Ел. инструментите. Консумативи.
пон авг 14, 2023 9:41 pmDidomir написа:
...търся мощен, лек и издръжлив инструмент...
От тия трите, може да намериш, но без едното. Инак, според разглежданите, трябва да добавиш ок. 300+ пари, за да се изпълни условно желанието ти.
Не зная защо пропусна гоуф+, пък ако щеш и файтон си вземи!
За дворната ти работа, определил си разкошен бюджет.
Ако не може да пипнеш в ръка и да прецениш (то си трябва и опит), пообиколи представители и вносители, и избери на око! Ако ти е трудно, покани нещо нежно на шопинга!
Didomir - помощник
пон авг 14, 2023 10:25 pmТрифон П.Трифонов написа:
...търся мощен, лек и издръжлив инструмент...
...
Ако не може да пипнеш в ръка и да прецениш (то си трябва и опит), пообиколи представители и вносители, и избери на око!
За това са форумите, да споделяме опит. Не е нужно всеки да ходи да пазарува с нещо нежно.

P.S. Хайде сега помисли ако ти зададеш подобен въпрос и получиш подобен отговор защо преливаме от пусти в празни битове в бозата от данни на форума.
Soviet_Soldier - специалист
Хайде и аз да се включа с едно питане за покупка на домашен моторен трион, ако може нивото над "Голф 2" :-k , да кажем Jetta/Bora/Passat.

Извън шегата, бюджета е до около 800лв, и търся мощен, лек и издръжлив инструмент, предполагам нещо като 42-45см3 ще върши работа.Загледал съм се по следните машини:

42 cm3:
- Echo 4010 (2.6 к.с)
- Stihl MS 231 C-BE (2.7 к.с)
- OleoMac GS451 (2.9 к.с.)

45cm3:
- Echo 4510
- Stihl 251 - C-BE модела ще излезе извън бюджета май.
- Husqvarna 445 II

Като работа очаквам събаряне на някое дърво 50-70/80см диаметър, "дворна работа" и рязане на "метровки" за отопление 10 - 20м3/г.

За сега клоня към Echo 4010 , но няма много мнения за марка/модел из форума. Stihl си е класика, но дали (и до колко) е по-добър от Echo не знам (като енернономия също). OleoMac - също не намирам много отзиви.

Съвети и мнения са добре дошли.
Husqvarna 445 Mark II не бих го разглеждал на Ваше място, защото е неремонтопригоден модел. Там отсъства алуминиев картер, цилиндъра е хванат директно към пластмасовия корпус, който при прегряване, или при превъртане на лагер в гнездото си се деформира и трябва да се замени. Освен много скъпия цилиндър, трябва и целия корпус да смените, което излиза по-скъпо от това да вземете нова резачка. Частите на Husqvarna са с огромни надценки, както и консумативите.

Също така не знам какво Ви привлича в C-BE моделите с безинструментално обтягане на веригата. Първо не фиксират шината така добре, като класиката 2 гайки. Второ, като се разтегне веригата малко, и не може да се натегне с тоя механизъм. Просто ходът му е по-ограничен, в сравнение с класическите версии.
Didomir - помощник
пон авг 14, 2023 11:36 pmSoviet_Soldier написа:
Хайде и аз да се включа с едно питане за покупка на домашен моторен трион, ако може нивото над "Голф 2" :-k , да кажем Jetta/Bora/Passat.

Извън шегата, бюджета е до около 800лв, и търся мощен, лек и издръжлив инструмент, предполагам нещо като 42-45см3 ще върши работа.Загледал съм се по следните машини:

42 cm3:
- Echo 4010 (2.6 к.с)
- Stihl MS 231 C-BE (2.7 к.с)
- OleoMac GS451 (2.9 к.с.)

45cm3:
- Echo 4510
- Stihl 251 - C-BE модела ще излезе извън бюджета май.
- Husqvarna 445 II

Като работа очаквам събаряне на някое дърво 50-70/80см диаметър, "дворна работа" и рязане на "метровки" за отопление 10 - 20м3/г.

За сега клоня към Echo 4010 , но няма много мнения за марка/модел из форума. Stihl си е класика, но дали (и до колко) е по-добър от Echo не знам (като енернономия също). OleoMac - също не намирам много отзиви.

Съвети и мнения са добре дошли.
Husqvarna 445 Mark II не бих го разглеждал на Ваше място, защото е неремонтопригоден модел. Там отсъства алуминиев картер, цилиндъра е хванат директно към пластмасовия корпус, който при прегряване, или при превъртане на лагер в гнездото си се деформира и трябва да се замени. Освен много скъпия цилиндър, трябва и целия корпус да смените, което излиза по-скъпо от това да вземете нова резачка. Частите на Husqvarna са с огромни надценки, както и консумативите.

Също така не знам какво Ви привлича в C-BE моделите с безинструментално обтягане на веригата. Първо не фиксират шината така добре, като класиката 2 гайки. Второ, като се разтегне веригата малко, и не може да се натегне с тоя механизъм. Просто ходът му е по-ограничен, в сравнение с класическите версии.
Благодаря за отговора.

Относно C-BE моделите, се чудя при все че до сега съм работил с машини с праймер, колко по-трудно ще е стартирането без ?
По-скоро Еласто старта и праймера ме привличат до някъде, за сметка на около 300гр. добавено тегло.
пон авг 14, 2023 11:48 pmDidomir написа:

Благодаря за отговора.

Относно C-BE моделите, се чудя при все че до сега съм работил с машини с праймер, колко по-трудно ще е стартирането без ?
По-скоро Еласто старта и праймера ме привличат до някъде, за сметка на около 300гр. добавено тегло.
Няколко дръпки в повече на стартера, докато подкачи гориво. Не е фатално и да е без праймер.

Що се отнася до Еласто старта, тези 40-45 кубикови двигателчета не дават кой знае кво съпротивление. За физически здрав човек, стартирането им с обикновен стартер не би трябвало да е проблем. Плюсът на Еласто старта е само един - по-лесно се тегли стартера, а минусите са 3. 1-во, че е по-скъп, 2-ро, че прави машината по-тежка, 3-то че излиза от строя по-лесно.
Еластостарта е просто един "ластик"- нищо не олекотява, а просто оМекотява.
Ергостарта е яката екстра, но не е навсякъде и струва допълнителни финикийци.
https://www.stihl.bg/elastostart.aspx
https://www.stihl.bg/stihl-ergostart.aspx
Щил продава доста машини с ерго в описанието, но само до там- описанието. Имам две така, от три.
Относно праймера, дръпките са 9, на дълго неработила машина. Обикновено по големите машинки си имат декомпресор.
Сега питащият, ако си мисли, че всеки ще седне да прави сравнителен анализ на 6бр. машини, леко се е объркАл.
С 231- 251 няма да сбърка за домашна работа много. Леко ще реже за огрев, трудно при кастрене, особено горе и обратно, с всяка по лека и слаба машина.
Е, не са ли логични тези нещица, Г-не?!

За Вас машината е Echo CS-4010.
Ако не забравите да се афиширате като съфорумник, г-н Драгозов би могъл да ви изненада.
емовлаха - специалист
За машина със праймер при мен Хускварните са със и първото запалване на студен мотор се случва след второто дърпане и двете машини са на постоянен контакт така де за неграмотни като мен :-D Щил-а ми няма праймер 5 дърпания някъде и е първото запалване, ако не съм го палил 6-7 месеца и е оставен със бензин тука някъде колкото Трифон споменава пали със обилен пушек като парен локомотив :) Еластостат-а това ми беше първия дефект в Щил-а тъй като не ползвам декомпресора, скъса и гумата и въжето и не можах да си свърша работата, минах на обикновена дръжка там имах драми със въжетата но отвертката със мен и ги правех във движение докато сервиза не ми достави читаво въже
Голямата я изпразвам откак започна повече да почива, за сметка на малката.
След сверка, последно съм я палил (малката) на 08.05 тази година. Седи си на дръвника, прибрана в сак и с останалият бензин.
Достатъчно време ли е да образува пушек или да изчакам да станат 7 месеца?
9 месеца за по сигурно, че седмаците са спорни?!!
Аз останах с впечатление, че има предвид стартерите с две пружини (как ги наричат Щил ,все тая), щото се говори за 300 грама отгоре. Тая "еласто" демпферна дръжчица със сигурност не добавя 300 грама отгоре, и едва ли за нея иде реч. И тя е не по-малко излишна при тия малки двигателчета.
Немците имат силни маркетингови специалисти, по тая причина продажбите им са добри във всички сфери.

Прави ми впечатление в последно време, как се хвърлят да дават по 18лв за "Hexa" пили, вместо 2 за обикновена. Внушили им, че са голяма работа, а на практика разликата в ефективността е нищожна, за разлика от тази в цените. :lol:

14:15 минута режат с верига заточвана с кръгла пила. На17:37 режат с заточвана с "Hexa":

емовлаха - специалист
Трифоне, миналия месец я палих и като завъших задачата пометна въпроса е да не го роди 7-маче, 9 месечно, че и по-рано туй то с червената убавиня! Иначе фастъка бръмка, омаслявам му 500мл но не кат на пияниците и си покърква често всяка седмица! Хекса-та отдавна е открита по-неволя в нашите родните гори и добре се получава на ЕР ЕС верига :)

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: