• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 39
Ел. инструментите. Консумативи.
kborisov - специалист
dpp написа:
Е как дясната ръка бе, да не си левичар?
Лявата е. Камерата нещо го е обърнала :(
Флексчето е малко, но зъбите на диска бяха големи, точно от тия на Райдър (има снимка в началото на темата). Използвах го защото реже най-бързо от всичко което имам и сравнително чисто. То пръста така е отрязан.
Имаше предпазител. Държах го с две ръце.
ESPACE - майстор
Нещо не мога да си представя как си го държал с две ръце и ти е захапал пръста :?
Много съм рязъл преди с тия 115мм дискове на Райдър с твърдосплавните пластини с флексове Bosch 11 и 14-ска и просто не мога да си представя как хем ще го държа с две ръце, хем ще ми докопа пръста.
Тани - модератор
Въобще не се чуди! Има катастрофи които и аз не мога да си ги представя , но са се случили. Както беше казал един съфорумец:

ЕДИН МИГ НЕВНИМАНИЕ И ЦЯЛ ЖИВОТ МЪРТЪВ!

Не си правете такива жестоки експерименти! Ползвайте инструментите по предназначение!
ESPACE - майстор
Чудя се щото работя постоянно с ъглошлайф и щом може да стане с такъв диск, защо да не може и с друг. Дали този ще ти захапе пръста или карбофлексов все тая. И все пак изобщо не ми е ясно как ако държа тялото с лявата ръка пръста ми ще отиде при диска.
kborisov - специалист
И аз не знам как стана (2 дена само това мисля). Става по-бързо отколкото може да си го помислиш. Предполагам, че е отскочил назад. Ръката ми беше в дебела ръкавица, плъзнала се е, и показалеца е попаднал където не трябва. След събитието продължавах да си го държа здраво ...
Тани - модератор
ESPACE написа:
Чудя се щото работя постоянно с ъглошлайф и щом може да стане с такъв диск, защо да не може и с друг. Дали този ще ти захапе пръста или карбофлексов все тая.
Ти наистина ли мислиш че няма разлика? Помисли си какво ще стане, ако един карбофлексов диск срещне метален пирон забит в дъската и след това си помисли какво ще се случи ако засечеш този пирон с това Изображение сложено на ъглошлайф , който се върти с 10 000 об/мин
Kumay - майстор
Тани написа:
Помисли си какво ще стане, ако един карбофлексов диск срещне метален пирон забит в дъската и след това си помисли какво ще се случи ако засечеш този пирон с това ...
Дори не е нужно да е пирон!!! При тези обороти и чеп ще свърши работа! Карбофлексовия може да бъде "захапан" от материала, а циркулярния "захапва" и машината тръгва... нанякъде :axe:

П.П. Как гадно звучи - "...да свърши работа!" И за да е по-стряскащо и напомнящо за колегите, ще повторя снимката от housedoktor

Прикачен файл

НаправиСам_bg • Виж темата - Диск за рязане на дърво за ъглошлайф_#p156517#p156517_281_369.jpg
НаправиСам_bg • Виж темата - Диск за рязане на дърво за ъглошлайф_#p156517#p156517_281_369.jpg (55.44 KиБ) Видяна 5392 пъти
Тани - модератор
ESPACE написа:
Чудя се щото работя постоянно с ъглошлайф и щом може да стане с такъв диск, защо да не може и с друг. Дали този ще ти захапе пръста или карбофлексов все тая. И все пак изобщо не ми е ясно как ако държа тялото с лявата ръка пръста ми ще отиде при диска.
А може би и ръкавицата е виновна за случилото се. Когато се работи с инструменти със зъби не се работи с ръкавици , дългите коси са вързани и скрити под шапката , а работните дрехи са закопчани и достатъчно прилепнали по тялото , за да не може да ги захапе инструмента.
Chefo77 - майстор
Аз също мисля, че ръкавицата е помогнала за лошата случка. Не ме разбирай погрешно - не те виня по какъвто и да е начин, просто се опитвам да съ-анализирам ситуацията, тъй като аз често работя с такива дискове на малък шлайф. Има ситуации, в които е незаменим - когато трябва да се изреже паркет максимално близо до гардероб, да речем. Само че го държа задължително с две ръце, без ръкавици и задължително дърпам шлайфа назад - никога напред, защото подскача и хуква.
Дано по-малко колеги пострадат при работа. Лошото е, че с всеки инструмент може да се получи инцидент. Преди 3-4 години на Златните един дългогодишен профи заварчик пред мен щеше да си пререже феморалната артерия с голям ъглошлайф - само дебелия двоен или троен джоб на гащеризона го спаси, имаше само лека резка на крака...
Пък даскала ми по практика в Механото имаше любима реплика - "Като работите с ъглошлайф, много внимавайте - да не хвърчат капачки" ... :)
torbalan - Дървен философ
момчета - увличате се в мислене и предположения...

ъглошлайф с диск за дърво е като граната без предпазител...рано или късно гърми....

с диск за метал съм се удрял много пъти през пръстите - в общия случай дори резка не оставя... един единствен път успях да си сваля кожата, но нищо повече...

диска със зъби в момента, в който докосне - започва да реже, къса пърчета и хвърля, захапва и се забива още по-дълбоко...

с ръкавица или не - резултата щеше да е един и същ...
....Когато се работи с инструменти със зъби не се работи с ръкавици , дългите коси са вързани и скрити под шапката , а работните дрехи са закопчани и достатъчно прилепнали по тялото , за да не може да ги захапе инструмента.
когато се работи с инструменти, които имат въртящи се части и механизми...
а не само със зъби...
когато си на струг, на шмиргел, с ъглошлайф, бормашина и т.н.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 39

Тема "Диск за рязане на дърво за ъглошлайф?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: