Ел. инструментите. Консумативи.
пишман_майстор - майстор
Не, нямат за щил, все още. Нататък във времето може и да имат.
Виж на лс ще ти пусна линка, да не стане реклама.
Но за мераклиите , излезе цената колко е конкретно за хуск 365/372 : 800 леи , 155 евро д/г. Цена доставка- не знам .
И да питам нещо: някой с лошо впечатление, повреди с HP ultra на щил в бензина? Докараха ми една щилка 362- зле отвсякъде, компресия, нагар. Собственика твърди, че е карана само с такова масло. Показа ми тубата . Чак нещо не мога да повярвам.
И тъй като му казах, че ще се забавя във времето докато я почна , реши да се обърне към друг.
Ghostwheel - помощник
Благодаря за линка, но комшийте спокойно може да си ги задържат за тия пари. За под 100$, или около стоте, човек може да си закупи доказан продукт със чудесни характеристики, и динографика/клипче как работи стокова резачка с него за доказателство, от хамериката, че дори и от неръждавейка - там много не смеят да лъжат за такива неща, че после в съда и ... Отделно отзивите на ползвателите са повече от положителни за няколко фирми, занимаващи се с такива неща. Ако човек не е с две леви ръце и не го помръзва, може сам да си изкорми и портне стоковия аспух - ще докара едни около 10% гарантирано за без пари...
П.П.
Доколкото съм слушал преди време - щилското и маслото на хуск (пълната синтетика) излизали от един завод, но само с различен цвят. Дали е истина на 100% не знам, но в днешните времена на глобализация, не бих се учудил - ни щил, нито хуск имат рафинерии за масла. Аз затова мисля тази година да минавам на истинско масло - дивинойл пълна синтетика, или амсойл. Ако резачката не е с мтроник, и карбуратора не е бил регулиран като хората защо да не може да я опече и с пълна синтетика? Пресен пример е моята резачка - писах преди за случая - на 3 градуса взе да удря над 14к оборота със шина и верига, ако не се бях усетил овреме едва ли щеше да изкара повече от 4-5 резервоара така и после олеле -мале, тия резачки са боклуци. В тоя ред на мисли имам една ока червено масло на щил неразпечатвано - дойде аванта с резачката, та някой ако има мераци да пише на лично - давам го на половин цена.
Последна промяна от Ghostwheel на пон фев 02, 2026 10:59 pm, променено общо 1 път.
пишман_майстор - майстор
Точно . И аз съм ги гледал.
Дори мернах едно ТНТМ с вложка 17 ( издупкана на 16мм ) , заварена на аргон за ауспуха.
Ghostwheel - помощник
Може и така - с дупка и в нея заварена тръба, но на мен лично ми изглежда отврат като естетика. Затова мисля с дремелчето да прорежа 3-4 прореза, и да ги отворя като хриле, или да изрежа правоъгълна дупка със заслонче за нея с посока напред, а може като се махне мрежичката да се разшири стандартния отвор с около 30-50% повече площ - ще изглежда доста по-добре естетически, и няма да увеличи с много джабалата към резача - да му мислят комшийте:) Навремето даже си имах бумаги с формули как точно се изчисляват тези работи, но с времето станах мързелив и тия работи в последните 10години съм ги правил на око така да се каже. Някой ден като ми мине мързела, ще се заема сериозно да си намеря някой оригинален ауспух втора ръка, и ще тествам по емпиричен път кое е най-добре като перформънс и нива на шум. А като ми изтече гаранцията, ако курника е още жив, ще полирам смукателния, и ще полирам и отворя леко изпускателния порт, но без да променям фазите - би трябвало да стане още по-приятна машина, дано само съединителя не стане консуматив, че като гледам каква е разликата механично с МС362 изпитвам леки съмнения, а 261 би трябвало да стане като 362 с тези интервенции.

П.П. Около 16мм кръгъл отвор е за 50кубика двигател, за по-голям трябва и отвора да е малко по-голям, освен ако не са запазили оригиналния отвор, и този да е от другата страна на аспуха, но така има вероятност от паразитни завихряния при разделяне на потоците в ауспуха без физически разделител когато се използват два приблизително еднакви отвора в срещуположните страни на ауспуха.
емовлаха - специалист
пон фев 02, 2026 7:12 pmпишман_майстор написа:
Докараха ми една щилка 362- зле отвсякъде, компресия, нагар. Собственика твърди, че е карана само с такова масло. Показа ми тубата . Чак нещо не мога да повярвам.
Ръчен реглаж ли е карбуратора?
пон фев 02, 2026 11:41 pmGhostwheel написа:

Доколкото съм слушал преди време - щилското и маслото на хуск (пълната синтетика) излизали от един завод, но само с различен цвят. Дали е истина на 100% не знам, но в днешните времена на глобализация, не бих се учудил - ни щил, нито хуск имат рафинерии за масла.

Ако резачката не е с мтроник, и карбуратора не е бил регулиран като хората защо да не може да я опече и с пълна синтетика? Пресен пример е моята резачка - писах преди за случая - на 3 градуса взе да удря над 14к оборота със шина и верига, ако не се бях усетил овреме едва ли щеше да изкара повече от 4-5 резервоара така и после олеле -мале, тия резачки са боклуци.
Маслата на Хускварна и Щил са различни!

В заден пост драснах, че отверкаджийте пият една студена вода, не може да се минат максималните обороти със тази бобина дето е монтирана. Те Немските инженери са чели доста
Същото е и при М-троник. Да не си я свалил на 11к, че ще станем за смях със модификацийте :)

Ако смяташ,че е разработена резачката отнасяш я в сервиза. Там са твойте хора, притяга се ако е нужно цилиндъра, настройва се карбуратоеа ако е нужно, остриш си веригите и чакаш дървата :)

Това е за Амсойл
https://amsoil.bg/produkt/saber-100-syn ... troke-oil/
Ghostwheel - помощник
[/quote]

В заден пост драснах, че отверкаджийте пият една студена вода, не може да се минат максималните обороти със тази бобина дето е монтирана. Те Немските инженери са чели доста
Същото е и при М-троник. Да не си я свалил на 11к, че ще станем за смях със модификацийте :)

Ако смяташ,че е разработена резачката отнасяш я в сервиза. Там са твойте хора, притяга се ако е нужно цилиндъра, настройва се карбуратоеа ако е нужно, остриш си веригите и чакаш дървата :)

[/quote]

На клипчето човека показва как реже с 13 500-13 800, че и повече оборота под товар, но това е силномодифицирана резачка, нямаща нищо общо със стокова такава. Според мен това е изнасилване на машината - колко време ще удържи да работи с такива натоварвания при тоя олекотен цилиндър не е ясно - особено лятно време в жегите, ако беше със стария цилиндър по бива . Давайки и всичката газ без товар се усеща, че стига ограничителя - което при стокова резачка говори за бедна смес при обикновен карбуратор, мтроника е друга бира. Аз като част от отверкаджийте не мисля че пия студена вода - нямам за цел да правя 15-16к оборота под товар. Ако се разтърся със сигурност мога да намеря/приспособя бобина с комутатор без ограничител на оборотите - но не съм състезател все пак, а нормален ползвател, и държа да си използвам резачката малко по-продължително време напред в годините. Както всички знаем новото производство не е със същия запас като старото, и доста технологични процеси/операции са спестени, или "оптимизирани" към икономии. По американските сайтове, включително и дилъри на щил имаше изказвания, че конкретно 261 прави 14 500 оборота без шина и верига, но със шина и верига без товар, не трябвало да се надвишават 13 - 13 500 - това било безопасната зона. На моята ги свалих на 13 500 от 14 300 със шина и верига при 40см дължина на шината. Прави ми впечатление, че по Америка много хора правят силов тунинг на резачките, но никой никъде не споменава да прави и тунинг на охлаждането, защото няма как двигателя да работи с много по-голям товар, и да не отделя по-голямо количество топлина. Достатъчно е да се вдигне средната работна температура с около десетина градуса спрямо заложената от производителя, и живота на двигателя може да намалее драстично, което според мен е грешка, но това си е лично мое мнение. Аз затова казвам, че бих се заиграл със съвсем леки модификации по моята машина - просто ще и помогна да "диша малко по-добре". Това ще доведе до едни максимум 8-10% +, които със сигурност не биха били проблем в дългосрочен план. Ще и бодна и една хубава 45см. шина пак на .325, 1.6мм и ще се радвам на живота. Ако исках и имах нужда от значително по-мощна машина щях да си взема 362, или хуск 562XP и там вече можеше да има по-голяма заигравка - разликата в цените на двете щилки беше 90лв, а хуск-а идваше на цената на 261+15лв когато ми правиха офертата, но 261 ми заспа в ръцете като плесница на нос. Така че за мен цената не беше определящя. А моята резачка специално ще влезе в сервиз само и единствено ако се появи гаранционна рекламация. Цилиндъра го проверих със динамометричен ключ - не е мръднал - 10.5Nm му дават окончателно стягане. И те така...
пишман_майстор - майстор
емовлаха написа:
Ръчен реглаж ли е карбуратора?
Не ми я остави.
Само дръпнах въжето и махнах ауспуха . Нагар до безобразие. Направих си някои изводи. Не съм вдигал капаци, нищо.
Това пред собственика. Понеже държеше на диагноза.
И тъй като имам поети ангжименти, нямаше как да я почна веднага, реши да види друг човек.
А това с оборотите е малко тънка границата.
И както Емо спомена повечето машинки им сложиха ограничители в бобините, някои - и на карбовете ( тия с дисковете , отрезните машини, по-старите така ги ограничаваха често)
Разбрах го по трудния начин щото ми бяха докарали една резачка Долмар. Луд станах докато разбера що тъй прай. Оказа се с карб от отрезна машина - пак същата марка и кубатура.
Има бобини без ограничители , много автърмаркет са такива, дори и за сравнително по-нови модели. Също и по-старите хъскита ( серия 1, 2 ) и те се отвъртат яко, нямат ограничения.
Та има варианти , някои по-лесни, някои по-трудни за повдигане на оборотите.
Идва някой, бате дай да вдигнем малко повера, оборотите. Оглеждам я и ако преценя-правя го, ако не- отказвам да я барам над определена граница.
По правило долмар почти всички профи серии от марката през годините, до последните 7900/7910 , както и някои хускварни носят на оборотен "тунинг" с мярка . Особено тройка шаси 365/371/372 ( за хуските без х-торк). Двойките по рождение го правят :) . Щил обаче -не толкова, гледам да ги докарам макс до допустимите горна граница. Просто ги избягвам експериментите по тях.
емовлаха - специалист
пет фев 06, 2026 3:37 pmGhostwheel написа:

Предполагам като и сложиш пълно длето верига и започват родилните и мъки. Колкото е по-нова веригата толкова е по-дебел среза
Ако бих си купил 261 1.3мм верига микро и 40см шина за да си работи на оптималните оброти и да се охлажда
Добре е проверката и притягане да се прави в сервиз да не се изтегли късата клечка със алуминиеви винтове/късане и приключвния
Мойте нужници не ги пипам едната преди 22г съм я ностройвал и толкова. работила е и при -25 до 63см шина, последните 14 месеца не е палена. Дали ще запали нямам си на идея без гориво е оставена :) Иначе предимно суха твърда дървесина режа със нея поледните години изсъхнали брястове голямо количество и прилични диаметри. Моторната коса е със стандартните си настойки , малкия трион и той, него пък го гърча със пълно длето вериги 3/8 1.3мм , преди дни на -7 бръмкаше :) Опитвам се да не чопля със отвертката, получава се засега. Щото започна ли да пипам не мога да се задоволя със малкото :)
пет фев 06, 2026 6:59 pmпишман_майстор написа:
Ghostwheel - помощник
Нямам никакви грижи със фул чизъл вериги на .325, 1.6мм - 35-40см дъбици ги яде като халва с оригиналната 40см шина. Със фул чизъл реже по-бързо, отколкото със семичизъл. Просто трябва веригата да е наточена добре. Купих си за експеримента и олекотена шина 35см на 3/8, 1.6 мм и фул чизъл верига - дръвца над 25см почват леко да я тормозят, но до 25см в диаметър си ги пляска без грижи. Ако въобще реша някой ден да мина на 1.3мм звено ще е на 3/8 - тогава ще си взема верига пико дуро - с твърдосплавни пластини. В щатите си ги ползват тези резачки със 45-50см шини без грижи - говоря за стокови варианти. Тия дни се поразрових малко, и като гледам се намират оригинални ауспуси на щил за 80 кинта, май ще си взема един такъв за експеримента и ще видя за какво иде реч. Мислех че са по-скъпи, та се бях засилил да търся втора ръка. Не виждам какъв проблем може да има с болтовете, при положение че ги дават да се стягат на 10.5 нютона по сервизно ръководство. Имам динамометрични ключове и покривам диапазона от 1 до 150нютона. При нитродвигателите блоковете са от много шибана алуминиево-магнезиева сплав, заради теглото. Болтовете на главата са 4мм и там става много интересно ако повлечеш резба, та имам някакъв опит с такива ситуации
пишман_майстор - майстор
За каква щилка ти трябва аспух?
Ако ще се заиграваш с него , виж автърмаркет такъв . Кух е отвътре тотално и са евтенки . Диапазон 10-13 ойро ( без доставката ) за машини под 70 кубика.
П.п. за 261 ли? Погледнах стари мнения.
В Мотогрийн Стоянова от Русе , би трябвало да има. Виж там.

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: