самия диск е по тънък. Доста хора гледам да работят без тоя делител, но лично мен ме е страх без него като съм гледал филмчета в нета.

Ще чакам снимки как се развива т.к аз много сериозно си мислех да си правя но с индукционен мотор и да тръгна от строителен циркуляр :-D тука може да изпадне такъв за 50-100 евра и въпреки ниските обороти е алтернатива :weedman:
Последна промяна от griffin на пон май 25, 2015 4:28 pm, променено общо 1 път.
NeoBoss - специалист
мотор както казах вече имам, идеята е ако може да се ползва него. За рязане мисля че 8см са ми тостатъчни. Но Мисля че ще трябва да пусна друга тема за това начинание

Тема "Избор на циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: