Ел. инструментите. Консумативи.
Savov - специалист
Здравейте всички.
Проблема е следния - ножовете на ел рендето се захабиха доста, а аз не зная как да ги заточа. С фин брус? С шкурка на бормашината? Или да търся някъде точилар?
Моля за вашето компетентно мнение.
Благодаря.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Голем Смех!
Преди да направиш някое от тея гениални неща, си купи резервни ножове. Ако няма, ги дай в някое дървообработващо (мебелно) предприятие. Те си имат поддръжка.
Savov - специалист
Хич не ми е смешно. Нямам време да търся и чакам мебелни предприятия, не съм виждал и резервни ножове по магазините. Давайте нататък. Точилар?
velsi - Почетен майстор
Не си споменал каква марка е рендето. В Практикер съм виждал ножове за Бош, Скил, Блек ен Декер... Сигурно може и да се наточат. Но първо си купи нови, смени ги и после експериментирай върху старите. Щом аз успях да наточа спирален фрезер, който до сега хвърляхме като се изхаби и купувахме нов... А струва 29 лева. Смея да твърдя, че "моя" реже дори по-добре.
Savov - специалист
Рендето е някаква куча марка. Не е при мен в момента, на вилата е. Купувал съм го от Практикер преди година, на прИмоция, от най-евтините. Лошото е, че най-близкия Практикер или друг подобен магазин е на 65 км от мен.
solo5 - майстор
Savov написа:
Лошото е, че най-близкия Практикер или друг подобен магазин е на 65 км от мен.
отиване и връщане около 130км
или около 2 часа с покупката
ако бързаш, това е най-бързия начин
ако не бързаш пък е най-добрия :lol:
Savov - специалист
130 км = 13 л гориво х 2,40 = ново ренде-менте :roll:
Други идеи?
shotik - майстор
Само като временно решение -ако имаш права,не наранена белегия/брус за точене/слагаш ножа със скосената част да легне върху нея.Хващаш с палци между ножа и белегията ,а с другите пръсти отпред отгоре при ръба на ножа.Като се стремиш скосената част да се трие постоянно,придвижваш напред и назад докато като погледнеш ръба ,той да е остър и да не се виждат подбити части или петна по върха на ножа.
Надявам се че си ме разбрал,незнам как да ти начертая схема,а нямам в момента ножове и белегия да ги снимам и покажа.
Savov - специалист
Благодаря, колега. Ще се пробвам днес, имам такава голяма белгия.
griffin - майстор
Колега временно ( ако не успееш да ги наточиш ножовете ) а може и да стане за постоянно :-)
На една плоча ПДЧ примерно или друга равна повърхност залепваш с двойнозалепващо тънко тиксо примерно 3 размера шкурки 320, 800 и 2000.
Натискаш скосения ръб на ножчето към първата шкурка и търкаш като гледаш натиска да е равномерен за да не стане наклонено ножчето че за ренде е проблем, като видиш че си взел равномерно от материала обръщаш ножчето с дърба ( равната част и го слагаш да легне на шкурката ) пак нарискаш равномерно и търкаш докато се поизглади гърба. Тая процедура се повтаря с 3-те шкурки.
Ако ножчето не е много захабено пиленето на гърба може да го направиш само с най финната шкурка накрая.
Целта е да постигнеш максимално точен ръб който няма грапавини по самото острие.
Внимавай да не смениш ъгъла на ножовете мисля че за рендетата( ръчните ъгълът беше 35 градуса но за електрическите нямам идея ), както и да не изкривиш самия нож при заточването т.е от едната страна да вземеш повече от режещия ръб.

Горе долу по тая технология си заточвам ръчните рендета и длетата, е не мога да се обръсна с тях но са прилично заточени :-).

Успех, и наистина е хубаво да имаш резервни ножове

Тема "Ножовете на рендето се захабиха - ами сега?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: