• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
Ел. инструментите. Консумативи.
Здравейте,

Моля за помощ при избор на компресор. Ще се използва основно за помпене на гуми (земеделска техника), обдухване, много рядко за боядисване на метални детайли.
Колебая се между:
Abac Montecarlo L30P
Abac A29 50 CM2/255
Първияте с по-голям дебит - 310 л/мин и директно задвижване, вторият е с ремък и 255 л/мин.
Предполагам, че и двата ще ми вършат работа, но ако някой има лични впечатления от машините, моля да сподели предимства или недостатъци.
dragozow - майстор
Какви точно детайли ще се боядисват? Питам, защото бояджиите ползват доста по-големи компресори. Тези двата ако трябва да пръскаш колеми детайли ще трябва да ги чакаш и ще работят непрекъснато без да могат да смогнат.
нед май 11, 2025 9:48 amdragozow написа:
Какви точно детайли ще се боядисват? Питам, защото бояджиите ползват доста по-големи компресори. Тези двата ако трябва да пръскаш колеми детайли ще трябва да ги чакаш и ще работят непрекъснато без да могат да смогнат.
Боядисване (ако въобще се използва за това) на метални профили преди монтаж. Например грундиране (5-10 минути работа), след като поизсъхне боята, още 10 мин. от другата страна... такива неща. Наясно съм, че за боядисване си трябват по-сериозни и дебит и резервоар.
Трябва ми надеждна машина, не за ежеднево ползване, но когато я включа да работи, а не да се чудя какво пак се е случило. Вече бягам от "бюджетни китайци" без сервиз и продажба на резервни части в България.
пишман_майстор - майстор
Ако ще се мести насам-натам често, ще работи кратко, вероятно по-добре ще е с моноблока . Като по-лек и удобен за пренасяне и бързо позициониране.
Ако се гони ресурс - втория. Работи по-разтоварено и по-хладно. Конденза ще му е по-малък.
Това с литрите дебит малко трябва се внимава. Едно е входящ дебит. Друго е само дебит.
Второто е реалното ( излизащото от компресора) .
Докато входящ дебит е един маркетингов трик. Да се ловат шараните на цифри. А дебита ( изходящ) конкретно на моноблока след малко повечко работа , като загреее дотолкова, че няма пипане без ръкавица главата му, ще е макс 150л. И ще има доволно конденз.
П.п. нямам ги конкретните модели. Които м/у другото са качествените версии ( сините) на Абак.
Но дали съжденията са ми в грешна посока?
Не мисля , но все пак....
Ще се радвам ако греша.
offvt69 - напреднал
Да се включа и аз.
Ако може г-н Драгозов да обясни разликата между ABAC MONTECARLO L20 и ABAC POLE POSITION L20.
Ще се ползва за обдухване, някой пневматични инструменти и малки детайли за боядисване.
Предпочитам 24л за повече мобилност.
dragozow - майстор
Различни серии, но Montecarlo > Poleposition. Реално са с една и съща глава, L20. Разликите са дребни ако въобще могат да се видят такива.

За случая по-горе не случайно питам какво ще се боядисва, защото на големи детайли въздуха не стига и ще работи в непрекъснат режим без шанс да смогне на бояджията. Разбира се това е относително ако трябва да пръсне нещо съвсем дребно и инцидентно. Гума за земеделска техника също е относително, ако е задна гума на трактор и е на мекица ще види зор с тази малка бутилка. Въобще тези 50 литрови бутилки са по-скоро за гаража и дреболии. Ако ограничението е в монофазния ток препоръчвам A49 моделите, има вариант на 90 л бутилка, дебита е двоен, цената и тя. Относно дебита написан в каталожните данни, вадиш поне 20% за да получиш реалния.
пон май 12, 2025 6:57 amdragozow написа:
... ако е задна гума на трактор и е на мекица ще види зор с тази малка бутилка.
Май най-сериозното натоварване ще е това. Става въпрос обаче за малък градински трактор, 24 к.с. Захранването е монофазно.
dragozow - майстор
За малко тракторче ще ти свърши работа всякакъв компресор, дори и тези за запалката на колата.
offvt69 - напреднал
При един и същ компресор каква е разликата между синя и жълта серия при 50литровите (за ABAC)?
Възможно ли е да работят на10бара като синия 24 литров със същият компресор?
dragozow - майстор
Жълтите са хоби, в повечето случаи са евтино изпълнение, евтин пресостат, евтин охладител, евтин възвратен клапан и т.н. На 10 бара работно им е много. Жълтите ги произвежда Fiac, който е част от групата. При жълтите се цели ниска цена, макар да не е много ниска. За какво е нужно 10 бара работно? Питам, защото повечето инструменти искат 4 - 6 бара.
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38

Тема "Компресор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: