• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Ел. инструментите. Консумативи.
пишман_майстор - майстор
То най-прецизните ги знаем, ма...
По-прецизен искаш да напишеш нали...
Chefo77 може да те посъветва . Той е пробвал различни . Не знам дали конкретно тия от линковете ти, но ... все пак.
Ал_ - специалист
От посочените три 216-ки съм сигурен, че с най-прецизна настройка от завода е бошът.
Без да гледам цената, и въпреки, че предпочитанията ми като марка клонят към бош и деуолт, аз бих взел метабото, особено предвид изискванията ти
cvetomill - помощник
ср окт 22, 2025 8:48 pmАл_ написа:
От посочените три 216-ки съм сигурен, че с най-прецизна настройка от завода е бошът.
Без да гледам цената, и въпреки, че предпочитанията ми като марка клонят към бош и деуолт, аз бих взел метабото, особено предвид изискванията ти
Е съвсем ме обърка :o
cvetomill - помощник
Иначе не се ограничавам само до тези модели, съвсем отворен съм и за други предложения.
PIP - майстор
Моя девалт е на близо 20г и никога не съм имал проблеми с прецизността, но вече не се предлага. Не съм ползвал тези дето си показал, така че не знам на практика колко са читави. Разгледах по картинки и спецификации набързо и ако не ти се харчат 2000хил. лв за пендула може да погледнеш тази макита Има си кажи речи всичко без излишни джунджурии по нея.
Ал_ - специалист
ср окт 22, 2025 10:20 pmcvetomill написа:
Е съвсем ме обърка :o
Това, че метабото е най-евтиният, не значи, че е най-калпавият, това имам предвид. Ще се мъкне често - значи бошът логично отпада с неговите 18 кг. От останалите два метабото е малко по-тежко, но за сметка на това - с доста по-добър капцитет при рязане.
PIP, имам предвид, че в последните години като че ли в заводите не си дават голям зор с настройките. Но пък всичко се донастройва.
cvetomill - помощник

След това ревю мисля, че се отказах от метабото...
И все повече клоня към бош-а, доста го хвалят по ревюта. И видях, че им е доста по-добра версия от BOSCH GCM 800 SJ, който видях в магазин и никак не ме грабна. 800 ме караше да мисля, че боша е недодялан, но сега вече виждам, че по-скъпия модел е доста по-добър.
Chefo77 - майстор
Привет!
Аз много пъти съм го казвал, когато коментираме различните машини с познати - най-доброто при такива машини го правят Festool. Но за да оцениш превъзходството на тази машина, трябва да си минал през много други. Един Kapex KS60 E-Set ще ти заспи ... но не може да отреже греда 7/7 наведнъж. Иначе е лек, мобилен, всичко му е измислено както трябва - супер прецизен въпреки наличието на водачи (забележи къде са разположени спрямо главата и плота), маркерът пада точно на мястото, където режеш, много добро прахоулавяне и много добре измислени канали, за да го почистиш пълноценно, точно в тази окомплектовка получаваш и лампата, и раздвижвания ъгъл за перфектно прехвърляне на искания ъгъл на среза... Но недостатъка му спрямо твоите изисквания е налице. И цената му е неприятна. А за твоите нужди сякаш е прекален, ние понякога се налага да гоним десети от милиметъра.
От останалите:
DeWalt 773 съм ползвал и беше кошмарен спрямо тогавашната ми Макита, LS0815. 774 не съм, но концепцията му на движение е същата. 780 е огромен и тежък, и нетолкова подходящ за фина работа.
Metabo на 216 съм ползвал доста време, но само във варианта без изтегляне. За този с такова има много положителни отзиви. Разочарован съм обаче от 254 с изтегляне!
Последният Bosch го забрави, тотално дърво. Мисля, че сам можеш да прецениш колко е добър, щом цената му е доста под цената на стандартната им 216-ка. GCM 8 изобщо не е лош избор.

Ако сега трябваше да избирам, щях да гледам между посочените Metabo и Bosch (щом не искаш Makita) на 216 мм. Винаги можеш да потърсиш и нещо втора ръка, но винаги можеш да нацелиш голяма греда с такъв избор.
cvetomill - помощник
Много благодаря. Ще опитам да видя метабо-то на живо, защото е по-популярно и евтино и има шанс да го има изложено. Ако не ме грабне ще скачам на Bosch GCM 8 SJL. Не бързам като цяло, ще изчакам до черния петък да видя ще има ли оферта.

П. С. Festool знам, че е най-доброто... но колкото и да ми се иска да имам поне 1 инструмент от тях, няма да е този :sad:
gogo7777 - майстор
Как стои въпроса с машините за метал. Ленторезна машина ще взимам, когато направя работилница. Сега бих се задоволил с герунг за диск 315мм. Ще бъде монтиран на работна маса и държа само на прецизност при рязане на тръби и профили под ъгъл от -45° до +60°
:drinkers:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Избор на Потапящ циркуляр, герунг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: