• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 138
Ел. инструментите. Консумативи.
lov - майстор
Графита си е графит но четките се правят и с различна твърдост. Така че и това трябва да се взима под внимание. Ама един господ знае какво може да се ползва за заместител на оригиналните четки.
А ако роторчето е нагоряло наистина ще ги яде много бързо. Може да се полира и всичко ще си дойде на мястото.
MamaMy - майстор
Един полезен сайт за поръчка на резервни части за ел. машини и инструменти. Има и схеми:
http://www.powertoolspares.com/

ПП Ако е пускан вече, моля за извинение.
Kasper - специалист
По отношение на старите машини на ЕЛТОС спусъци за старите ъглошлайфи (с металните корпуси) има. Пластмасовата кутийка в дръжката на ъглошлайфите е реле, което (според мен) облекчава пускането на машината, може да работи и без него, но ще сменяте по-често спусъците (пусковият ток на ел. двиг ще натоварва спусъка вместо релето). Поемам ангажиента да разбера как точно работи релето и ще ви напиша.

За Б10 спусъци има не са скъпи цени от 4,50 да 6-7 лв. зависи от магазина.

По въпроса за кондензаторите в ръкохватките на всички машини - кондензатора служи за да обира искренето и смущенията, които създава ел. двигателя докато работи. За да разберете за какво става въпрос, ако този кондензатор го няма, когато работите с машината си пуснете телевизора, ако по картината се появят чертички хоризонтални те са от искренето на ел. двигателя, ако кондензатора ви е изправен чертички по телевизора няма. Ако не ви пука дали жената ще гледа нормално сапунката докато вие пробивате или разбърквате разтвор с дрелката може спокойно да махнете кондензатора от ръкохватката, това по никакъв начин няма да се отрази на работата на машината ви. Същите кондензатори има и в ъглошлайфите.

За пробидния трион на BOSCH GST135 - това мисля е прехвалената нова серия с възможност да реже 135мм дърво. Сериозно грене се получава от две неща (тъп нож е третото нещо):
1. Предния лагер на ротора превърта в леглото на алуминиевия корпус или самият лагер е повреден. Тогава машината загрява даже и без да се натоварва т.е. като я пуснеш без да режеш след 2-3 мин работа ако грее - БЕГОМ в сервиза - би трябвало да е гаранционна, ако не ти обърнат внимание - споко има 3 годии гаранция като спече лагера ще изгори ел. двигателя и ще сменят всичко!
2. Смазката на машината е повече от необходимото - колкото и странно да е когато смазката е повече се получава налягане в корпуса и невъзможност на машината дори да развие максималните обороти. Грее като слънце при работа. Това което ще се получи е - при рязане на ламинат няма да можеш да я изгориш, но ако почнеш да режеш ламинати за кухни .... след извесно време или ще свършат четките по-бързо или ще изпуши мотора. Ако е гарнционна отново нямаш проблем, ако не е - сменяй сервиза!

От проблема с многото смазка страдат и всички ъглошлайфи - когато решите да смените смазката на зъбната двойка не пълнете цялото легло с грес достатъчно е де напълните половината капачка, и да не я изравнявате като торта - отгоре ляга и голямото зъбно колело- то трябва едва да докосва смазката като легне в кутията!!!

Ето ви телефон на сервиза, който ползвам 0885072710 - в Бургас е и за сега вършат прилично работа.
4848profesor - помощник
При тези ъглошлайфи (алуминиев корпус ), модел WSBA 1400 на статора има монтирани два терморезистора ( с голям ток, който може да мине през тях), изработени от тънък съпротивителен проводник, който са свързани последователно на една от статорните намотки. Когато статора повиши температурата си, съпротивленията се увеличават и намаляват тока през машината. По този начин я защитават от претоварване. Не случайно голяма част от машините все още работят след повече от 30-годишна употреба.
Понякога при изгаряне на ротор или статор е възможно и тези резистори да изгорят. Не е проблем да се премахнат и да работи и без тях. Може да се монтира един плавен пуск, при който и машината работи при по-малка мощност ( около 10% по-ниска от номиналната - създава пад на напрежение ).
skrijo - специалист
4848profesor написа:
При тези ъглошлайфи (алуминиев корпус ), модел WSBA 1400 на статора има монтирани два терморезистора ( с голям ток, който може да мине през тях), изработени от тънък съпротивителен проводник, който са свързани последователно на една от статорните намотки. Когато статора повиши температурата си, съпротивленията се увеличават и намаляват тока през машината. По този начин я защитават от претоварване. Не случайно голяма част от машините все още работят след повече от 30-годишна употреба.
Понякога при изгаряне на ротор или статор е възможно и тези резистори да изгорят. Не е проблем да се премахнат и да работи и без тях. Може да се монтира един плавен пуск, при който и машината работи при по-малка мощност ( около 10% по-ниска от номиналната - създава пад на напрежение ).

Може ли и аз да си сложа на моя райдър един терморезистор :?:
4848profesor - помощник
Райдъра не заслужава чак такова уважение според мен. Но един плавен пуск може да му сложиш.
Здравейте,

Развали ми се механизмът за възвратно-постъпателното движение на ножов трион ТН 60 на ЕЛТОС Ловеч. Вижда се на първата снимка.

Дали някъде се продава такава част? Или подлежи ли на ремонт? Планката като че ли е била заварена за осичката.

Прикачен файл

DSC06332 1.jpg
DSC06332 1.jpg (247.79 KиБ) Видяна 10093 пъти

Прикачен файл

DSC06333 1.jpg
DSC06333 1.jpg (215.06 KиБ) Видяна 10093 пъти
Kumay - майстор
Положението е Джакпот!
Счупено бутало, лагер цилиндричен, износени зъбно колело и червяк на ротора! Не съм сигурен,
но ми се вижда, че и сферичните лагери са за свяна.
Съвета ми е не ремонтирай - купи си нова! Цената на ремонта се доближава до цената на новата.
Последна промяна от Kumay на пет ное 19, 2010 9:40 pm, променено общо 2 пъти.
Хм. Впечатлен съм от констатациите, направени по две не много подробни снимки.

Все пак това, което ме интересува е дали буталцето може да бъде заменено, т.е. дали може да се намери здраво или да се ремонтира, напр. с точкова заварка на правоъгълната планка към осичката?
4848profesor - помощник
не може да се ремонтира - направено е с точкова заварка. Смяна само с ново- питай в някой сервиз на Спарки - би трябвало да ги имат , не са и скъпи.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 138

Тема "Машината ви е повредена- попитайте ТУК." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: