• 1
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 385
Ел. инструментите. Консумативи.
iva6ki - специалист
Aз съм вече в джaзa с мaшинкa.
Нaй лесно се познaвa по струшкaтa
при нaточенa е голямa кaто е тъпa е ситнa,
Зaкономерност мисля нямa,достa е субективно

Прикачен файл

received_m_mid_1407516504101_c2b91a24a3aa524f05_1.jpeg
received_m_mid_1407516504101_c2b91a24a3aa524f05_1.jpeg (41.37 KиБ) Видяна 1974 пъти

Прикачен файл

received_m_mid_1407516504101_c2b91a24a3aa524f05_0.jpeg
received_m_mid_1407516504101_c2b91a24a3aa524f05_0.jpeg (67.79 KиБ) Видяна 1974 пъти
bigdragon - майстор
prascho написа:
Как се познава кога веригата е за наточване и ръчно как се постига задоволителен резултат при точенето? Дали сте установили закономерност между количество дърва и време за заточване. Има ли някакви особености при точене?
Най-бързо се затъпява веригата, ако я заравяш в пръстта и ако режеш суха дървесина. Изключвам грубите случаи като камъни, тел, гвоздеи и т.н...
Когато режеш е добре дървото да е повдигнато, или ако е на земята, го превърташ след половината ряз.
За заточването е важно да се спазват ъгъла на заточване, диаметъра на пилата за съответната верига и височината на зъба (чистача пред зъба).
iva6ki написа:
.....
Нaй лесно се познaвa по струЖкaтa
при нaточенa е голямa кaто е тъпa е ситнa,
Зaкономерност мисля нямa,достa е субективно
Обърни внимание с новата верига колко е едра стружката и когато стане по-ситна, минаваш с пиличката.
Колкото е по-едра стружката, толкова по-добре реже машината, стига двигателя да не се мъчи...

https://www.youtube.com/watch?v=tTsJe5-ECpg
Тук е още по-добре показано:
https://www.youtube.com/watch?v=EWcckW3ghFg

:supz:
И нещо интересно за любознателните
iivanov - майстор
Драко, това приспособление е добро, но е само за големи машини.А тука се прехласват по малките и ел. триончета. :-D
ПП Ако можеш да изровиш чертежи, цена няма да имаш. :partyman:
bigdragon - майстор
Чак пък чертеж?....
Приспособлението се нарича Пилорама
Ето от тук се вижда много добре принципа и може да се открадне някоя идея.
https://www.youtube.com/watch?v=2D3_901kV54
Все пак сме НС (Направи сам, а не Народно събрание...)
https://www.google.bg/search?q=logosol& ... 42&bih=594
koveslav - майстор
iivanov написа:
Драко, това приспособление е добро, но е само за големи машини.А тука се прехласват по малките и ел. триончета. :-D
ПП Ако можеш да изровиш чертежи, цена няма да имаш. :partyman:
Не знам колко "големи" машини имате,но това приспособление има смисъл за машини с над 65-70куб.см. двигател и с малко по-специфични вериги и настройки на карбуратора.Ако искаш пробвай да изцедиш твойта 5-6мин. на пълна газ,без никакво отпускане на бутона и промяна на оборотите и ако се "чувства" добре пробвай и с приспособлението.Може и да стане,ако имаш все още машина.
iivanov - майстор
За кубатурата и верига съгласен.Моята е 50 куб машина и това приспособление би могло да се ползва с някои условности.Като например да се разбичва само пресен чам, с диаметър до 30 см.
ПП Тези 5-6 мин откъде ги изкара? :? Правил съм срез по дължина в 1,80 ствол на сух орех.Процедурата беше не повече от 2 мин.
ППП Никой производител не препоръчва продължителна работа на високи обороти ,без товар.На каквато и да е кубатура.
Последна промяна от iivanov на ср авг 13, 2014 8:08 am, променено общо 1 път.
bigdragon - майстор
Аз със машината нямам проблеми.
Ето я:
Прикачен файл:
IMG_20140506_151540.jpg
И още нещо за нея...
vrangelov - специалист
Здравей!

Страхотна е!
Защо се е наложило да ѝ правиш основен ремонт? Тези модели обикновено имат огромен ресурс от моточасове. Освен ако не е била в гората, не се сещам какво друго би могло да е станало.

Поздрави!
bigdragon - майстор
vrangelov написа:
........
Защо се е наложило да ѝ правиш основен ремонт? Тези модели обикновено имат огромен ресурс от моточасове. .......
Основен ремонт е силно казано. Пълно разглобяване, проверка, почистване и сглобяване с нов реглаж. По бутало-цилиндровата група не е пипано нищо, но са подменени тампоните (от трите два бяха напълно скъсани), няколко маркуча, чашата на съединителя и др. дреболии.
koveslav - майстор
iivanov написа:
За кубатурата и верига съгласен.Моята е 50 куб машина и това приспособление би могло да се ползва с някои условности.Като например да се разбичва само пресен чам, с диаметър до 30 см.
ПП Тези 5-6 мин откъде ги изкара? :? Правил съм срез по дължина в 1,80 ствол на сух орех.Процедурата беше не повече от 2 мин.
ППП Никой производител не препоръчва продължителна работа на високи обороти ,без товар.На каквато и да е кубатура.
За да бичиш наистина надлъжно и да правиш гладки срезове,ти трябват постоянни високи обороти.Когато правиш първите срезове,например докато сваляш капаците работата си е направо без товар и то отначало до край на ствола.През останалото време на биченето трябва да се подава бавно,за да не падат много оборотите и да се бичи гладко и право.А проблема при двутактовия двигател с неразделно мазане(без помпа за подаване на маслото) е не толкова в това дали държиш оборотите с товар или без,а дали ги променяш.При промяната на оборотите,т.е. при отваряне и затваряне на дроселовата клапа се получава обогатяване на гориво-въздушната смес.Това подобрява мазането и предпазва двутактовия мотор от прегряване.При поддържане на постоянни обороти,независимо от товара режима на работа е по-икономичен от променливия,и съответно мазането е по-малко,получава се частично обедняване на сместа.Тези триони за бичене се регулират с малко по-богата смес във високите обороти,която първо реже малко от максималните обороти,за да не се получава ефекта "без товар" и второ компенсира това обедняване при постоянния режим.Аз лично съветвам да не се подлага неподготвен специално за такава операция бензинов трион на такива изпитания,иначе биченето излиза много скъпо.А виж-при електрическия може да не пускаш "газта" докато не свърши маслото за веригата и то без да му вредиш :D :D :D ( последното го казах само за да има малко интрига в спора) !
  • 1
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 385

Тема "Тема за резачките и моторните триони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: