Ел. инструментите. Консумативи.
a_nikolov - специалист
Ровейки се из мрежата попаднах на тази машинка:

Планията е предназначена за рязане и рендосване на дъски със сравнително малка дебелина. Използването u в дребносерийното и единично производство е икономически изгодно. Лесно преносима и компактна.

Габарити - 216 x 630 x 236 mm.
Маса - 24 кг.
Обработваема ширина - max 200 mm.
Дебелина на стружката - max 3 mm.
Eлектродвигател - 0.5-0.75 kW и 2850 об/мин.

Мисля, че за хоби и домашен майстор става. Пък и е малка и преносима.
Ето и снимки:

Прикачен файл

DSC03518.jpg
DSC03518.jpg (130.06 KиБ) Видяна 22398 пъти

Прикачен файл

DSC03520.jpg
DSC03520.jpg (125.87 KиБ) Видяна 22398 пъти
mladkal - майстор
Действително за хоби или домашен майстор е идеална. Имам почти същата наследство от моя старец. Сега съм се заел да я рециклирам, освежа...Върши доста добра работа на двора, в гаража или на село. Но определено си е хоби вариация. Не ми се вярва, че нещо серийно може да се кара с еднаква точност на това.А може и да греша!?

Прикачен файл

dsc03520_107.jpg
На моята плота е цял както съм го скицирал. По този начин предпазва от ножовете на абрихта, а и има по-голяма упора при експлоатацията на циркуляра. Демонтира се с няколко гайки при нужда.
dsc03520_107.jpg (85.97 KиБ) Видяна 22370 пъти
a_nikolov - специалист
За серийно производство в гаража едва ли става.
За еднаквост при обработване мисля, че трябва да е възможно. Регулирането на стружкоотнемането доколкото разбрах става чрез регулация височината на ножовете.
Мисля даже, че би могло да се конструира с подвижен плот така, че да може да се променя дебелината на стружката по лесно, но явно се цели простота на изпълнението.
А твоя вариант не го разбрах. Искаш да кажеш, че сваляш двата плота и поставяш друг който има само отвор за триона.
Мисля, че плота на циркуляра може да се удължи и да се постави канал за шейна с възможност за рязане под ъгъл.
Трябва и само един предпазител върху ножовете и едно "перде" както казват дърводелците и ще е по добра от моделите на Einhell и Fartools дето са за по 400-600 лева.
mladkal - майстор
Колега, Николов! Моята машинка си е някакво фабрично изпълнение преди повече от двадесет години... Идеята на скицата ми беше, че освен основният плот (т.е. те са два и между тях е вала с ножовете на абрихта) има и трети плот, който е само с един процеп за циркуляра. Идеята на този трети плот е да предпазва вала+ножовете на абрихта и да се ползва само циркуляра...Монтира се и се демонтира с ключе 10. При работа на абрихта се сваля, а на циркуляра се поставя един предпазител- тогава се ползват ножовете... Нещо такова е..На моята скица съм го онагледил как е едни цял плот при работа на циркуляр.
a_nikolov - специалист
Разбрах. Можеш ли да го снимаш за да видя твоя вариант. И това е произвеждано "фабрично".
mladkal - майстор
Да, ще го снимам, но след ден,два... Тогава и ще го кача, че в момента не ми е под ръка...
Обещавам!
Темата е малко стара но сега я виждам.Искам да попитам някой знае ли от куде може да се закупи такъв абрихт с циркуляр,или нящо подобно.Каква му е цената горе долу?

Благодаря!
a_nikolov - специалист
Това е производство на Техникум по механотехника Ямбол. Подробности виж тук: http://produkcia.hit.bg/.
Това на снимката горе е малката плания (http://produkcia.hit.bg/planm.html) и е на цена 110 лв. Има и шайби за ел. двигател за 5 лв. Остава само двигател и ремък да намериш. За любителски цели е перфектна.
За справки: 0894 630 661- инж. Николай Колев.
Към Г-Н Николов машинката налична ли е все още и на каква цена към днешна дата .e-mail bordataa@abv.bg

Тема "Малък абрихт с циркуляр и борапарат - какво мислите за това?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: